GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru

SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 16:46
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Masovna otpuštanja u IT sektoru se nastavljaju, gotovo sve velike tvrtke od početka godine najavile su veliki broj otkaza čime je nastavljen trend započet početkom prošle godine.

Doba velikog rasta kompanija davno je završilo, a prilagodba novim uvjetima prvenstveno se provodi kroz otpuštanja, objavio je portal Index.hr.

Samo od početka ove godine u velikim tehnološkim tvrtkama otpušteno je više od 100.000 radnika, a približno toliko i tijekom prošle godine.

Konzervativna procjena je da je od početka 2022. do danas dano 200.000 otkaza, dok neke procjene idu i do pola milijuna.

Google, Meta (Facebook), Amazon, Microsoft i brojne druge tvrtke smanjuju broj zaposlenih.

Zapravo, teško je pronaći tvrtku koja nema politiku masovnog otpuštanja.

Taj trend neizravno je doveo do početka velike krize, gurnuvši Sillicon Valley Bank (SVB) u stečaj.

Čelnici spomenutih tvrtki uglavnom se pravdaju argumentom da su prezaposlili jer je potražnja za njihovim uslugama naglo porasla tijekom pandemije.

Krajem prošle godine, u jednom od prvih masovnih otkaza Mete (Facebook), Mark Zuckerberg izravno je priznao lošu poslovnu prosudbu.

“S početkom covida svijet se odjednom preselio online, a brzi rast e-trgovine doveo je do ogromnog povećanja prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam tako mislio pa sam odlučio znatno povećati svoja ulaganja. "Nažalost, nije se odigralo onako kako sam očekivao", napisao je u izjavi zaposlenicima.

Upravo je veliki val otpuštanja u IT sektoru tijekom 2022. i općenito lošije poslovanje od očekivanog izazvalo bankarsku krizu bankrotom Silicon Valley banke.

Ta je banka uglavnom poslovala s tvrtkama iz tehnološkog sektora, kako joj i ime govori, a u njoj su novac držale mnoge tvrtke i startupi.

Kako je 2022. bila krizna za IT sektor, sve je manje investitora i fondova željelo uložiti novac u male tehnološke tvrtke i startupe.

Većina tih tvrtki nije profitabilna, iz redovnih prihoda od prodaje ne mogu isplatiti ni plaće, pa ovise o investicijama.

Tijekom 2022. godine novac je stizao sporije, ali su računi pristizali istom brzinom.

Zbog toga su tvrtke iz tehnološkog sektora, koje su bile većina klijenata SVB-a, počele povlačiti novac iz banke.

Jednostavno su morali pokriti tekuće troškove.

Smanjio se i priljev novog novca u banku, jer se smanjio njihovim klijentima, a ti su klijenti počeli povlačiti novac koji su imali iz banke.

Pozornica se polako pripremala za "run on the bank" i 10. ožujka bankrotirala.

Tagovi: otpuštanja u tehnološkom sektoru, Big Tech, Google, Amazon, Microsoft, Meta Platforms, Facebook
PROČITAJ I OVO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE