GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk optužuje: Apple ucjenjuje Twitter i prijeti izbacivanjem

Musk optužuje: Apple ucjenjuje Twitter i prijeti izbacivanjem
OBRAČUN DIVOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 08:12
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO — "Što se ovdje događa @tim_cook?" Elon Musk tvitao je u ponedjeljak Timu Cooku, izvršnom direktoru Applea, zapalivši svađu između najbogatijeg čovjeka na svijetu i najvrjednije javne kompanije na svijetu.

U nizu tweetova u trajanju od 15 minuta, Musk, novi vlasnik Twittera, optužio je Apple da je prijetio uskraćivanjem Twittera iz App Storea, što je potez koji bi nekim novim korisnicima ograničio preuzimanje aplikacije. Akcija bi bila jednaka cenzuri, rekao je Musk, bez objašnjenja Applea zašto bi Twitter bio blokiran. Dodao je da je Apple također smanjio troškove oglašavanja na Twitteru.

Sa svojim tweetovima Musk je pripremio pozornicu za borbu za moć s Cookom, koji ima golem utjecaj na druge tehnološke tvrtke kroz Appleovu dominaciju. Musk sada ima veliki interes u Appleovoj snazi zbog svog vlasništva nad Twitterom, koji je prošlog mjeseca kupio za 44 milijarde dolara. Twitter se distribuira putem Apple App Storea i koriste ga vlasnici iPhonea i iPada diljem svijeta. U jednom tweetu g. Musk je implicirao da je spreman za "rat" s Appleom.

Musk je spreman suočiti se s Appleom otkako je preuzeo Twitter. Njegov poslovni plan temelji se na prebacivanju prihoda s ovisnosti o oglašavanju na veće oslanjanje na prodaju pretplate. Ali svaki novi prihod od pretplate bit će podložan Appleovoj praksi smanjenja od čak 30 posto.

Pritužbe Muska također dolaze u ključnom trenutku za Apple. Tijekom posljednjih mjeseci godine u Kongresu se vrši pritisak da se unaprijedi niz antimonopolskih zakona. Među prijedlozima zakona koji se razmatraju je Zakon o otvorenim tržištima aplikacija, koji nastoji programerima dati veću kontrolu nad njihovim aplikacijama i omogućiti im da zaobiđu naknade koje naplaćuju Apple i Google, piše New York Times.

"Elon je najnovije poglavlje u naporima da se naknade za App Store snize, a ovo će ponovno oživjeti temu koja je bila prilično tiha u proteklih šest mjeseci", rekao je Gene Munster, izvršni partner Loup Ventures, tvrtke za tehnološka istraživanja. Rekao je da predviđa budućnost u kojoj će naknade za App Store biti smanjene na oko 20 posto.

Musk i glasnogovornik Applea nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Apple se sve češće suočava s reakcijom programera aplikacija, kao i pritiskom regulatora i političara diljem svijeta, zbog svojih pravila App Storea. App Store je postao glavni pristupnik na kojem milijarde korisnika iPhonea preuzimaju Twitter, Facebook, Snapchat, igre i sve vrste drugih programa, čineći ga arbitrom distribucije softvera.

Apple koristi naknade koje ubire iz svoje trgovine App Store, koja je stvorena 2008. godine, kako bi platio osoblje od nekoliko stotina ljudi koji pregledavaju svaku aplikaciju koju distribuiraju.

Među stvarima koje recenzenti provjeravaju je korištenje Appleovog sustava plaćanja unutar aplikacije, koji je pomogao tvrtki prikupiti procijenjenih 22 milijarde dolara u naknadama godišnje od programera, prema Sensor Toweru, tvrtki za istraživanje tržišta.

U 2019. godini, Epic, proizvođač videoigre Fortnite, tužio je Apple zbog antikonkurentskog ponašanja s App Storeom. Prošle je godine sudac u slučaju presudio uglavnom u korist Applea, utvrdivši da je tvrtka štitila privatnost i sigurnost kupaca. Ali sudac je također donio presudu prema kojoj Apple mora dopustiti programerima da povežu korisnike s njihovim vlastitim sustavima plaćanja. I Epic i Apple žale se na slučaj.

U ponedjeljak je Tim Sweeney, Epicov glavni izvršni direktor, izrazio podršku Musku na Twitteru. Sweeney je istaknuo da je Apple izbacio Epic iz App Storea kada je na sličan način prkosio politici tehnološkog diva. Pitao se hoće li Apple pritiskati svakog programera koji se žali na to, popis koji sada uključuje Metin Facebook, Spotify i Twitter.

Tagovi: Elon Musk, društvene mreže, Twitter, Apple, Tim Cook, Tim Sweeney, Epic, App Store
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE