GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti
ALATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz / VIDI
WASHINGTON - Američka vojska razvija program pod nazivom GIDE (Global Information Dominance Experiments) u kojem se koristi umjetnom inteligencijom koja je utrenirana da iz velikih količina podataka pronalazi uzorke koji ukazuju na moguće napade na osjetljive lokacije.

U najnovijem testu, Pentagon je svoj algoritam strojnog učenja u sustavu GIDE stavio u scenarij u kojem je došlo do prekida komunikacija u Panamskom kanalu, nakon čega je AI iz velikih količina prikupljenih podataka iz raznih izvora koje je analizirao u oblaku, točno predvidio vrijeme i lokacije neprijateljskih napadačkih akcija danima prije nego što je do njih došlo (u simulaciji).

Podaci iz kojih GIDE "predviđa budućnost" dolaze u centralni oblak iz raznih izvora poput satelita, radara, ljudskih obavještajaca i drugih te uključuju nadzorne i satelitske snimke, pa primjerice može prepoznavati prijetnje iz povećanja ili smanjenja broja automobila na parkiralištu. Nakon što prepozna prijetnju GIDE potom uzbunjuje ljudske operativce koji će pobliže istražiti lokaciju, piše Vidi.

General Glen VanHerck, zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva (NORTHCOM), rekao je da GIDE kombinira resurse umjetne inteligencije i računalstva u oblaku s podacima iz izvora širom svijeta kako bi "postigao dominantnost informacija i superiornost u odlučivanju".

Završen ranije ovog mjeseca, treći test GIDE-a proveden je zajedno sa svih 11 američkih borbenih zapovjedništava koja surađuju u istom informacijskom prostoru koristeći iste mogućnosti.

"GIDE omogućuje donošenje bržih odluka i pruža proaktivne mogućnosti čineći nove tehnologije pristupačnijima i učinkovitijima", navodi VanHerck i dodaje kako je to velika razlika u odnosu na postojeće sustave upravljanja u reaktivnom okruženju, u kojima se odgovara na neprijateljske akcije.

To znači da američka vojska želi preventivno djelovati prije nego se prijetnje ostvare, što i nije neka velika novost jer su to činili često u povijesti, najčešće na loš način jer su dobivali pogrešne podatke s terena, pa sada žele prepustiti umjetnoj inteligenciji da "predviđa budućnost".

Američki general kaže da su testovi ukazali da brzina kojom AI procesira informacije znatno olakšava posao onima koji donose odluke. "To nam daje dane naprednog upozorenja i sposobnost brzog reagiranja".

Slično kao u filmu s Cruiseom, postavlja se pitanje etičnosti kažnjavanja zločina prije zločina, jer je Pentagon povijesno sklon započinjanju čitavih ratova "iz prevencije", pa se nadamo da novi AI neće donositi konkretne odluke umjesto političara i generala.

Tagovi: Pentagon, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
TikTok je prešao milijardu korisnika mjesečno
RAST
TikTok je prešao milijardu korisnika mjesečno
BEOGRAD - Društvena mreža TikTok dostigla je milijardu aktivnih korisnika na mesečnom nivou. TikTok je do te brojke došao godinama pre nego što su to prethodno uspeli Instagram i Fejsbuk, što tu platofrmu za deljenje kratkih video sadržaja čini jednom od najbrže rastućih.
Googleova dominacija na australskom tržištu oglašavanja šteti kompanijama
REGULATOR
Googleova dominacija na australskom tržištu oglašavanja šteti kompanijama
SYDNEY - Google dominira australskim tržištem internetskog oglašavanja do te mjere da šteti izdavačima i oglašivačima, a u konačnici i potrošačima, priopćila je u utorak Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC).
Geely počinje s proizvodnjom satelita
NOVI ISKORAK
Geely počinje s proizvodnjom satelita
PEKING - Kineski proizvođač automobila Geely u ponedjeljak je izvijestio da počinje s masovnom proizvodnjom komercijalnih satelita koji bi budućim vozilima trebali osigurati brzi prijenos podataka, preciznu navigaciju i usluge računalstva u oblaku.
AGRIVI dobitnik prestižne nagrade Ujedinjenih naroda za inovacije u poljoprivredi
PRIZNANJA
AGRIVI dobitnik prestižne nagrade Ujedinjenih naroda za inovacije u poljoprivredi
ZAGREB - Krajem srpnja ove godine AGRIVI je, od ukupno 170 konkurenata, ušao među 27 finalista u sklopu natjecanja „Digitalna izvrsnost u poljoprivredi u Europi i Srednjoj Aziji“, koje provodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.
Egipat planira oporezivati influencere
PLANOVI
Egipat planira oporezivati influencere
KAIRO - Egipat je objavio da planira oporezivati blogere i druge youtubere, zanimanja koja dosad nisu bila regulirana, što je u nedjelju podiglo buru na mreži u toj arapskoj zemlji s najvećim brojem stanovnika koja je veoma sklona društvenim mrežama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE