GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovaj robot bi vam mogao biti iznimno koristan, pročitajte zašto

Ovaj robot bi vam mogao biti iznimno koristan, pročitajte zašto
KORISNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Robotska ruka prikuplja podatke s kamere i RFID taga za lociranje i uzimanje predmeta, čak i onih koji su skriveni.

Istraživači MIT-a razvili su robotsku ruku opremljenu kamerom, RF prijemnikom i algoritmom strojnog učenja koja može pronalaziti i hvatati objekte, čak i kada su skriveni ispod velike hrpe drugih predmeta i nevidljivi oku kamere.

Njihov robotski sustav pod nazivom RFusion dizajniran je za potragu za zagubljenim predmetima koji na sebi moraju imati mali jeftini RFID tag u obliku naljepnice ili privjeska.

Kada u nekom prostoru prepunom hrpama raznih predmeta poput skladišta i radionica negdje "posijete" svoj ključ od auta i ne možete ga nigdje naći, robot će svojom antenom prvo potražiti RF signal s RFID taga kako bi približno locirao mjesto na kojem se nalazi, a kada bude siguran da se njegova ruka nalazi na dobroj poziciji, micat će i uklanjat predmete sve dok ne ugleda ključ i potom ga uzeti i dati vam ga kako biste se mogli odvesti autom kući, kao što možete vidjeti u ovom videu.


Mada bi nam ovakva potraga za izgubljenim premetima često došla dobro u svakodnevnom životu, istraživači korist sustava vide u brojnim drugim stvarima, poput sortiranja robe u skladištima, pronalaženju komponenti potrebnih za slaganje nekog uređaja ili stroja ili kao pomoć starijim osobama u njihovim domovima koji često zaboravljaju gdje su što ostavili.

Algoritam strojnog učenja koji koristi robot istreniran je sustavom "potpomognutog učenja" kako bi se uvježbala neuralna mreža koja može optimizirati putanju robotske ruke prema objektu. Potpomognuto učenje se odnosi kroz sustav pokušaja i pogrešaka sa sustavom nagrada.

"To je isti način na koji uči i naš mozak. Dobivamo nagrade od naših učitelja, roditelja, računalnih igara itd. Na isti način uvježbavamo neuralnu mrežu, dopuštajući joj da pravi greške ili čini dobre stvari, za što dobiva kazne ili nagrade", navodi jedna od koautorica studije Tara Boroushaki iz MIT Media Laba koja ističe da je robot bio uspješan u pronalasku različitih skrivenih stvari u 96 posto slučajeva.

Tagovi: robot koji traži stvari, RFusion
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE