GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razvoj elektronskog bankarstva podiže i srpski IT sektor

Razvoj elektronskog bankarstva podiže i srpski IT sektor
IT SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Porast upotrebe elektronskog bankarstva tokom pandemije korona virusa pozitivno se odražava na razvoj IT sektora u Republici Srbiji i omogućava nove prilike za rad i obrazovanje srpskih programera, navode stručnjaci jedne od vodećih domaćih softverskih kompanija iz ove oblasti, „enjoy.ing”.

Prema grubim procenama, usluge elektronskog bankarstva od početka godine su se udvostručile, kao i potreba za domaćim programerima na globalnom nivou.

„Na sopstvenom primeru uočavamo koliko je porasla potražnja za softverskim inženjerima koji razvijaju e-banking rešenja. Samo pola godine od početka pandemije uvišestručila se potreba za programerima koji se bave Java i Javascript programskim jezicima, onima koji rade na e-banking rešenjima koja, sve češće, rade u klaudu i stručnjacima za manuelno i automatsko testiranje”, objašnjava Mirjana Parpura Đorđević iz „enjoy.inga”.

Parpura Đorđević podseća i da je međunarodna organizacija koja okuplja neke od najboljih svetskih tehnoparkova, berzi, inovacionih centara i kompanija pod nazivom Svetski investicioni forum biznis anđela svrstala srpski IT sektor među tri najbolja na planeti.

„Srpsko IT tržište je u svetu prepoznato kao industrija sa velikim potencijalom i znanjem, a takva predstava se nije promenila ni u vreme korone. Internacionalne kompanije se u velikoj meri odlučuju da softverska rešenja razvijaju upravo kod nas, pa će srpski programeri nastaviti da rade na najsavremenijim projektima iz oblasti elektronskog bankarstva”, dodaje Parpura Đorđević.

E-banking je, samo šest meseci od izbijanja pandemije, prevazišao sva očekivanja o razvoju elektronskog bankarstva. Korisnici su se ranije opredeljivali mahom za novčane transakcije, a sad upotrebljavaju elektronsko bankarstvo za savetovanje, informisanje, pa čak i za uzimanje kredita.
„Diloitovo istraživanje pokazalo je da samo 35 odsto korisnika bankarskih usluga planira odlazak u tradicionalne poslovnice po završetku pandemije. Ostali će novčane transakcije i razgovore sa finansijskim savetnicima obavljati onlajn putem. Takođe, starosna grupa ljudi preko 65 godina ranije bila je neko ko će zasigurno fizički otići u banku, a sad će se čak trećina njih odlučiti za digitalne usluge. Ipak, usled neizvesnosti pandemije, ne postoji ni jasna projekcija kako će se dalje razvijati elektronsko bankarstvo”, zaključuje Parpura Đorđević.

Tagovi: elektronsko bankarstvo, enjoy.ing, Mirjana Parpura Đorđević
PROČITAJ I OVO
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
RAST
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
ZAGREB – Huawei je objavio poslovne rezultate za prva tri kvartala 2020. godine koji pokazuju da je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod od 671,3 milijarde CNY (oko 84,98 milijarde eura), što predstavlja rast od 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tom razdoblju ostvarena je neto profitna marža od 8 posto.
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
RAD OD KUĆE
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
REDMOND - Kako pandemija ponovo uzima maha širom svijeta, mnoge kompanije ponovo se okreću radu od kuće. Microsoft je tako svojim radnicima priopćio da će nastaviti raditi na daljinu najkraće do srpnja 2021. godine.
WhatsApp uskoro omogućava i kupnju
USLUGE
WhatsApp uskoro omogućava i kupnju
NEW YORK - WhatsApp postaje sve komercijalniji: kupovina bi trebala biti moguća jednostavno putem chata. Funkcija plaćanja je već najavljena.
Devolver Digital preuzeo Croteam
GEJMERI
Devolver Digital preuzeo Croteam
ZAGREB - Croteam, najpoznatiji hrvatski game developer, objavio je kako su ekstremno sretni i ponosni što postaju dio obitelji Devolver Digitala, s kojim su povezani još od prvih dana Serious Sam franšize.
Sankcije EU-a čelnim ruskim obavještajcima zbog cyber napada na Bundestag
KAZNA
Sankcije EU-a čelnim ruskim obavještajcima zbog cyber napada na Bundestag
BRUXELLES - Europska unija je objavila u četvrtak da je odredila sankcije za dvojicu visokih časnika ruskih tajnih službi zbog njihove navodne umiješanosti u kibernetički napad na njemački parlament (Bundestag) u proljeće 2015.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE