GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najjači kvartal Alibabe od rujna 2021.

Najjači kvartal Alibabe od rujna 2021.
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 08:39
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kineska tvrtka za e-trgovinu Alibaba objavila je kvartalne rezultate koji pokazuju najveći rast prihoda u gotovo dvije godine.

Alibaba je izvijestila o rastu prihoda od 14 posto na 234,16 milijardi juana u razdoblju travanj-lipanj, što je iznad konsenzusa od 224,92 milijarde juana.

Neto dobit skočila je 51 posto na 34,33 milijarde juana, iznad konsenzusa od 28,66 milijardi juana, dok je prilagođena EBITDA porasla 27 posto na 52,1 milijardu juana, uz povećanje marži na 22 posto s prošlogodišnjih 20 posto, piše Momentum.

Prihodi od trgovačkog poslovanja na kineskom maloprodajnom tržištu porasli su 12 posto na nešto manje od 115 milijardi juana, a unutar njega se profitabilni CRM segment, koji uključuje marketinške usluge, nakon nekoliko kvartala pada, vratio rastu po stopi od 10 posto. Broj dnevno aktivnih korisnika aplikacije Taobao u lipnju je porastao za 6,5 posto, dok je taj rast u srpnju ubrzan na sedam posto.

Sve veća orijentacija tvrtke prema međunarodnim tržištima počela je davati rezultate pa je ovaj segment poslovanja zabilježio rast od 60 posto na 17,14 milijardi dolara. To je pridonijelo uspjehu logističkog odjela Cainiao, koji je zabilježio rast prihoda od 34 posto na 23,16 milijardi juana.

Alibabino poslovanje u oblaku zabilježilo je rast od četiri posto na 25,12 milijardi juana, a iako znatno bolji rezultat nego u prethodnom tromjesečju, pod pritiskom je slabijih prihoda velikih klijenata, kao i smanjene potrebe za radom na daljinu i obrazovanjem, koji je dominirao u prošlogodišnjem usporednom razdoblju.

Tvrtka je izvijestila da ovaj poslovni segment doživljava "jaku potražnju" za modelima za obuku umjetne inteligencije i povezanim uslugama. “Vjerujemo da je prilika za rast potaknuta uslugama umjetne inteligencije tek započela i da tehnološka revolucija koju je izgradila umjetna inteligencija nije kratkoročna šansa, već početak nove ere”, poručili su iz uprave tvrtke i istaknuli planove za daljnje ulaganje u razvoj umjetne inteligencije i poslovne prilike .

Alibaba je početkom godine navela da nastoji kompaniju reorganizirati u holding sa šest jedinica, a cloud segment poslovanja među prvima je izdvojen i vrednovan na tržištu. Očekuje se da bi se trgovački lanac Freshippo i logistički biznis Cainiao mogli pojaviti na tržištu za manje od godinu dana kroz inicijalnu ponudu dionica.

Dionice Alibabe na njujorškoj su burzi jučer skočile 4,6 posto na 99,2 dolara, dok su od početka godine zabilježile rast od 12,6 posto.

Tagovi: Alibaba, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE