GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu

Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 14:11
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.

U razdoblju od siječnja do ožujka Ericssonov neto prihod bio je manji za 15 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kliznuvši na 53.33 milijarde švedskih kruna (4.61 milijardu eura).

U ključnom odjelu opreme za mreže smanjio se za 19 posto, odražavajući smanjena ulaganja telekomunikacijskih tvrtki. U 2023. bio je potonuo za 11 posto, uz upola slabiji rezultat u Sjevernoj Americi.

Najsnažnije je na početku godine pao neto prihod u jugoistočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji, za 38 posto. Značajan pad kompanija je bilježila i u Sjevernoj Americi, za 18 posto.

Neto dobit poskočila je pak u prvom tromjesečju za 66 posto, na 2,6 milijardi švedskih kruna. Kompanija navodi da je u prvom tromjesečju zabilježila jednokratni prihod od 1,9 milijardi kruna, istaknuvši rješenje pravnog spora.

Kada se isključe troškovi restrukturiranja, dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je za sedam posto, na 4.3 milijarde kruna. U ovoj godini Ericsson očekuje troškove restrukturiranja u rasponu od 3 milijarde do 4 milijarde švedskih kruna.

U siječnju financijski direktor Carl Mellander najavio je da će i u ovoj godini smanjivati troškove, dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze. Krajem ožujka objavili su da će otpustiti oko 1.200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj.

Prije otprilike godinu dana švedska tvrtka bila je najavila da će globalno ugasiti oko 8.500 radnih mjesta, uključujući nekih 1.400 u matičnoj Švedskoj. Prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja u 2023., smanjili su broj zaposlenih za 5.500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji. Ericsson očekuje daljnji pad na tržištu RAN 5G mreža, barem do kraja godine, budući da su kupci i dalje oprezni pri ulaganjima. Izdvajaju i kontinuiranu "normalizaciju" kapitalne potrošnje u Indiji.

Ako se nastave aktualni trendovi, švedska kompanija očekuje stabilizaciju prihoda tijekom druge polovine godine, zahvaljujući novim ugovorima i stabilizaciji zaliha klijenata u Sjevernoj Americi.

Tagovi: ericsson, otpuštanja, Mellander, 5g
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE