GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Online trgovina u EU postat će skuplja i kompliciranija

Online trgovina u EU postat će skuplja i kompliciranija
NOVA REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 14:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kupnja jeftinih dalekoistočnih proizvoda koje nude mnoge popularne internetske stranice, poput AliExpressa ili Ebaya, postat će kompliciranija od 1. srpnja.

Europska direktiva donesena prije četiri godine stupit će na snagu kako bi zaštitila internetske trgovce u EU-u jer su u nepovoljnijem položaju u odnosu na azijsku konkurenciju. Nakon Brexita, to vrijedi i za one iz Velike Britanije.

Zbog mase internetske kupovine iz tzv. trećih zemalja, EU procjenjuje da je dosad izgubila 7 milijardi eura javnih prihoda.

Poštanske pošiljke male vrijednosti do 22 eura podrijetlom iz zemalja izvan EU oslobođene su PDV-a. Početkom srpnja ovo se rasterećenje ukida i za svu robu kupljenu putem interneta i isporučenu iz tzv. treće zemlje ili zemljama izvan EU-a, uvozni PDV naplaćivat će se po stopi koju naplaćuje svaka država članica. Gornja granica vrijednosti pošiljki za koje će se morati platiti samo PDV iznosi 150 EUR. Skuplje pošiljke carine se.

U zemljama EU-a PDV značajno varira, krećući se od 17% u Luksemburgu i 18% na Malti do rekordnih 27% u Mađarskoj.

Internetski trgovci ili platforme za internetsko trgovanje imaju mogućnost da sami naplaćuju PDV prilikom prodaje putem interneta i prenose ga u zemlje kupca. Što neki rade od početka ove godine za isporuke u Veliku Britaniju.

Ako to ne učine (potrošači će na to morati obratiti posebnu pozornost), uvozni PDV naplatit će se primatelju i odvesti državi tzv. carinski deklarant (poštanski operater, kurirska služba ili carinski zastupnik). Što će značiti dodatne troškove, jer carinski deklaranti mogu naplatiti troškove svoje usluge primatelju paketa.

Zbog Brexita će vrijediti ista pravila za kupnju u otočnim internetskim trgovinama, koje su posljednjih godina prilično popularne u EU, kao i za kineske ili hongkonške internetske trgovine. Roba s Britanskog otočja oslobodit će se carine. Ali samo ako će uglavnom biti britanskog podrijetla.

"Za uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva u EU, samo ona roba odgovarajućeg (britanskog) podrijetla bit će oslobođena carina, čak i ako je njihova vrijednost veća od 150 EUR (za takvu robu i dalje će se morati platiti slovenski PDV). smatra se britanskim podrijetlom ako je proizvod do 60 posto britanski ", naveli su na svojoj web stranici u Europskom potrošačkom centru (EPC). Informacije o podrijetlu prodavatelj treba pružiti na zahtjev.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednost do 150 EUR od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu. Ako kupac preuzme pošiljku obvezan je platiti PDV pri uvozu po stopi od 25%. Prema tome, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju.

Ukoliko PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV pri uvozu. Navedeno je propisano odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19 i 138/20) koje su usklađene s Direktivom Vijeća (EU) 2017/2455 i Direktivom Vijeća (EU) 2019/1995 te stupaju na snagu 1. srpnja 2021. godine, poručuju iz Porezne uprave.

Tagovi: online trgovina, internetska trgovina, pošiljke iz Kine, Brexit, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE