GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo pravosuđa SAD-a s još jednom antimonopolskom tužbom protiv Googlea

Ministarstvo pravosuđa SAD-a s još jednom antimonopolskom tužbom protiv Googlea
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 20:49
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američko ministarstvo pravosuđa podnijelo je u utorak drugu antimonopolsku tužbu protiv Googlea u nešto više od dvije godine. Ovaj put u tužbu se uključilo i nekoliko država, a cilj joj je razbijanje tvrtke.

Ministarstvo pravosuđa te Kalifornija, New York, Colorado i Virginia, među ostalima, podnijeli su tužbu protiv Googlea, tvrdeći da je tehnološki div nezakonito monopolizirao tržište internetskih oglasa kroz godine samostalnog trgovanja, stjecanja protiv konkurencije i prisile na proizvode i usluge koje nudi.

Tužba bi mogla dovesti do kolapsa Googleovog ogromnog oglašivačkog posla, ali to se neće dogoditi u skorije vrijeme.

Riječ je o posljednjoj u nizu antimonopolskih tužbi protiv Googlea. Ovo je druga tužba Ministarstva pravosuđa i druga usmjerena na reklamni posao tvrtke.

Ministarstvo pravosuđa i skupina država podnijeli su tužbu u listopadu 2020. zbog Googleove dominacije u online pretraživanju, a skupina državnih odvjetnika predvođena Teksasom kasnije te godine tužila je oglašivački posao tvrtke.

Prošle je godine skupina država predvođena Utahom podnijela još jednu tužbu zbog trgovine mobilnih aplikacija Google Play.

U prethodnoj tužbi koju je Ministarstvo podnijelo u listopadu 2020. za vrijeme administracije Donalda Trumpa, Google je optužen za korištenje svoje navodne monopolske moći kako bi spriječio konkurenciju u online pretraživanju putem sporazuma o isključenju. Očekuje se da će ovaj slučaj biti saslušan na sudu u rujnu.

Googleov posao oglašavanja ostvario je 54,5 milijardi dolara prihoda od pretraživanja, YouTubea, oglasa na Google mreži i drugog oglašavanja u tromjesečju koje je završilo 30. rujna prošle godine.

Googleov posao oglašavanja našao se na udaru kritika jer platforma djeluje na više strana tržišta - kupnja, prodaja i razmjena oglasa. Tvrtka negira da dominira tržištem online oglašavanja i ukazuje na tržišne udjele konkurenata, među kojima je i Meta Facebook.

Google nije jedini tehnološki div pod lupom federalne vlade. Meta je također predmet dviju antimonopolskih tužbi pred Federalnom trgovinskom komisijom, kao i Microsoftova predložena akvizicija Activisiona.

Google i druge tehnološke tvrtke također se sve više suočavaju s nadzorom u inozemstvu, posebno u Europi, gdje se Google također suočava s nizom antimonopolskih tužbi, a novi propisi prijete da će promijeniti tehnološke poslovne modele.

Tagovi: Google, Alphabet, Ministarstvo pravosuđa SAD-a, Google Play, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Potez Amazona potopio dionice PayPala
POTOP
Potez Amazona potopio dionice PayPala
NEW YORK - Amazon je kasno u srijedu obavijestio korisnike da će uskoro prestati prihvaćati Venmo kao način plaćanja.
Razvojni centar Microsofta u Srbiji otvara 60 novih radnih mesta
ZAPOŠLJAVANJE
Razvojni centar Microsofta u Srbiji otvara 60 novih radnih mesta
BEOGRAD - Razvojni centar Microsofta u Srbiji najavio je danas otvaranje 60 novih radnih mesta, u timovima Azure Data i Microsoft Word. Kako je saopšteno, traže se stručnjaci za Software Engineer pozicije.
Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT
NOVITETI
Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT
SAN FRANCISCO - Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom umjetne inteligencije dok raste pritisak na tvrtku da odgovori kako će unovčiti AI.
United Group dobila dozvolu za kupnju tornjeva bugarskog Bulsatcoma
ZELENO SVJETLO
United Group dobila dozvolu za kupnju tornjeva bugarskog Bulsatcoma
SOFIJA - Bugarsko tijelo za tržišno natjecanje priopćilo je da je dopustilo dogovoreno neizravno stjecanje 167 ICT infrastrukturnih sredstava bugarskog pružatelja pay-TV i širokopojasnih usluga Bulsatcom od strane Slovenia Broadbanda, podružnice nizozemske United Group.
Huawei: Od slovenske vlade (još) nismo zatražili povrat
REAKCIJE
Huawei: Od slovenske vlade (još) nismo zatražili povrat
LJUBLJANA - Kineski Huawei (još) nije od slovenske vlade zatražio izravnu naknadu troškova vezanih uz odluku o promjeni odluke o sigurnosti 5G mreže u Sloveniji. "Ako se donesu diskriminirajuće restriktivne mjere, kakve su trenutno predviđene, ili druge mjere sa sličnim učinkom, to će imati negativan učinak na sve dionike", naveli su.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE