GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova

SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 12:22
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.

Micron će u sljedeća dva desetljeća uložiti do 125 milijardi dolara u izgradnju ekosustava za proizvodnju čipova.

Micron će dobiti 6,1 milijardu dolara financiranja prema Zakonu o potpori proračunu za proširenje proizvodnje čipova koji je usvojio Kongres SAD-a 2022. Bijela kuća je rekla da će se sredstva koristiti za potporu izgradnji dvaju pogona u Clayu u državi New York i Boiseu, Idaho.

Ministarstvo trgovine SAD-a će u sklopu preliminarnog sporazuma dati do 7,5 milijardi dolara zajmova, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Micron će uložiti do ukupno 125 milijardi dolara u dvije države u sljedeća dva desetljeća kako bi "izgradio ekosustav za proizvodnju čipova svjetske klase", priopćila je Bijela kuća. Očekuje se da će ukupna investicija američkog proizvođača čipova stvoriti više od 70.000 radnih mjesta, uključujući 20.000 u građevinarstvu i proizvodnji.

Izvršni direktor Microna Sanjay Mehrotra nazvao je dogovor "povijesnim trenutkom" za američku proizvodnju računalnih čipova i rekao da će "stvoriti mnogo visokotehnoloških poslova" u Sjedinjenim Državama.

Dogovor je posljednji u nizu pokušaja Washingtona da vrati proizvodnju računalnih čipova u zemlju. Iako su izumljeni u Sjedinjenim Državama, Bijela kuća je primijetila da ta zemlja sada proizvodi samo oko 10 posto svih čipova u svijetu.

SAD ovisi o Aziji u proizvodnji čipova, što ga čini ranjivim na poremećaje u opskrbnim lancima, kao što se pokazalo tijekom pandemije Covid-19.

Tagovi: micron, čipovi
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE