GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft 21. veljače pred EK zbog sprječavanje monopola

Microsoft 21. veljače pred EK zbog sprječavanje monopola
SASLUŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2023 / 08:22
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Microsoft će uložiti posljednji napor da obrani svoju ponudu od 69 milijardi dolara za kupnju Activision Blizzarda, proizvođača popularne igrice "Call of Duty", pred Europskom antitrustovskom komisijom na zatvorenom saslušanju 21. veljače, objavila je tvrtka.

Američka tvrtka zatražila je saslušanje nakon što je dobila upozorenje Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja o mogućim učincima dogovora protiv konkurencije.

U pritužbi upućenoj američkom tehnološkom divu Komisija za sprječavanje monopola navela je razloge zbog kojih bi kupnja Activision-Blizzarda mogla ugroziti konkurenciju na tržištu videoigara.

"Ovaj potez posljedica je istrage o ugovoru sklopljenom u studenom, koju je pokrenula Europska unija." Microsoft bi uskoro mogao blokirati pristup Activision-Blizzardovoj popularnoj franšizi Call of Duty, prema izvoru bliskom Komisiji.

Glasnogovornik tvrtke potvrdio je da je usmeno saslušanje zakazano za 21. veljače.

Microsoft, koji proizvodi Xbox, najavio je kupnju Activision Blizzarda u siječnju prošle godine kako bi se natjecao s liderima na tržištu igara Tencentom i Sonyjem, ali taj je pokušaj blokiran regulativom u Europi, Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Od Microsofta se očekuje da tijekom saslušanja ponudi pravne lijekove koji bi pridonijeli ostvarenju pravedne nagodbe.

Europska komisija za zaštitu tržišnog natjecanja već je jednom blokirala Microsoftovu namjeru da kupi tvrtku, kada je stajala na putu preuzimanju platforme GitHub. Članovi antimonopolske komisije kažu da bi Microsoftova strategija mogla ugroziti konkurenciju na tržištu videoigara za konzole i osobna računala.

“To bi dovelo do skoka cijena, pada kvalitete i manje inovativnosti u radu proizvođača videoigara, što bi negativno utjecalo na potrošače”, navodi Komisija.

Američka savezna komisija za trgovinu zatražila je od suda u Washingtonu da blokira kupnju Activision-Blizzarda, kako bi se izbjegla šteta koju bi aranžman mogao nanijeti industriji videoigara.

Navodi se da bi Microsoft potpisivanjem ugovora imao mogućnost ograničiti pristup igrici konkurentskim tvrtkama.

Tagovi: Microsoft, Activision, Activision Blizzard, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE