GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja imovine podigla dobit Huaweija u 2021.

Prodaja imovine podigla dobit Huaweija u 2021.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 13:52
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Kineski tehnološki div Huawei Technologies izvijestio je u ponedjeljak da je 2021. godinu zaključio sa znatno većom dobiti, zahvaljujući prodaji imovine, dok joj je prihod snažno pao zbog američkih sankcija i smanjene potrošnje u pandemiji.

Neto dobit porasla je 76 posto, na 113,7 milijardi juana (17,8 milijardi dolara), najvišu razinu otkada je Huawei osnovan. U 2020. uvećana je samo 3,2 posto.

Prihod je pak potonuo 29 posto, na na 636,8 milijardi juana.

Huawei je prošle godine bio prisiljen prodavati imovinu zbog američkih sankcija i slabije potražnje domaćih potrošača u pandemiji.

Američke sankcije i pandemija potaknuli su kompaniju da u studenome 2020. proda odjel za mobitele srednje cjenovne kategorije Honor, a prvu isplatu po ugovoru dobili su u ožujku prošle godine.

Pri kraju 2020. Huawei je prodao i odjel x86 servera.

„Unatoč padu prihoda u 2021., naša sposobnost ostvarivanja dobiti i generiranja novčanih tokova sve je veća i sposobniji smo nositi se s neizvjesnošću”, rekla je financijska direktorica direktorice Meng Wanzhou u prvom nastupu od povratka u Kinu iz pritvora u Kanadi.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zabranila je trgovinu s Huaweijem, pozivajući se na moguću prijetnju nacionalnu sigurnost, a američki primjer slijedile su i brojne europske zemlje, blokirajući pristup kompanije gradnji mreža 5G.

Huaweiju je američka zabrana onemogućila korištenje Alphabetovog operativnog sustava Android.

Meng, kći Huaweijevog osnivača Ren Zhengfeija, pritvorena je u Kanadi 2018. po nalogu suda u New Yorku, uz obrazloženje da je pokušala prikriti nastojanja kompanija povezanih s Huaweijem da prodaju opremu Iranu, što predstavlja kršenje američkih sankcija.

U rujnu prošle godine dopušten joj je povratak u Kinu, nakon nagodbe s državnim tužiteljem, a na posao se vratila u veljači.

Otkako je SAD Huaweiju uveo sankcije, kompanija je pojačala istraživanje i razvoj u sektorima poput zelene energije i autonomne vožnje, a povećali su i prodaju potrošačkih hardverskih proizvoda.

Prihod od prodaje mobilnih uređaja i pametnih zaslona porastao je 30 posto, objavio je Huawei.

Tagovi: Huawei, Huawei Technologies
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE