GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Huawei se može natjecati za 5G mreže

Njemačka: Huawei se može natjecati za 5G mreže
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / Mreža
BERLIN - Njemačka će omogućiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreže, objavio je njemački poslovni dnevnik Handelsblatt nakon što je dobio uvid u nacrt zakona koji će vlada Angele Merkel predati Bundestagu ovoga mjeseca.

Prema tom nacrtu Njemačka planira stroge kontrole Huawijeve opreme. Nacrt Drugog zakona o povećanju sigurnosti sustava informacijske tehnologije, nazvan IT-Sic 2.0, predviđa da proizvođači opreme kao što je Huawei moraju izdati jamstvo u kojem osiguravaju da njihova tehnologija ne ostavlja nikakva tzv. stražnja vrata za cyber napadače.

IT-Sic 2.0 ima 92 stranice. Posebna pažnja posvećena je korištenju tehnologije kineske tvrtke Huawei u njemačkim 5G mrežama. Određene formulacije pokazuju da su Federalni ured vanjskih poslova, Savezna obavještajna služba i sigurnosni stručnjaci iz Ministarstva unutarnjih poslova prevladali na odlučujućim pozicijama.

IT-Sic 2.0 rezultat je dužih pregovora zainteresiranih strana u Njemačkoj vezano za sigurnost 5G mreža. Pregovori su trajali uz snažne pritiske administracije Donalda Trumpa za isključivanjem kineskih dobavljača iz izgradnje mreža nove generacije.

Ekonomska važnost IT-Sic 2.0 je očita jer je Huawei inače glavni dobavljač opreme za tri mrežna operatora u Njemačkoj Deutsche Telekom, Vodafone i Telefónica.

Mrežni operateri u Njemačkoj već su dijelom izgradili svoje 5G mreže s Huaweijem. U većini slučajeva proširili su svoje postojeće 4G mreže za 5G. Čak i s 4G, udio Huaweijevih komponenata u bežičnim mrežama vrlo je visok: oko 65 posto u Telekomu, 55 posto u Vodafoneu i 50 posto u Telefónici.

Slične stavove poput Njemačke imaju Japan i Južna Koreja koje su u listopadu odlučile da neće iskučiti Huawei iz izgradnje 5G mreža. Za razliku od SAD, Velika Britanija, Indija i Tajvan te još neke zemlje odlučili su onemogućiti Huaweiu sudjelovanje u izgradnji 5G mreža.

Tagovi: Njemačka, Huawei, 5G tehnologija, Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE