GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li se na dark webu naručiti ubojstvo?

Može li se na dark webu naručiti ubojstvo?
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 06:51
Autor: SEEbiz / Bug.hr
DETROIT - Kad god se spomene Dark web većini su vjerojatno prve asocijacije ilegalne aktivnosti poput trgovine drogom i oružjem, ili pak naručivanje hakiranja i ubojstava.

I dok su policijske akcije u proteklim godinama pokazale da tržnice tamne strane Interneta zaista distribuiraju ilegalne supstance i oružje, te da je na webu moguće unajmiti hakera, do sada se nitko na akademski način nije pozabavio problematikom naručivanja težih kaznenih djela. Tog su se zadatka prihvatili na sveučilištu Michigan State.

Tamošnji profesor Tom Holt i njegov student Ariel Roddy napisali su prvi akademski rad koji se bavi upravo plaćenim ubojicama koji, navodno, svoje usluge nude na Tor mreži. Rad je trenutačno u postupku recenziranja, a domogao ga se New York Times i objavio neke detalje.

Doznali smo tako da na Dark webu postoji nekoliko desetaka stranica koje nude premlaćivanja, mučenja ili ubojstva. Cijene ovih "usluga" variraju od dvije pa do dvadesetak tisuća dolara, i dakako, plaćaju se u bitcoinu. No, postavlja se pitanje – što će naručitelj učiniti ako usluga ne bude izvršena. Kako je riječ o anonimnoj ponudi uz anonimno plaćanje, neće moći učiniti baš ništa. Stoga ne čudi da su ove stranice u pravilu samo prijevara.

Uzet će novac od onih koji im se jave, a potom neće učiniti ništa drugo nego čekati novog "naručitelja". I dok do sada nije dokazano da je ijedno ubojstvo bilo naručeno putem ovakvih stranica. Tek je jedan poznati slučaj ubojstva u Rusiji službeno povezan s Dark webom – a ono je dogovoreno putem jedne od ilegalnih tržnica narkotika.

Istraživači su stoga zaključili da su stranice koje nude ubojstva na Dark webu mahom lažne, no nažalost, namjere naručitelja na njima su stvarne. U svijetu je već zabilježeno više slučajeva uhićenja ljudi koji su pokušali preko Dark weba naručiti ubojstvo. Oni su i jedini koji su zbog toga završili u zatvoru, dok su takozvani plaćeni ubojice pokupili novac i nestali.

Tagovi: dark web, ubojstvo, Tom Holt, Ariel Roddy Sveučilište Michigan, kriminal,
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE