GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica

Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

HT je ovoga tjedna pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj, a to, kaže Nebis, Hrvatsku stavlja uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

"Sve napredne države imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Dvoznamenkasti rast ulaganja ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje svjedoči da smo unatoč izazovima i u pandemijskoj godini nastavili značajno ulagati u kvalitetu mreže koja je temelj poslovnog razvoja. Ubrzali smo i uvođenje optičke mreže i razvoj 5G-a, a sve su to poluge za digitalizaciju, razvoj i gospodarski oporavak Hrvatske", rekao je Nebis za Hinu.

Hrvatska ostvaruje prvi cilj 5G akcijskog plana Europske komisije

Ocjenjuje da uvođenjem 5G mreže Hrvatska ostvaruje prvi cilj 5G akcijskog plana Europske komisije, koji podrazumijeva početak komercijalne dostupnosti 5G tehnologije u svim zemljama članicama do kraja 2020. godine.

Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu pametnih i zelenih rješenja u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru, kao i bolju i bržu povezanost i spajanja više uređaja.

Korisnicima je trenutna HT-ova 5G mreža dostupna u dijelovima Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita, Samobora i Svete Nedelje, a Nebis otkriva da je sada, iako imaju i dugoročne planove za povećanje pokrivenosti i uvođenje 5G-a diljem Hrvatske, ipak u prvom planu rad na pokrivenosti s postupnim i kontinuiranim povećanjem brzina, za što kaže da je standardna praksa svugdje u svijetu.

U ranoj primjeni važna pouzdanost mreže

"S ovom vrlo ranom primjenom 5G tehnologije korisnici imaju priliku osjetiti kako ta tehnologija funkcionira i iskusiti nešto bolje parametre brzine, pouzdanosti i latencije ili odaziva mreže u milisekundama, s time da će se u godinama koje slijede ta tehnologija sve više poboljšavati i unaprjeđivati. Sada je od same brzine prijenosa podataka važnija pouzdanost veze", iznosi Nebis.

Kasnije, s dodjelom i implementacijom novih frekvencija u 3.5 GHz području bit će moguće, kako dodaje, ostvariti dvostruko veće brzine od današnjih u 4G-u, a i buduća implementacija 5G-a odvijat će se kroz komplementarni pristup, u kojem će uz tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra ili DSS (Dynamic Spectrum Sharing) ostvariti pokrivenost, a 5G na novim frekvencijama kapacitet i brzinu za specifične primjene.

To znači i veći kapacitet mreže, brži internet i puno veći broj uređaja koji se mogu povezati.

Za tehnologiju DSS kaže da omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Da bi se implementiralo 5G na već dodijeljenim frekvencijskim pojasevima treba imati radijsku opremu koja podržava 5G, transportnu mrežu spremnu da ispuni 5G zahtjeve vezano uz sinkronizaciju i 'core' mrežu spremnu za prihvat 5G korisnika, kojima je do kraja lipnja 2021. korištenje 5G funkcionalnosti omogućeno u pojedinim HT tarifama bez dodatnih naknada.

"Preduvjeti za komercijalni rad 5G mreže ostvareni su nakon što je HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) početkom listopada ove godine donijela nove planove dodjele za frekvencijske pojaseve koji su već u uporabi za pružanje usluga putem mobilnih mreža. HT je krenuo sa implementacijom 5G na već dodijeljenom frekvencijskom spektru od 2100MHz, nakon što je ranije tijekom godine proveo testiranja DSS tehnologije putem koje se omogućuje široka 5G primjena i ubrzana 5G implementacija", zaključuje Nebis.

Tagovi: Kostas Nebis, Hrvatski Telekom, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE