GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Amazona formirali svoj prvi sindikat

Radnici Amazona formirali svoj prvi sindikat
SINDIKAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2022 / 19:10
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Radnici u objektu Amazona na Staten Islandu u New Yorku glasali su za formiranje sindikata.

Za osnivanje Radničkog sindikata Amazona (ALU) glasala su 2.654 radnika (oko 55 %), a protiv 2.131, objavio je Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), prenio je Reuters.

Time bi to trebao postati prvi organizirani sindikat radnika ovog internetskog prodavača u Sjedinjenim Državama.

Glasanje predstavlja pobjedu za organizirane radnike u SAD-u i prekretnicu za one koji godinama smatraju da je radna praksa Amazona ''prijetnja radnicima''.

"Razočarani smo ishodom glasanja na Staten Islandu jer vjerujemo da je izravan odnos s kompanijom najbolji za naše zaposlenike", stoji u priopćenju ove kompanije.

Pod pretpostavkom da se odbace svi prigovori nakon glasanja i da sindikat bude certificiran od NLRB-a kao predstavnika zaposlenika, sindikalni pregovarači bi i dalje morali pregovarati s Amazonom kako bi ispunili očekivanja o boljoj naknadi i uvjetima rada.

Bijela kuća je priopćila da je američkom predsjedniku Joeu Bidenu drago što se čuju glasovi radnika Amazona. Biden vjeruje da bi "svaki radnik u svakoj državi trebao imati slobodan i pošten izbor da se pridruži sindikatu", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Dodala je da su radnici Amazona na Staten Islandu “odlučili da organiziraju osnovni sindikat, pregovaraju o boljim poslovima i boljem životu”.

Nasuprot tome, u pogonu Amazona u Alabami, većina radnika odbila je sindikalizaciju, iako ishod nije konačan. Osporeno je 416 glasačkih listića o čemu će se odlučiti u idućim sedmicama, a taj broj je dovoljan za promjenu rezultata, priopćio je NLRB.

Samo 10,3 posto američkih radnika bilo je u sindikatu 2021., upola manje nego 1983., a članstvo u sindikatima u privatnom sektoru - uključujući Amazon i Starbucks - bilo je samo 6,1 posto u 2021.

Zaposlenici Starbucksa na devet lokacija u SAD-u posljednjih su mjeseci glasali za pridruživanje Workers Unitedu, podružnici Međunarodnog sindikata uslužnih radnika. Sada su u sindikatima pet kafića u Buffalu u državi New York, dva u Mesi u državi Arizona te po jedan u Seattleu u državi Washington te Knoxvilleu u Tennesseeju.

Oko 600 dizajnera, softverskih inženjera, analitičara podataka i drugih tehnoloških zaposlenika u listu New York Times glasalo je u ožujku za pridruživanje sindikatu NewsGuild iz New Yorka, koji je pobijedio na nizu drugih izbora u posljednje dvije godine.

Tagovi: Amazon, sindikat u Amazonu, Jeff Bezos, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE