GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10

Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10
D-10
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 09:15
Autor: Matej Balen
SEUL – Prijedlog o osnivanju skupine D-10 bi se trebao naći na stolu sljedećeg mjeseca tijekom trajanja Summita G7, a kao osnovni cilj se navodi budući tehnološki razvitak bez kineske tehnologije.

Ideju je navodno na stol stavilo Ujedinjeno Kraljevstvo koje u suradnji sa SAD-om želi maksimalno umanjiti utjecaj kineskog Huaweija u razvoju 5G tehnologije u „zapadnom svijetu“. Ideja je G7 članicama (SAD, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka, Francuska) pridružiti Australiju, Južnu Koreju i Indiju, kako bi ujedinjeni tražili tehnološke alternative kineskoj tehnologiji i Huaweiju u budućem telekomunikacijskom i tehnološkom razvoju, naročito u razvoju 5G tehnologije.

Britanska Vlada je nedavno donijela odluku o postupnoj eliminaciji kineskog Huaweija iz izgradnje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2023. godine, a prema osnovnim smjernicama D-10, deset zemalja bi navodno zajednički kanalizirali svoje investicije u ne-kineske alternative u izgradnji 5G mreže, zbog čega bi se skupina mogla smatrati i „protu-kineskom“ koalicijom.

Trenutno jedine ozbiljne alternative Huaweiju, u izgradnji 5G infrastrukture, su finska Nokia i švedski Ericsson. Glasnogovornik Johnsonove vlade je napomenuo kako su trenutno u potrazi za novim kompanijama kako bi mogli napraviti diverzifikaciju u izgradnji telekomunikacijske mreže, te kako su na tu temu u razgovoru sa svojim saveznicima, naročito SAD-om.

Dok se očekuje potvrda osnivanja skupine D-10, pojedine zemlje sasvim sigurno neće biti toliko odlučne u sudjelovanju u ovakvim i sličnim protu-kineskim inicijativama. Južnokorejska Vlada već sada procjenjuje kako su se zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine već sada našli u poziciji „između čekića i nakovnja“.

„Radimo detaljne analize utjecaja rastućih napetosti u međunarodnoj zajednici na korejsko gospodarstvo“, navodi Moon Chung-in, savjetnik predsjednika Moona:

„SAD i Kina gotovo sigurno idu u smjeru novoga Hladnog rata, a pritisak na Koreju dolazi s obje strane. Južna Koreja je američki saveznik, ali također održava strateško partnerstvo s Kinom, te su nam obje zemlje važne. Moramo tražiti razborita rješenja i oprezno balansirati u međunarodnoj politici.“

Ilustracija: Investing.com

Tagovi: Huawei, 5G tehnologija. skupina D-10, 5G mreža, Nokia, Ericsson
PROČITAJ I OVO
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE