GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft s ogromnim ulaganjem u OpenAI

Microsoft s ogromnim ulaganjem u OpenAI
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 20:47
Autor: SEEbiz
REDMOND - Američki tehnološki div Microsoft produžio je partnerstvo s istraživačkim laboratorijem OpenAI, tvorcem ChatGPT-a, robota za chat s umjetnom inteligencijom, objavila je danas ta tvrtka. Višegodišnjim i više milijardi dolara vrijednim ulaganjem žele ubrzati postignuća na području umjetne inteligencije, javlja francuska novinska agencija AFP.

"Danas predstavljamo treću fazu našeg dugoročnog partnerstva s OpenAI-jem, višegodišnje investicije vrijedne više milijardi dolara kako bismo ubrzali napredak u umjetnoj inteligenciji i osigurali da njezine prednosti dopru do svih u svijetu", rekao je Microsoft u priopćenje za javnost..

Microsoft nije otkrio točnu vrijednost investicije, no prema nekim stranim medijima ona bi trebala iznositi 10 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Najnoviji sporazum stoga slijedi ulaganja u 2019. i 2021. Njime se proširuje suradnja između Microsofta i OpenAI-ja u području istraživanja superračunala i umjetne inteligencije te omogućuje objema dionicima da neovisno komercijaliziraju rezultirajuće napredne tehnologije umjetne inteligencije.

Prema sporazumu, Microsoft će povećati ulaganja u razvoj i korištenje specijaliziranih superračunalnih sustava kako bi se ubrzalo istraživanje umjetne inteligencije OpenAI-ja. Zatim će primijeniti AI napredak na svoje potrošačke i poslovne proizvode, kao i uvesti nove kategorije digitalnih iskustava temeljenih na OpenAI tehnologiji.

To uključuje Microsoftovu uslugu Azure OpenAI, koja razvojnim programerima omogućuje izradu najsuvremenijih AI aplikacija s izravnim pristupom OpenAI modelima, potpomognutu pouzdanim Azure mogućnostima i infrastrukturom i alatima optimiziranim za AI, objasnili su.

"Stvorili smo partnerstvo s OpenAI-jem na temelju zajedničke želje da odgovorno promičemo vrhunska istraživanja umjetne inteligencije i demokratiziramo umjetnu inteligenciju kao novu tehnološku platformu", komentirao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella nakon produljenja partnerstva.

"Microsoft dijeli naše vrijednosti i uzbuđeni smo što nastavljamo s našim neovisnim istraživanjem i radom na stvaranju napredne umjetne inteligencije od koje svi imaju koristi", rekao je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman, prema priopćenju za javnost.

OpenAI, koji je 2015. godine utemeljio milijarder Elon Musk, između ostalih, najpoznatiji je po chatbotu ChatGPT koji je krajem prošle godine izazvao veliko zanimanje stručne i šire javnosti. Aplikacija može napisati sonet, kratku priču, tweet ili recept za koktel, između ostalog, na temelju jednostavne verbalne naredbe.

Na račun ChatGPT-a i sličnih t. ja generativna umjetna inteligencija trenutno se suočava s brojnim kritikama. Učitelji i predavači iz cijelog svijeta ističu porast proizvoda koje učenici i studenti stvaraju uz pomoć ove vrste alata. U umjetničkim se krugovima, pak, zaoštrava rasprava o tome je li ono što stvara umjetna inteligencija uopće umjetnost.

Tagovi: Microsoft, OpenAI, Thrive Capital, Sam Altman, ChatGPT, Founders Fund, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE