GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti
ALATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz / VIDI
WASHINGTON - Američka vojska razvija program pod nazivom GIDE (Global Information Dominance Experiments) u kojem se koristi umjetnom inteligencijom koja je utrenirana da iz velikih količina podataka pronalazi uzorke koji ukazuju na moguće napade na osjetljive lokacije.

U najnovijem testu, Pentagon je svoj algoritam strojnog učenja u sustavu GIDE stavio u scenarij u kojem je došlo do prekida komunikacija u Panamskom kanalu, nakon čega je AI iz velikih količina prikupljenih podataka iz raznih izvora koje je analizirao u oblaku, točno predvidio vrijeme i lokacije neprijateljskih napadačkih akcija danima prije nego što je do njih došlo (u simulaciji).

Podaci iz kojih GIDE "predviđa budućnost" dolaze u centralni oblak iz raznih izvora poput satelita, radara, ljudskih obavještajaca i drugih te uključuju nadzorne i satelitske snimke, pa primjerice može prepoznavati prijetnje iz povećanja ili smanjenja broja automobila na parkiralištu. Nakon što prepozna prijetnju GIDE potom uzbunjuje ljudske operativce koji će pobliže istražiti lokaciju, piše Vidi.

General Glen VanHerck, zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva (NORTHCOM), rekao je da GIDE kombinira resurse umjetne inteligencije i računalstva u oblaku s podacima iz izvora širom svijeta kako bi "postigao dominantnost informacija i superiornost u odlučivanju".

Završen ranije ovog mjeseca, treći test GIDE-a proveden je zajedno sa svih 11 američkih borbenih zapovjedništava koja surađuju u istom informacijskom prostoru koristeći iste mogućnosti.

"GIDE omogućuje donošenje bržih odluka i pruža proaktivne mogućnosti čineći nove tehnologije pristupačnijima i učinkovitijima", navodi VanHerck i dodaje kako je to velika razlika u odnosu na postojeće sustave upravljanja u reaktivnom okruženju, u kojima se odgovara na neprijateljske akcije.

To znači da američka vojska želi preventivno djelovati prije nego se prijetnje ostvare, što i nije neka velika novost jer su to činili često u povijesti, najčešće na loš način jer su dobivali pogrešne podatke s terena, pa sada žele prepustiti umjetnoj inteligenciji da "predviđa budućnost".

Američki general kaže da su testovi ukazali da brzina kojom AI procesira informacije znatno olakšava posao onima koji donose odluke. "To nam daje dane naprednog upozorenja i sposobnost brzog reagiranja".

Slično kao u filmu s Cruiseom, postavlja se pitanje etičnosti kažnjavanja zločina prije zločina, jer je Pentagon povijesno sklon započinjanju čitavih ratova "iz prevencije", pa se nadamo da novi AI neće donositi konkretne odluke umjesto političara i generala.

Tagovi: Pentagon, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE