GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture

OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Do 2025. planira se dovršetak izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture, na koju bi se uključili i povezali ciljani javni korisnici diljem zemlje, a taj se projekt s 85 posto bespovratno financira iz EU fonda, dok 15 posto osigurava državni proračun, o čemu je u četvrtak na sjednici odlučila Vlada.

Nositelj tog projekta punog naziva "Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture i povezivanje ciljnih korisnika" su Odašiljači i veze (OiV), kojima je u prosincu 2020. uručen i ugovor o financiranju iz EU fonda, a nakon što je u listopadu 2020. taj projekt i s europske razine i od neovisnih stručnjaka ocijenjen održivim i izvedivim.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu u sklopu kojeg će se graditi optička širokopojasna mreža iduće generacije (ili NP-BBI) diljem zemlje, na koju će uključivati ciljani korisnici unutar tijela javne uprave, obrazovne, zdravstvene i druge institucije brzinama iznad 100 Mbs, objasnio je na Vladi državni tajnik Josip Bilaver iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je Vlada zadužila da osigura sredstva za pokrivanje troškova u provedbi projekta.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je nešto više od 786,7 milijuna kuna, kazao je na Vladi Bilaver, dodajući da procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 770,6 milijuna kuna, od čega se 85 posto planira financirati iz EU fonda, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Svi iznosi su bez PDV-a, a u priloženom dokumentu uz sjednicu Vlade navodi se da planira financirati projekt u razdoblju od tri godine od zaključenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno najkasnije do kraja 2023. godine.

"Radovi na projektu počet će krajem 2021., a dovršetak se planira 2025.", kazao je Bilarev na Vladi.

Sredstva za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta planirana su u državnom proračunu za 2021. i projekcijama za 2022. i 2023. na razdjelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tagovi: Josip Bilaver, širokopojasni internet, Odašiljači i veze, projekt financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
PROČITAJ I OVO
Vlada priprema zakon koji će regulirati online platforme poput Netflixa i Spotifyja
REGULATIVA
Vlada priprema zakon koji će regulirati online platforme poput Netflixa i Spotifyja
ZAGREB - Uvjete pružanja naplatnih online usluga, od Netflixa preko Spotifya pa sve do cloud usluga i softvera, ubuduće će u Hrvatskoj regulirati zakon specifičnog imena.
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
AKVIZICIJE
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
SAN FRANCISCO - Uber je prije otprilike dvije godine kupio većinski udio u Cornershopu, početnom poduzeću za dostavu namirnica, a sada će kupiti preostalih 47 posto.
Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea
ISTRAGA
Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea
BERLIN - Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (FCO) objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio zloupotrebljava li američki tehnološki div Apple dominantnu poziciju na tržištu.
Ženi iz Buffala Amazon dostavio stotine paketa koje nikada nije naručila
BIZARNO
Ženi iz Buffala Amazon dostavio stotine paketa koje nikada nije naručila

BUFFALO - Već nekoliko dana traje borba jedne obitelji iz grada Buffalo u saveznoj državi New York, na čija vrata dolaze istovjetni paketi silikonskih umetaka za maske za lice, iz nepoznatog izvora

Turska šalje misiju na Mjesec
PODUHVAT
Turska šalje misiju na Mjesec
ANKARA - Turska namjerava poslati rover na Mjesec do kraja ovog desetljeća, a jednu raketu poslati na Zemljin satelit - već 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE