GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova praksa PayPala nepovoljnija za korisnike iz Srbije

Nova praksa PayPala nepovoljnija za korisnike iz Srbije
NEPOVOLJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 22:41
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - PayPal, jedna od najpopularnijih svetskih kompanija za elektronski transfer novca, odnedavno je promenio praksu i uveo nova pravila za korisnike u Srbiji. Svi oni koji su do sada svoj nalog povezivali sa deviznim računom u nekoj od domaćih banaka preko ove platforme su mogli da prebacuju i podižu novac u devizama uz plaćanje fiksne provizije.

Sada sve devizne iznose PayPal automatski konvertuje u dinare, po vrlo nepovoljnom kursu. Međutim, to nije jedina konverzija. Dok ne stigne na isplatu, novac često prođe još jednu ili čak dve konverzije, pri čemu klijent može da izgubi i deset odsto novca koji je prebacio sa PayPala.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su upoznati sa novom praksom PayPala, koja podrazumeva obaveznu konverziju iznosa stranih valuta u dinare prilikom prebacivanja novca na račune u Srbiji, ali da nijedan ovdašnji propis nije uslovio ovu kompaniju da menja svoju poslovnu politiku u našoj zemlji. Od 2015. godine, kažu, kada je PayPal omogućio građanima u našoj zemlji uslugu prijema novca, nije se promenio nijedan relevantan propis zbog kog bi oni menjali dosadašnju praksu.

– Niti Narodna banka Srbije ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili postoji bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga ove kompanije našim građanima i privredi. Od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava, NBS nikada nije videla smetnje u tome da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare – kažu u NBS za „Politiku”.

Oni objašnjavaju da NBS nema nikakva nadzorna ovlašćenja nad poslovanjem PayPala, koji predstavlja stranu instituciju elektronskog novca čije je sedište u Singapuru, niti zakonski osnov da prema prema njima preduzima mere propisane Zakonom o platnim uslugama.

– Prema Zakonu o deviznom poslovanju, građanima i kompanijama je omogućeno da obavljaju transakcije preko stranih institucija elektronskog novca, ali nadležni organi u Srbiji ne mogu kontrolisati poslovanje ove kompanije jer se njeno komercijalno prisustvo ne nalazi u našoj zemlji. Drugim rečima, NBS nema mehanizme kojima može uticati na promenu poslovne politike PayPala prema srpskim rezidentima, jer on ni nema licencu NBS kao pružalac platnih usluga – kažu za naš list.

U Narodnoj banci objašnjavaju da su, bez obzira na sve navedeno, već kontaktirali s PayPalom i zatražili objašnjenje. Promena prakse u Srbiji, potvrdili su im, izazvana je promenama u PayPalu i navodno nema nikakve veze sa propisima u Srbiji.

– Korisnicima ovih usluga ne ostaje ništa drugo nego da budu uporni i da se obraćaju ovoj instituciji sa zahtevom da se u svakom pojedinačnom slučaju unesu izmene kako ne bi dolazilo do nepotrebnih i neželjenih konverzija valuta, odnosno dodatnih troškova povezanih s tim konverzijama – savetuju iz NBS.

Pojedini korisnici koji su se obratili redakciji Politike takođe su, kažu, kontaktirali s PayPalom i rečeno im je da od aprila ove godine opcija za ažuriranje valuta na Mastercard i Visa karticama nije obavezna, te da novi ugovor ove kompanije sa kartičarima podrazumeva i konverziju u dinare. Oni navode da postoje neke nove usluge poput instant transfera, koji se nudi samo korisnicima u Srbiji, ali sve ovo zvučalo je, kaže naša čitateljka, kao pravdanje jer je očigledno da plaćamo nepotrebne penale. Interesantno je i to što većina banaka u Srbiji ne može da prihvati ovakve transfere u dinarima, pa se onda dogodi da PayPal konvertuje novac u dinare, „Visa” ga konvertuje u evre, a banka pre isplate opet u dinare. Nešto je povoljnija situacija kada klijent ima devizni račun u banci, pa dok novac dođe za isplatu, prođe samo dve konverzije, a to znači i nešto manje plaćenih provizija i kursnih razlika. Inače, samo nekoliko banaka je do skoro imalo mogućnost povezivanja deviznog računa sa PayPalom.

Tagovi: PayPal, Srbija, Narodna banka Srbije, dinar, evro, Mastercard, Visa, Zakon o platnim uslugama
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE