GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade

Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade
NESPREMNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 20:26
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka je loše pripremljena za obranu kibernetičkih napada velikih razmjera, rekao je šef savezne agencije za informacijsku sigurnost (BSI) u primjedbama objavljenim u nedjelju.

Nije bilo zajedničke ukupne procjene prijetnje niti struktura za koordinaciju odgovora.

Govoreći za berlinske novine Tagesspiegel, Claudia Plattner je rekla da savezna vlada i 16 država moraju koordinirati. "Ovo nam treba hitno. Ne možemo telefonirati 16 puta da saznamo što se gdje trenutno događa", rekla je.

"Što ćemo učiniti ako se, primjerice, u Hamburgu i Münchenu ugase svjetla u isto vrijeme zbog kibernetičkog napada, koji u najgorem slučaju proizlazi iz geopolitičkih napetosti?" upitala je.

Za rješavanje krize bila bi potrebna hitna akcija, a to je značilo da mora biti dostupno zajedničko izvješće o situaciji. Morale bi se pozvati jedinice za krizne situacije, a savezna vlada i države morale bi udružiti snage, rekla je.

"Mi danas nismo spremni na sve ovo. Ova međusobna koordinacija nije prakticirana. Ustav zabranjuje zajedničku bazu podataka", rekao je Plattner.

Voditelj BSI-ja pozvao je na davanje prioriteta kibernetičkoj sigurnosti, "prije nego što se dogodi neki veliki događaj i na primjer nerade bankomati".

Gledajući tri državna izbora u rujnu, Plattner je rekao da se BSI usredotočuje na dezinformacije.

"Na primjer, hakiraju se računi političara koji se natječu na izborima. Hakeri pokušavaju doći do informacija s ciljem da njihovim objavljivanjem naškode ugledu ljudi ili države", rekla je.

BSI je pokušavao spriječiti hakiranje tehničkim sredstvima. "Obučavamo uključene i dajemo im savjete o tome što učiniti kad se nešto dogodi i kako mogu kontrolirati stvari", rekla je. BSI je radio na brzom uklanjanju lažnih profila, dodala je.

I pozvala širu javnost "da ne vjeruje svemu što vam se podmeće".

Tagovi: CYBER NAPADI, CYBER SIGURNOST
PROČITAJ I OVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE