GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova praksa PayPala nepovoljnija za korisnike iz Srbije

Nova praksa PayPala nepovoljnija za korisnike iz Srbije
NEPOVOLJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 22:41
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - PayPal, jedna od najpopularnijih svetskih kompanija za elektronski transfer novca, odnedavno je promenio praksu i uveo nova pravila za korisnike u Srbiji. Svi oni koji su do sada svoj nalog povezivali sa deviznim računom u nekoj od domaćih banaka preko ove platforme su mogli da prebacuju i podižu novac u devizama uz plaćanje fiksne provizije.

Sada sve devizne iznose PayPal automatski konvertuje u dinare, po vrlo nepovoljnom kursu. Međutim, to nije jedina konverzija. Dok ne stigne na isplatu, novac često prođe još jednu ili čak dve konverzije, pri čemu klijent može da izgubi i deset odsto novca koji je prebacio sa PayPala.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su upoznati sa novom praksom PayPala, koja podrazumeva obaveznu konverziju iznosa stranih valuta u dinare prilikom prebacivanja novca na račune u Srbiji, ali da nijedan ovdašnji propis nije uslovio ovu kompaniju da menja svoju poslovnu politiku u našoj zemlji. Od 2015. godine, kažu, kada je PayPal omogućio građanima u našoj zemlji uslugu prijema novca, nije se promenio nijedan relevantan propis zbog kog bi oni menjali dosadašnju praksu.

– Niti Narodna banka Srbije ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili postoji bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga ove kompanije našim građanima i privredi. Od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava, NBS nikada nije videla smetnje u tome da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare – kažu u NBS za „Politiku”.

Oni objašnjavaju da NBS nema nikakva nadzorna ovlašćenja nad poslovanjem PayPala, koji predstavlja stranu instituciju elektronskog novca čije je sedište u Singapuru, niti zakonski osnov da prema prema njima preduzima mere propisane Zakonom o platnim uslugama.

– Prema Zakonu o deviznom poslovanju, građanima i kompanijama je omogućeno da obavljaju transakcije preko stranih institucija elektronskog novca, ali nadležni organi u Srbiji ne mogu kontrolisati poslovanje ove kompanije jer se njeno komercijalno prisustvo ne nalazi u našoj zemlji. Drugim rečima, NBS nema mehanizme kojima može uticati na promenu poslovne politike PayPala prema srpskim rezidentima, jer on ni nema licencu NBS kao pružalac platnih usluga – kažu za naš list.

U Narodnoj banci objašnjavaju da su, bez obzira na sve navedeno, već kontaktirali s PayPalom i zatražili objašnjenje. Promena prakse u Srbiji, potvrdili su im, izazvana je promenama u PayPalu i navodno nema nikakve veze sa propisima u Srbiji.

– Korisnicima ovih usluga ne ostaje ništa drugo nego da budu uporni i da se obraćaju ovoj instituciji sa zahtevom da se u svakom pojedinačnom slučaju unesu izmene kako ne bi dolazilo do nepotrebnih i neželjenih konverzija valuta, odnosno dodatnih troškova povezanih s tim konverzijama – savetuju iz NBS.

Pojedini korisnici koji su se obratili redakciji Politike takođe su, kažu, kontaktirali s PayPalom i rečeno im je da od aprila ove godine opcija za ažuriranje valuta na Mastercard i Visa karticama nije obavezna, te da novi ugovor ove kompanije sa kartičarima podrazumeva i konverziju u dinare. Oni navode da postoje neke nove usluge poput instant transfera, koji se nudi samo korisnicima u Srbiji, ali sve ovo zvučalo je, kaže naša čitateljka, kao pravdanje jer je očigledno da plaćamo nepotrebne penale. Interesantno je i to što većina banaka u Srbiji ne može da prihvati ovakve transfere u dinarima, pa se onda dogodi da PayPal konvertuje novac u dinare, „Visa” ga konvertuje u evre, a banka pre isplate opet u dinare. Nešto je povoljnija situacija kada klijent ima devizni račun u banci, pa dok novac dođe za isplatu, prođe samo dve konverzije, a to znači i nešto manje plaćenih provizija i kursnih razlika. Inače, samo nekoliko banaka je do skoro imalo mogućnost povezivanja deviznog računa sa PayPalom.

Tagovi: PayPal, Srbija, Narodna banka Srbije, dinar, evro, Mastercard, Visa, Zakon o platnim uslugama
PROČITAJ I OVO
PayPal otpušta 2.000 zaposlenih
REZOVI
PayPal otpušta 2.000 zaposlenih
NEW YORK - PayPal Holdings priopćio je u utorak da planira otpustiti 7 posto svoje radne snage, ili oko 2000 zaposlenika, najnovije na popisu fintech tvrtki koje će biti pogođene gospodarskim usporavanjem.
Breton: Twitter mora učiniti više kako bi bio u skladu s online pravilima EU-a
JASNA PORUKA
Breton: Twitter mora učiniti više kako bi bio u skladu s online pravilima EU-a
BRUXELLES - Europski povjerenik za jedinstveno tržište Thierry Breton izjavio je danas da vlasnik Twittera Elon Musk mora učiniti više kako bi se uskladio s online pravilima Europske unije.
Spotify rezultatima nadmašio očekivanja
DOBRE BROJKE
Spotify rezultatima nadmašio očekivanja
STOCKHOLM - Švedski pružatelj usluga streaminga glazbe Spotify izbrojio je 205 milijuna pretplatnika do kraja 2022., nadmašivši očekivanja.
Velika potražnja za stručnjacima iz područja cyber sigurnosti
CYBER SIGURNOST
Velika potražnja za stručnjacima iz područja cyber sigurnosti
NEW YORK - Nije došlo do usporavanja potražnje za radnicima koji se bave kibernetičkom sigurnošću unatoč masovnim otpuštanjima u tehnološkoj industriji, izvještava Axios.
Polovina potrošača u Srbiji troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge
POTROŠNJA
Polovina potrošača u Srbiji troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge
BEOGRAD – U poslednjem istraživanju digitalnih navika, gotovo polovina ispitanika iz Srbije kaže da troši više od 3.000 dinara mesečno na aplikacije ili virtuelne platforme, a svaki drugi ispitanik koristi onlajn usluge nekoliko puta dnevno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE