GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka blokirala kinesko ulaganje u dva proizvođača čipova

Njemačka blokirala kinesko ulaganje u dva proizvođača čipova
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2022 / 19:58
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Njemačka vlada blokirala je kineska ulaganja u dva domaća proizvođača čipova, istaknuvši bojazni za nacionalnu sigurnost i problematični transfer osjetljive tehnologije u Kinu.

Vlada je uložila veto na ponudu švedske kompanije Silex, podružnice kineskog Sai Microelectronicsa, za tvornicu čipova u vlasništvu Elmosa, kompanije sa sjedištem u Dortmundu.

"Moramo pomno pratiti preuzimanja kompanija kada je u pitanju važna infrastruktura odnosno kada prijeti opasnost prijenosa tehnologije kupcima iz zemalja izvan EU-a", rekao je u priopćenju ministar gospodarstva Robert Habeck.

"Važno je da, posebno u sektoru poluvodiča, zaštitimo tehnološki i ekonomski suverenitet Njemačke i Europe. Njemačka je, naravno, i dalje otvorena lokacija za ulaganja i to će ostati i budućnosti, ali nismo naivni", dodao je Habeck.

U Elmosu nisu bili dostupni za komentar blokade prodaje. Kompanija je svojedobno objavila da planira prodati proizvodnju kristalnih pločica za mikročipove švedskom konkurentu Silexu za 85 milijuna eura.

Gradski dužnosnici Dortmunda, uključujući gradonačelnika Thomasa Westphala, strahuju da će blokada dovesti pod znak pitanja radna mjesta u Elmosovoj tvornici.

Tvornica proizvodi čipove bazirane na starijoj tehnologiji koju Elmos više ne koristi na svojim proizvodnim linijama. Sami čipovi još su važni za medicinske uređaje, napominje agencija dpa.

Vlada je danas blokirala i ulaganje u ERS Electronics, čije je sjedište u Bavarskoj, rekli su za Reuters izvori u vladi.

Glasnogovornica ERS Elecronicsa opovrgnula je planove o prodaji, dodavši tek da je uprava razmatrala mogućnost ulaganja kineske investicijske tvrtke čije ime nije navela.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova naglasio je da Peking želi pravedno i otvoreno okruženje za kineska ulaganja.

Kineskom ministarstvu vanjskih poslova nisu poznati detalji ulaganja u Elmos i ERS Electronics, ali Peking potiče domaće kompanije na investicijsku suradnju u inozemstvu, na korist obje strane, izjavio je Zhao Lijian.

Tagovi: Silex, čipovi, nedostatak čipova, Robert Habeck, Thomas Westphal, Dortmund
PROČITAJ I OVO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
POVLAČENJE
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
SEUL - Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacijski sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
MANJAK
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
BERLIN - Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom.
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
UZLET
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
PEKING - Osnivač Alibabe Jack Ma u srijedu je pohvalio reorganizaciju i promjenu tvrtke tijekom burne prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE