GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razvoj elektronskog bankarstva podiže i srpski IT sektor

Razvoj elektronskog bankarstva podiže i srpski IT sektor
IT SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Porast upotrebe elektronskog bankarstva tokom pandemije korona virusa pozitivno se odražava na razvoj IT sektora u Republici Srbiji i omogućava nove prilike za rad i obrazovanje srpskih programera, navode stručnjaci jedne od vodećih domaćih softverskih kompanija iz ove oblasti, „enjoy.ing”.

Prema grubim procenama, usluge elektronskog bankarstva od početka godine su se udvostručile, kao i potreba za domaćim programerima na globalnom nivou.

„Na sopstvenom primeru uočavamo koliko je porasla potražnja za softverskim inženjerima koji razvijaju e-banking rešenja. Samo pola godine od početka pandemije uvišestručila se potreba za programerima koji se bave Java i Javascript programskim jezicima, onima koji rade na e-banking rešenjima koja, sve češće, rade u klaudu i stručnjacima za manuelno i automatsko testiranje”, objašnjava Mirjana Parpura Đorđević iz „enjoy.inga”.

Parpura Đorđević podseća i da je međunarodna organizacija koja okuplja neke od najboljih svetskih tehnoparkova, berzi, inovacionih centara i kompanija pod nazivom Svetski investicioni forum biznis anđela svrstala srpski IT sektor među tri najbolja na planeti.

„Srpsko IT tržište je u svetu prepoznato kao industrija sa velikim potencijalom i znanjem, a takva predstava se nije promenila ni u vreme korone. Internacionalne kompanije se u velikoj meri odlučuju da softverska rešenja razvijaju upravo kod nas, pa će srpski programeri nastaviti da rade na najsavremenijim projektima iz oblasti elektronskog bankarstva”, dodaje Parpura Đorđević.

E-banking je, samo šest meseci od izbijanja pandemije, prevazišao sva očekivanja o razvoju elektronskog bankarstva. Korisnici su se ranije opredeljivali mahom za novčane transakcije, a sad upotrebljavaju elektronsko bankarstvo za savetovanje, informisanje, pa čak i za uzimanje kredita.
„Diloitovo istraživanje pokazalo je da samo 35 odsto korisnika bankarskih usluga planira odlazak u tradicionalne poslovnice po završetku pandemije. Ostali će novčane transakcije i razgovore sa finansijskim savetnicima obavljati onlajn putem. Takođe, starosna grupa ljudi preko 65 godina ranije bila je neko ko će zasigurno fizički otići u banku, a sad će se čak trećina njih odlučiti za digitalne usluge. Ipak, usled neizvesnosti pandemije, ne postoji ni jasna projekcija kako će se dalje razvijati elektronsko bankarstvo”, zaključuje Parpura Đorđević.

Tagovi: elektronsko bankarstvo, enjoy.ing, Mirjana Parpura Đorđević
PROČITAJ I OVO
Rekordna dobit Amazona
SJAJNE BROJKE
Rekordna dobit Amazona
NEW YORK - Amazon je u trećem tromjesečju zaradio 6,3 milijarde dolara, odnosno 12,37 dolara po dionici, što je pet dolara više nego što su analitičari očekivali i novi rekord. Ipak, dionice Amazona pale su nedugo nakon objave poslovnih rezultata.
Apple napada monopol Googlea
TRAŽILICE
Apple napada monopol Googlea
CUPERTINO - Financial Times primjećuje da Apple ima dovoljno resursa da se natječe s Googleom.
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
ZELENO SVJETLO
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
WASHINGTON - Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacijskom sektoru, koje žele surađivati s kineskim Huaweijem i prodavati im svoje komponente unatoč sankcijama, odnedavno to mogu učiniti.
Srbija korak bliže 5G mreži
REGULATIVA
Srbija korak bliže 5G mreži

BEOGRAD - Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE