GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pametni flasteri pomažu u borbi protiv koronavirusa

Pametni flasteri pomažu u borbi protiv koronavirusa
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2020 / 08:24
Autor: SEEbiz / vidi.hr
ZAGREB - Prije nekoliko mjeseci startup Epicore Biosystems najavio je izlazak Gx flastera za analizu sastojaka mikrofluida iz znoja sportaša za razne namjene poput mjerenja razina elektrolita.

Prvi takav proizvod razvijen je u partnerstvu s Gatoradeom koji je vlasnik Pepsija, a poznati proizvođač osvježavajućih pića ga je trebao lansirati na tržište u drugoj polovici ove godine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

No kako se čini, ova tehnologija za analizu znoja bi se mogla koristiti znatno ranije i to u borbi protiv COVID-19 virusa, točnije za praćenje zdravstvenog stanja oboljelih, što uključuje praćenje razine elektrolita, umora pacijenata i neinvazivno mjerenje razina citokina u znoju.

Liječnici bi te informacije između ostaloga mogli koristiti i za pravovremeno predviđanje razvoja teških oblika bolesti, piše Vidi.hr.

Epicore Biosystems je spin-off istraživačke grupe Johna Rogersa na Sveučilištu Northwestern, a njegova tehnologija se temelji na rastezljivim nepromočivim jednokratnim flasterima nalik na privremene tetovaže, koji sadrže mrežu mikrofluidnih kanala koji hvataju i usmjeravaju znoj kroz niz komora ispunjenih kemijskim testovima.

U suradnji s farmaceutskom tvrtkom Leo Pharma istraživači Epicorea su te nosive senzore znoja testirali za praćenje upale u atopijskom dermatitisu, dok ih LOreal koristi za proučavanje pH vrijednosti kože.

Epicore kaže da bi čak i njihovi najjednostavniji senzori za mjerenje znojenja mogli biti korisni za pacijente oboljele od koronavirusa, jer osobe s visokim temperaturama i maju tendenciju noćnog znojenja i vrlo je važno da budu hidratizirani.

Najveća korist od flastera bi bila u mjerenju razina citokina, koji su pored antitijela, najvažniji sekrecijskii proizvodi ćelija imunološkog sustava. U nekim slučajevima, tijelo ih otpušta u velikim količinama kao odgovor na gripu i novi koronavirus, čime dolazi to takozvane "oluje citokina", koja uzrokuje štetne i po život opasne upale.

Za analizu sportske Gx inačice je dovoljno mobitelom snimiti fotografiju flastera na ruci korisnika koja se potom analizira u aplikaciji i izbacuje vrijednosti, a na sličan način bi trebala funkcionirati i medicinska inačica.

Epicore Biosystems trenutno traži tehnološkog partnera koji će mu pomoći da pametne flastere čim prije i u čim većim količinama omogući zdravstvenim organizacijama i liječnicima koji se bore protiv opasne vrste koronavirusa.

Tagovi: pametni flasteri, koronavirus, Epicore Biosystems, Gatorade, PepsiCo, Gx flaster,
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE