GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ozbiljan pad prodaje industrijskih robota u SAD-u

Ozbiljan pad prodaje industrijskih robota u SAD-u
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 17:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Sjevernoameričke kompanije naručile su u 2023. godini znatno manje robota, prekinuvši petogodišnje razdoblje uzleta u uvjetima usporavanja gospodarstva i viših kamata koji otežavaju nabavu sofisticiranih strojeva, pokazalo je istraživanje.

„Kada stanje u gospodarstvu nije sjajno, lakše je odgoditi kupnju”, rekao je predsjednik udruge proizvođača robota A3 koja prati narudžbe Jeff Burnstein.

Kompanije su lani kupile 31.159 robota, za 30 posto manje nego u 2022., izračunao je A3. Postotni pad najveći je od 2006., utvrdili su.

Potražnja se smanjila u kompanijama povezanim s automobilskom industrijom, koje su prošle godine činile oko polovine tržišta robota, ali i u prehrambenom i metaloprerađivačkom sektoru.

U četvrtom tromjesečju proizvođači robota zabilježili su 7.683 narudžbe, za osam posto manje nego u istom razdoblju 2022.

Universal Robotos, danski proizvođač malih fleksibilnih robota, izvijestio je nedavno da mu je prihod u 2023. pao za sedam posto, na 304 milijuna dolara.

Prodaju su lani zakočili zabrinutost zbog posustalog gospodarstva i višak zaliha, nagomilan u pandemiji covida-19, kada je prodaja robota procvjetala budući da su proizvođači tražili rješenje za manjak radne snage. Godina 2022. bila je rekordna po broju narudžbi, pokazali su podaci A3-a.

Posustajanje potražnje u 2023. vremenski se poklopilo s najavom pojedinih proizvođača o razvoju naprednijih verzija strojeva.

Tako je startup za robotiku Figure u siječnju izvijestio da je sklopio partnerstvo s njemačkim BMW-om koje bi trebalo rezultirati postavljanjem humanoidnih robota u BMW-ovoj tvornici automobila u Južnoj Karolini. Humanoidne robote razvija i proizvođač električnih vozila Tesla.

Tagovi: roboti, robotika, bmw, figure, tesla
PROČITAJ I OVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE