GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati tehnoloških divova: Apple i Amazon najavili sive oblake

Rezultati tehnoloških divova: Apple i Amazon najavili sive oblake
REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Tehnološki divovi kao da su se natjecali tko će prijaviti zapanjujuće brojke.

Da navedemo samo tri: Microsoft je imao najprofitabilnije tromjesečje u povijesti (16,46 milijardi dolara između travnja i kraja lipnja) zahvaljujući oblačnim uslugama Azure (rast od 51 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine), dok su prihodi porasli za 21 posto, na 46,2 milijarde dolara.

Alphabet je u drugom tromjesečju povećao prihod za 62 posto (na 61,99 milijardi dolara).

Appleov prihod skočio je 36 posto na godišnjoj razini (na 81,4 milijarde dolara), a neto dobit za čak 93 posto, na 21,7 milijardi dolara. Najjači rast zabilježen je u Kini. Unatoč izvanrednim postignutim rezultatima, tvrtka s tržišnom kapitalizacijom od 2,5 bilijuna dolara posijala je i tračak sumnje u ono što će se dogoditi u budućnosti. Upozorio je kako će se nedostatak mikroprocesora uskoro snažnije osjetiti, što će utjecati i na proizvodnju iPhonea, pa predviđa manji rast prihoda.

Slično upozorenje stiglo je i iz Amazona. Mrežni trgovac na malo povećao je prihod za 27 posto u posljednjem tromjesečju, na 113 milijardi dolara, što je manje od očekivanih 115 milijardi dolara. Prvi put u tri godine Amazon je promašio predviđanja. Konkretno, rast prihoda značajno se usporio u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, kada je i dalje iznosio 41% (u odnosu na isto tromjesečje 2019.). Uprava tvrtke upozorava da će uslijediti nekoliko tromjesečja u kojima će rast prihoda biti manji, a za treće tromjesečje predviđa da će prihodi biti između 106 i 112 milijardi, što znači 10 do 16% rasta prihoda iz godine u godinu. Analitičari su do sada procijenili prihod od dobrih 119 milijardi.

Dionice Amazona pale su u petak 7,6 posto (najviše od svibnja 2020.), na 3.327 dolara, a uzrokovale su i nešto kiseliji odlazak burzovnih mešetara na dvodnevnu pauzu nakon što su i Dow Jones i Nasdaq u četvrtak završili na rekordnom nivou.

Tagovi: Apple, Alphabet, Microsoft, Google, Amazon
PROČITAJ I OVO
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
POTEZI
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
ZAGREB - Bransonu, Bezosu i Musku, kao tehnološkim poduzetnicima koji su se okušali u svemirskoj tehnologiji i raznim projektima vezanima uz svemir, trebalo bi se uskoro pridružiti još jedno zvučno ime iz ove industrije.
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE