GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni

Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2024 / 17:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Netflix (NFLX) će početkom sljedeće godine prestati izvještavati o brojkama pretplatnika. To ne odgovara Wall Streetu.

Dionice su u petak pale za čak 9% nakon vijesti, koja je dan ranije objavljena kao dio izvješća o zaradi u prvom tromjesečju. To je iznenađujuća najava, posebno za industriju koja je povijesno povezivala učinak tvrtke s rastom ili padom broja pretplatnika.

Uz pretplatnike, tvrtka će također prestati izvještavati o ključnom pokazatelju profitabilnosti — prosječnom prihodu po članu ili ARM.

Netflixova zarada u prvom tromjesečju nadmašila je sve, ali razočaravajuće predviđanje prihoda za drugo tromjesečje i cijelu godinu zasjenilo je rezultate. To je, zajedno s planovima streamera da ukine metriku članstva, povećalo zabrinutost ulagača oko toga može li se nedavni zamah rasta dugoročno održati ili ne.

"Iako je još uvijek rano, potencijalna zabrinutost je da je rast broja pretplatnika značajno usporen 2022. (prije provedbe [Netflixovog slamanja dijeljenja lozinki])", napisala je za Yahoo! Finance analitičarka Bank of America Jessica Reif Ehrlich u bilješci klijentima u petak. "Ovo bi mogla biti najava usporavanja rasta broja pretplatnika u budućnosti."

Prošlo je otprilike godinu dana otkako je Netflix prvi put implementirao svoju akciju razbijanja lozinki, koja je ciljala na 100 milijuna globalnih korisnika koji dijele račune. Analitičari kažu da je ovaj potez pridonio većini novih pretplatnika streamera u posljednjim kvartalima jer su gledatelji koji su koristili račune prijatelja ili članova obitelji odjednom morali pribaviti svoje.

Do sada se inicijativa isplatila, a tvrtka je u prvom tromjesečju dodala 9,3 milijuna pretplatnika nakon što je u četvrtom tromjesečju dodano 13 milijuna pretplatnika.

No čini se da je Wall Street uvjeren da se dobrobiti gušenja počinju smanjivati.

"Vjerujemo da je voće koje najviše visi već uhvaćeno", napisao je u petak analitičar MoffettNathansona Michael Nathanson. "Netflix je govorio o proširenju svoje akcije na prethodno netaknute korisnike mobilnih uređaja, iako je nejasno koliko je velika ta prilika i ostaje za vidjeti može li ovaj napor dati slične rezultate."

Drugim riječima, potez da se više ne prijavljuju pretplatnici "može se čitati opreznije jer je rast pretplatnika doista dosegao vrhunac - osobito na višim ARM tržištima - i usporavanje bi moglo biti pred nama", upozorio je.

Nathanson je zadržao svoj Neutralni rejting dionica, ali je povisio ciljanu cijenu za 5 USD na 505 USD po dionici.

Citijev analitičar Jason Bazinet se složio, rekavši za Yahoo Finance: "Dionice su stvarno uspjele jer je tvrtka pobjeđivala mrežne oglase. The Street zna da je na dijeljenju lozinki. Ono što žele vidjeti je kada počnemo latiti neke od tih dijeljenja lozinki prednosti, što će nositi vodu? Kako će dobiti ove neto dodatke?"

Tagovi: netflix, pretplatnici, wall street
PROČITAJ I OVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE