GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li se na dark webu naručiti ubojstvo?

Može li se na dark webu naručiti ubojstvo?
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 06:51
Autor: SEEbiz / Bug.hr
DETROIT - Kad god se spomene Dark web većini su vjerojatno prve asocijacije ilegalne aktivnosti poput trgovine drogom i oružjem, ili pak naručivanje hakiranja i ubojstava.

I dok su policijske akcije u proteklim godinama pokazale da tržnice tamne strane Interneta zaista distribuiraju ilegalne supstance i oružje, te da je na webu moguće unajmiti hakera, do sada se nitko na akademski način nije pozabavio problematikom naručivanja težih kaznenih djela. Tog su se zadatka prihvatili na sveučilištu Michigan State.

Tamošnji profesor Tom Holt i njegov student Ariel Roddy napisali su prvi akademski rad koji se bavi upravo plaćenim ubojicama koji, navodno, svoje usluge nude na Tor mreži. Rad je trenutačno u postupku recenziranja, a domogao ga se New York Times i objavio neke detalje.

Doznali smo tako da na Dark webu postoji nekoliko desetaka stranica koje nude premlaćivanja, mučenja ili ubojstva. Cijene ovih "usluga" variraju od dvije pa do dvadesetak tisuća dolara, i dakako, plaćaju se u bitcoinu. No, postavlja se pitanje – što će naručitelj učiniti ako usluga ne bude izvršena. Kako je riječ o anonimnoj ponudi uz anonimno plaćanje, neće moći učiniti baš ništa. Stoga ne čudi da su ove stranice u pravilu samo prijevara.

Uzet će novac od onih koji im se jave, a potom neće učiniti ništa drugo nego čekati novog "naručitelja". I dok do sada nije dokazano da je ijedno ubojstvo bilo naručeno putem ovakvih stranica. Tek je jedan poznati slučaj ubojstva u Rusiji službeno povezan s Dark webom – a ono je dogovoreno putem jedne od ilegalnih tržnica narkotika.

Istraživači su stoga zaključili da su stranice koje nude ubojstva na Dark webu mahom lažne, no nažalost, namjere naručitelja na njima su stvarne. U svijetu je već zabilježeno više slučajeva uhićenja ljudi koji su pokušali preko Dark weba naručiti ubojstvo. Oni su i jedini koji su zbog toga završili u zatvoru, dok su takozvani plaćeni ubojice pokupili novac i nestali.

Tagovi: dark web, ubojstvo, Tom Holt, Ariel Roddy Sveučilište Michigan, kriminal,
PROČITAJ I OVO
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
DART
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
WASHINGTON - NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste.
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
PODACI
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
BRELA - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.
Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?
STREAMING
Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?
ZAGREB - Iako neki smatraju da su filmovi ipak prije svega namijenjeni gledanju u kinima, činjenica je da ih je sve više dostupno na različitim streaming servisima.
Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa
GUBITNICI
Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa
NEW YORK - Poluvodiči su u svemu. Telefonima, laptoprima, televizorima. Čak i u našim automobilima. Ali zabrinutost zbog globalne recesije i stalne brige oko nestašica opskrbe koje proizlaze iz dugotrajnih obustava rada u Aziji povezanih s pandemijom tijekom posljednje dvije godine štete vrhunskim tvrtkama čipova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE