GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft, Meta i OpenAI koristit će AMD-ov novi čip.

Microsoft, Meta i OpenAI koristit će AMD-ov novi čip.
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2023 / 10:44
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Meta, OpenAI i Microsoft rekli su da će koristiti AMD-ov najnoviji AI čip, Instinct MI300X. To je znak da tehnološke tvrtke traže alternativu skupim Nvidijinim grafičkim procesorima koji su trenutno potrebni za stvaranje, razvoj i implementaciju programa umjetne inteligencije poput OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Ako je najnoviji AMD-ov čip dovoljno dobar za tehnološke tvrtke i pružatelje usluga u oblaku, mogao bi smanjiti troškove razvoja AI modela i izvršiti konkurentski pritisak na Nvidiju.

AMD kaže da se MI300X temelji na novoj arhitekturi, što često dovodi do značajnih poboljšanja performansi. Njegova najizrazitija značajka je da ima 192 GB memorije visokih performansi poznate kao HBM3, koja brže prenosi podatke i može stati na veće AI modele.

Izvršna direktorica AMD-a Lisa Su izravno je usporedila MI300X i sustave izgrađene s njim s Nvidijinim vodećim AI GPU-om, H100.

Glavno pitanje s kojim se suočava AMD je hoće li tvrtke koje su gradile na Nvidiji uložiti vrijeme i novac da dodaju drugog GPU dobavljača. "Potreban je rad da se AMD usvoji", rekao je Su.

AMD je u srijedu rekao investitorima i partnerima da je poboljšao svoj softverski paket, nazvan ROCm, kako bi se natjecao s Nvidijinim industrijskim standardnim softverom CUDA, rješavajući ključnu grešku koja je jedan od primarnih razloga zašto AI programeri trenutno favoriziraju Nvidiju.

Cijena će također biti važna. AMD nije otkrio cijenu za MI300X u srijedu, ali Nvidia naplaćuje oko 40.000 dolara, a Su je rekao novinarima da bi AMD-ov čip morao koštati manje od Nvidijinog kako bi privukao kupce da ga kupe.

AMD je u srijedu objavio da je već potpisao ugovore s nekim od tvrtki koje su najveći generatori potražnje za GPU-ima. Meta i Microsoft dva su najveća kupaca Nvidia H100 GPU-a u 2023., prema nedavnom izvješću istraživačke tvrtke Omidia.

Oracle će također koristiti čipove.

OpenAI je rekao da će podržati AMD GPU u jednom od svojih softverskih proizvoda, nazvanom Triton, koji nije veliki modelni jezik kao što je GPT, ali se koristi u istraživanju umjetne inteligencije za pristup funkcijama čipa.

AMD još uvijek ne predviđa masivnu prodaju čipova, samo projicira oko 2 milijarde dolara ukupnog prihoda GPU podatkovnog centra u 2024. Nvidia je prijavila više od 14 milijardi dolara prodaje podatkovnog centra samo u zadnjem kvartalu, iako ta metrika uključuje druge čipove.

Međutim, AMD kaže da bi se ukupno tržište AI GPU-ova moglo popeti na 400 milijardi dolara u sljedeće četiri godine, udvostručivši prethodnu projekciju tvrtke. To pokazuje koliko su visoka očekivanja i koliko su postali traženi vrhunski AI čipovi.

Su je također sugerirao novinarima da AMD ne misli da mora pobijediti Nvidiju da bi bio dobar na tržištu.

"Mislim da je jasno reći da Nvidia sada treba biti velika većina", rekao je Su novinarima, govoreći o tržištu AI čipova. "Vjerujemo da bi to moglo biti više od 400 milijardi dolara 2027. godine. I mogli bismo dobiti lijepi dio toga."

Tagovi: Microsoft, Meta, OpenAI,AMD, čipovi, Oracle
PROČITAJ I OVO
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
KOMUNIKACIJE
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
TEL AVIV - Četiri podvodna komunikacijska kabla između Saudijske Arabije i Džibutija povučena su iz pogona posljednjih mjeseci, vjerojatno kao rezultat napada jemenskih pobunjenika Hutista koje podržava Iran, navodi se izvještaju izraelske novinske stranice Globes.
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
NOVITETI
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
SAN FRANCISCO - Google je najavio ažuriranja za Android, uključujući integraciju AI chatbota Gemini u aplikaciju Messages, kao i AI-pokretano sažimanje teksta tijekom vožnje.
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
PREDVIĐANJA
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
ANALIZA - Potrošnja na umjetnu inteligenciju uzrokovala je skok cijene Nvidijine dionice jer ulagači uzimaju u obzir sve veću potražnju za njezinim poluvodičkim čipovima.
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
ČIP
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
SEUL - Samsung Electronics je u utorak priopćio da je razvio novi memorijski čip velike propusnosti koji ima "najveći kapacitet do danas" u industriji.
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
INVESTICIJE
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
REDMOND - Microsoft je u ponedjeljak najavio novo partnerstvo s francuskim start-upom Mistral AI – europskim odgovorom na proizvođač ChatGPT OpenAI – dok američki tehnološki div nastoji proširiti svoj utjecaj u industriji umjetne inteligencije koja se brzo razvija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE