GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

M SAN Grupa u 2021. s najvišim prihodima do sada, od 2,7 mlrd kuna

M SAN Grupa u 2021. s najvišim prihodima do sada, od 2,7 mlrd kuna
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 14:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaćoj IT grupaciji i regionalnom distributeru IT i druge opreme i uređaja M SAN-u u 2021. ukupni prihodi porasli su za 1,4 posto u odnosu na 2020. ili na nešto više od 2,7 milijarde kuna, dok je dobit porasla 121 posto, na više od 46,6 milijuna kuna, podaci su iz izvješća M SAN-a na Zagrebačkoj burzi (ZSE).

Porast ukupnih prihoda u 2021. pratio je i blagi porast ukupnih rashoda, za 0,6 posto, na 2,6 milijardi kuna.

Komentirajući prošlu godinu, predsjednik Uprave M SAN Grupe Miroslav Huzjak napominje da je na rezultate utjecala pandemija covida-19 jer su se zbog povećanog obima rada od kuće pojavile potrebe za proizvodima i dodatnom opremom uz istodobni nastavak problema u dobavi kod svih ključnih principala uzrokovani poteškoćama u proizvodnji, nedostatku ključnih komponenti i nedovoljnim transportnim kapacitetima.

Huzjak naglašava da je unatoč svim izazovima grupa u 2021. ostvarila više od 2,7 milijardi kuna prihoda te da su najviši u povijesti, što je pratio i rast vrijednosti svih pokazatelja profitabilnosti na godišnjoj razini.

Pritom iznosi da je normalizirana EBITDA porasla za 34,1 posto u odnosu na 2020. te da su zahvaljujući kvalitetnim ugovorima s vodećim svjetskim principalima te izvrsnoj logistici uspjeli osigurati dovoljnu količinu robe za potrebe svojih partnera.

U 2021. nastavili su i s razvojem vlastitog brenda te su pojačali izvoz na tržišta izvan regije, a Huzjak podsjeća i da su u srpnju 2021. "uspješno izašli na tržište kapitala izdavanjem korporativne obveznice u iznosu 200 milijuna kuna, koje je investicijska javnost dočekala s entuzijazmom te je potražnja investitora značajno premašila ciljani iznos izdanja".

U izvješću za 2021. iz M SAN Grupe ističu da su po segmentima (divizijama) poslovanja najveći rast u odnosu na 2020. od 32 posto ostvarili u segmentu gaminga, koji se i globalno snažno razvija.

I segment Vivaxa (vlastitog proizvodnog brenda uređaja) u 2021. je povećao prihode, za 15,1 posto, na 488 milijuna kuna, pri čemu su se prihodi povećali od klima uređaja, malih kućanskih aparata i bijele tehnike, dok je od TV-a pao, što objašnjavaju značajnim poskupljenjem LED ekrana (s povećanjem nabavne cijene više od 60 posto).

M SAN Grupa vodeći je distributer informatičkih proizvoda i potrošačke elektronike više od 60 najuglednijih svjetskih proizvođača te više od 15.000 proizvoda, a osim u Hrvatskoj posluje i u regiji (Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija) gdje ukupno ima više od 6.300 partnera i više od 800 zaposlenih (krajem 2021.).

U 2022. očekuje daljnji rast poslovanja na domaćem i vanjskim tržištima, smatrajući da će investicije u digitalizaciju, koje su dijelom financirane iz EU-a, doprinijeti ulaganjima u IT opremu i infrastrukturu.

Tagovi: M SAN Grupa, Miroslav Huzjak
PROČITAJ I OVO
Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u
5G
Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u
BUDIMPEŠTA - Huawei je u srijedu hrvatskim i novinarima iz bliže regije predstavio svoj europski logistički centar za opskrbu (ESC) s tvornicom u mađarskom mjestu Paty, u kojem se među prvima u Europi kompletan rad, industrijska rješenja i proizvodnja temelje na 5G mreži.
Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju
UBRZANJE
Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju
OPATIJA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u srijedu na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji, da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo vladinu spremnost na poticanje toga procesa.
Developeri hrvatskog Serengetija iz Kragujevca rade za najbolje američke kompanije
HR PRODIGY
Developeri hrvatskog Serengetija iz Kragujevca rade za najbolje američke kompanije
KRAGUJEVAC - Razvojni centar poznate hrvatske IT kompanije Serengeti, otvoren u Kragujevcu, ostvaruje uspešnu saradnju sa jednom od najvećih američkih kompanija iz oblasti razvoja proizvoda za upravljanje ljudskim resursima – Human Resource Prodigy (HR Prodigy).
Strateško partnerstvo Huaweija i Skyscannera olakšava iskustvo putovanja korisnicima Petal Searcha
PARTNERI
Strateško partnerstvo Huaweija i Skyscannera olakšava iskustvo putovanja korisnicima Petal Searcha
ZAGREB – Huawei, vodeća svjetska tehnološka kompanija i jedan od najvećih svjetskih pružatelja informacijske i komunikacijske tehnologije i infrastrukture najavio je strateško partnerstvo s tvrtkom Skyscanner, vodećom globalnom platformom za putovanja koja pomaže milijunima putnika pronaći najpovoljnije opcije za letove, hotele i najam automobila, sve u svrhu obogaćivanja ponude Huawei Mobile Servicesa s novim mogućnostima pretraživanja letova.
Španjolska planira uložiti 12,25 milijardi eura u industriju mikročipova
INVESTICIJE
Španjolska planira uložiti 12,25 milijardi eura u industriju mikročipova
MADRID - Španjolska vlada odobrila je plan ulaganja 12,25 milijardi eura u industriju poluvodiča i mikročipova do 2027., godine, izjavila je u utorak ministrica gospodarstva te zemlje Nadia Calvino.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE