GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica

Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

HT je ovoga tjedna pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj, a to, kaže Nebis, Hrvatsku stavlja uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

"Sve napredne države imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Dvoznamenkasti rast ulaganja ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje svjedoči da smo unatoč izazovima i u pandemijskoj godini nastavili značajno ulagati u kvalitetu mreže koja je temelj poslovnog razvoja. Ubrzali smo i uvođenje optičke mreže i razvoj 5G-a, a sve su to poluge za digitalizaciju, razvoj i gospodarski oporavak Hrvatske", rekao je Nebis za Hinu.

Hrvatska ostvaruje prvi cilj 5G akcijskog plana Europske komisije

Ocjenjuje da uvođenjem 5G mreže Hrvatska ostvaruje prvi cilj 5G akcijskog plana Europske komisije, koji podrazumijeva početak komercijalne dostupnosti 5G tehnologije u svim zemljama članicama do kraja 2020. godine.

Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu pametnih i zelenih rješenja u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru, kao i bolju i bržu povezanost i spajanja više uređaja.

Korisnicima je trenutna HT-ova 5G mreža dostupna u dijelovima Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita, Samobora i Svete Nedelje, a Nebis otkriva da je sada, iako imaju i dugoročne planove za povećanje pokrivenosti i uvođenje 5G-a diljem Hrvatske, ipak u prvom planu rad na pokrivenosti s postupnim i kontinuiranim povećanjem brzina, za što kaže da je standardna praksa svugdje u svijetu.

U ranoj primjeni važna pouzdanost mreže

"S ovom vrlo ranom primjenom 5G tehnologije korisnici imaju priliku osjetiti kako ta tehnologija funkcionira i iskusiti nešto bolje parametre brzine, pouzdanosti i latencije ili odaziva mreže u milisekundama, s time da će se u godinama koje slijede ta tehnologija sve više poboljšavati i unaprjeđivati. Sada je od same brzine prijenosa podataka važnija pouzdanost veze", iznosi Nebis.

Kasnije, s dodjelom i implementacijom novih frekvencija u 3.5 GHz području bit će moguće, kako dodaje, ostvariti dvostruko veće brzine od današnjih u 4G-u, a i buduća implementacija 5G-a odvijat će se kroz komplementarni pristup, u kojem će uz tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra ili DSS (Dynamic Spectrum Sharing) ostvariti pokrivenost, a 5G na novim frekvencijama kapacitet i brzinu za specifične primjene.

To znači i veći kapacitet mreže, brži internet i puno veći broj uređaja koji se mogu povezati.

Za tehnologiju DSS kaže da omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Da bi se implementiralo 5G na već dodijeljenim frekvencijskim pojasevima treba imati radijsku opremu koja podržava 5G, transportnu mrežu spremnu da ispuni 5G zahtjeve vezano uz sinkronizaciju i 'core' mrežu spremnu za prihvat 5G korisnika, kojima je do kraja lipnja 2021. korištenje 5G funkcionalnosti omogućeno u pojedinim HT tarifama bez dodatnih naknada.

"Preduvjeti za komercijalni rad 5G mreže ostvareni su nakon što je HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) početkom listopada ove godine donijela nove planove dodjele za frekvencijske pojaseve koji su već u uporabi za pružanje usluga putem mobilnih mreža. HT je krenuo sa implementacijom 5G na već dodijeljenom frekvencijskom spektru od 2100MHz, nakon što je ranije tijekom godine proveo testiranja DSS tehnologije putem koje se omogućuje široka 5G primjena i ubrzana 5G implementacija", zaključuje Nebis.

Tagovi: Kostas Nebis, Hrvatski Telekom, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Telekom Slovenije pokriva 5G mrežom više od 33 posto stanovništva u državi
5G
Telekom Slovenije pokriva 5G mrežom više od 33 posto stanovništva u državi
LJUBLJANA - Telekom Slovenije je dodatnim frekvencijskim spektrom nadogradio 5G mrežu, koju je uspostavio prošle godine.
Musk prodaje rabljene rakete američkoj vojsci
RAKETE
Musk prodaje rabljene rakete američkoj vojsci
SAN FRANCISCO - Pentagon je potpisao sporazum sa SpaceX-om, koji će omogućiti vojsci SAD-a korištenje rabljenih raketnih boostera za vojne potrebe, a prva takva misija je planirana za ovaj tjedan, kada bi Falcon 9 trebao u svemir lansirati vojni GPS III satelit.
Peru: Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu
POBJEDA
Peru: Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu
LIMA - Peruanski socijalistički kandidat Pedro Castillo proglasio je u utorak pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon tijesnog vodstva i neizvjesnog prebrojavanja glasova, no rezultate još u pitanje dovodi njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori.
Kina u četvrtak šalje u svemir brod s ljudskom posadom
SVEMIR
Kina u četvrtak šalje u svemir brod s ljudskom posadom
PEKING - Kina će poslati u četvrtak troje ljudi u svemir u svojoj prvoj misiji s ljudskom posadom u posljednjih gotovo pet godina, što je dio ambicioznog plana dovršetka svemirske postaje do kraja sljedeće godine.
Huawei pokrenuo natjecanje za inovacije
INOVACIJE
Huawei pokrenuo natjecanje za inovacije
ZAGREB – Huawei, vodeća svjetska tehnološka tvrtka, danas pokreće svoje godišnje natjecanje za inovacije aplikacija Huawei Mobile Services (HMS) - AppsUP. Cilj programa je nadahnuti nadarene programere širom svijeta za stvaranje revolucionarnih aplikacija i digitalnih iskustava te im pruža jedinstvenu priliku za istraživanje i promicanje digitalnih inovacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE