GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovaj robot bi vam mogao biti iznimno koristan, pročitajte zašto

Ovaj robot bi vam mogao biti iznimno koristan, pročitajte zašto
KORISNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Robotska ruka prikuplja podatke s kamere i RFID taga za lociranje i uzimanje predmeta, čak i onih koji su skriveni.

Istraživači MIT-a razvili su robotsku ruku opremljenu kamerom, RF prijemnikom i algoritmom strojnog učenja koja može pronalaziti i hvatati objekte, čak i kada su skriveni ispod velike hrpe drugih predmeta i nevidljivi oku kamere.

Njihov robotski sustav pod nazivom RFusion dizajniran je za potragu za zagubljenim predmetima koji na sebi moraju imati mali jeftini RFID tag u obliku naljepnice ili privjeska.

Kada u nekom prostoru prepunom hrpama raznih predmeta poput skladišta i radionica negdje "posijete" svoj ključ od auta i ne možete ga nigdje naći, robot će svojom antenom prvo potražiti RF signal s RFID taga kako bi približno locirao mjesto na kojem se nalazi, a kada bude siguran da se njegova ruka nalazi na dobroj poziciji, micat će i uklanjat predmete sve dok ne ugleda ključ i potom ga uzeti i dati vam ga kako biste se mogli odvesti autom kući, kao što možete vidjeti u ovom videu.


Mada bi nam ovakva potraga za izgubljenim premetima često došla dobro u svakodnevnom životu, istraživači korist sustava vide u brojnim drugim stvarima, poput sortiranja robe u skladištima, pronalaženju komponenti potrebnih za slaganje nekog uređaja ili stroja ili kao pomoć starijim osobama u njihovim domovima koji često zaboravljaju gdje su što ostavili.

Algoritam strojnog učenja koji koristi robot istreniran je sustavom "potpomognutog učenja" kako bi se uvježbala neuralna mreža koja može optimizirati putanju robotske ruke prema objektu. Potpomognuto učenje se odnosi kroz sustav pokušaja i pogrešaka sa sustavom nagrada.

"To je isti način na koji uči i naš mozak. Dobivamo nagrade od naših učitelja, roditelja, računalnih igara itd. Na isti način uvježbavamo neuralnu mrežu, dopuštajući joj da pravi greške ili čini dobre stvari, za što dobiva kazne ili nagrade", navodi jedna od koautorica studije Tara Boroushaki iz MIT Media Laba koja ističe da je robot bio uspješan u pronalasku različitih skrivenih stvari u 96 posto slučajeva.

Tagovi: robot koji traži stvari, RFusion
PROČITAJ I OVO
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
POBOLJŠANJE
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
CAMBRIDGE - Facebook je izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju unatoč postroženim odredbama Applea o zaštiti privatnosti koji su otežali ciljano oglašavanje na najvećoj društvenoj mreži u svijetu.
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
ŠIRENJE
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
LJUBLJANA - Američka tehnološka, konzultantska i razvojna tvrtka iz Silicijske doline, HTEC Group, otvara visokotehnološki inženjerski centar u Ljubljani. Tvrtka već zapošljava inženjere, dizajnere, voditelje proizvoda i projekata te druge karijerne profile.
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
OPTUŽBE
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
LONDON - Bivša zaposlenica Facebooka, Frances Haugen izjavila je u ponedjeljak pred britanskim zastupnicima da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju "najbolji način rasta" te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone.
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
NAPADI
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
WASHINGTON - Agencija sa sjedištem u Rusiji, odgovorna za prošlogodišnji masovni kibernetički napad na tehnološku tvrtku SolarWinds, napala je još stotine tvrtki i organizacija tijekom posljednjeg vala napada na računalne sustave sa sjedištem u SAD-u, objavio je Microsoft.
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
KOMPROMIS
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
WASHINGTON - SAD je sporazumno riješio spor s Austrijom, Francuskom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom oko poreza na digitalne usluge koji bi trebao biti zamijenjen novim globalnim porezom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE