GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački regulator provjerava transparentnost portala Google News Showcase

Njemački regulator provjerava transparentnost portala Google News Showcase
PROVJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački regulator potvrdio je u srijedu da provjerava je li Google transparentno izložio uvjete o pristupu medija platformi za vijesti Google News Showcase.

Portal Google News Showcase pokrenut je u Njemačkoj u jesen prošle godine, a objavljuje sadržaje izdavača s kojima je sklopio ugovor.

Google tom uslugom omogućuje izdavačima da istaknu svoj sadržaj na internetu, a zauvrat im isplaćuje naknade, podsjeća dpa.

Visina naknade i ostale ugovorne obveze poslovna su tajna.

Google News Showcase smatraju medijskom platformom

Nekoliko medijskih kompanija navodno je zatražilo intervenciju medijskog regulatora, strahujući da će ih ti aranžmani dovesti u nepovoljni položaj na medijskom tržištu.

Regulator provjerava transparentnost usluge, ali službeno je odbio četiri prigovora regionalnih izdavača koji nisu sklopili ugovor s Googleom, uz obrazloženje da "nisu aktivno pokušali" uključiti svoj sadržaj u Googleovu uslugu.

Dodali su i da Google News Showcase smatraju medijskom platformom, a ne takozvanim medijskim posrednikom koji samo objavljuje sadržaj na svojoj internetskoj stranici.

Uslugu uveli u Njemačkoj, Brazilu i nekoliko drugih zemalja

Izdavači su se u žalbama pozvali na odredbu o diskriminaciji u povelji o medijima, koja se odnosi na medijske posrednike, podsjeća agencija dpa.

Javnost je početkom lipnja saznala da je regulator za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenuo istragu o usluzi Google News Showcase.

Osim u Njemačkoj, Google je prošle jeseni uveo tu uslugu i u Brazilu, a naknadno i u nekoliko drugih zemalja, navodi dpa.

Tagovi: Google News Showcase, Google
PROČITAJ I OVO
Amazon istražuje toksično ponašanje zaposlenika
ISTRAGA
Amazon istražuje toksično ponašanje zaposlenika
SEATTLE - Amazon trenutno provodi istragu zbog toksičnog ponašanja zaposlenika unutar odjela za računalstvo u oblaku. Riječ je o potezu koji, objašnjava Bloomberg, prati internu peticiju zaposlenika koji tvrde da se unutar tvrtke vrši sustavno zlostavljanje te da se zauzima 'negativno stajalište prema ženama i nedovoljno predstavljenim skupinama'.
Pametni telefon kao senzor koji očitava onečišćenje tla ili vode
INOVACIJE
Pametni telefon kao senzor koji očitava onečišćenje tla ili vode
CAMBRIDGE - Istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu pokazali su kako se tipični na dodir osjetljivi zaslon može koristiti za identificiranje uobičajenih ionskih onečišćenja u tlu ili vodi za piće ispuštanjem uzoraka tekućine na zaslon.
Uplift - nova platforma za male i srednje poduzetnike, posebice iz turizma
POMOĆ U POSLOVANJU
Uplift - nova platforma za male i srednje poduzetnike, posebice iz turizma
ZAGREB - Uplift.hr nova je platforma za informacije i edukcije mikro, malih i srednjih poduzetnika kao pomoć njihovom poslovanju, a u sklopu platforme je i Uplift akademija koja turističkim poduzetnicima nudi edukaciju za njihove potrebe, izvijestili su u ponedjeljak iz Mastercarda koji su to osmislili i provode.
TSMC: Prerano je govoriti o širenju u Njemačkoj
ČIPOVI
TSMC: Prerano je govoriti o širenju u Njemačkoj
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) objavio je u ponedjeljak da je prerano reći hoće li graditi tvornice u Njemačkoj i da su razgovori u ranoj fazi.
Tinejdžer priznao Bezosu: Nikad nisam ništa naručio preko Amazona
PRIZNANJE
Tinejdžer priznao Bezosu: Nikad nisam ništa naručio preko Amazona
AMSTERDAM - Nizozemski tinejdžer koji je postao najmlađi svemirski putnik na svijetu ovaj je tjedan iznenadio milijardera Jeffa Bezosa rekavši mu tijekom leta da nikad nije ništa naručio preko Amazona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE