GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru

SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 16:46
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Masovna otpuštanja u IT sektoru se nastavljaju, gotovo sve velike tvrtke od početka godine najavile su veliki broj otkaza čime je nastavljen trend započet početkom prošle godine.

Doba velikog rasta kompanija davno je završilo, a prilagodba novim uvjetima prvenstveno se provodi kroz otpuštanja, objavio je portal Index.hr.

Samo od početka ove godine u velikim tehnološkim tvrtkama otpušteno je više od 100.000 radnika, a približno toliko i tijekom prošle godine.

Konzervativna procjena je da je od početka 2022. do danas dano 200.000 otkaza, dok neke procjene idu i do pola milijuna.

Google, Meta (Facebook), Amazon, Microsoft i brojne druge tvrtke smanjuju broj zaposlenih.

Zapravo, teško je pronaći tvrtku koja nema politiku masovnog otpuštanja.

Taj trend neizravno je doveo do početka velike krize, gurnuvši Sillicon Valley Bank (SVB) u stečaj.

Čelnici spomenutih tvrtki uglavnom se pravdaju argumentom da su prezaposlili jer je potražnja za njihovim uslugama naglo porasla tijekom pandemije.

Krajem prošle godine, u jednom od prvih masovnih otkaza Mete (Facebook), Mark Zuckerberg izravno je priznao lošu poslovnu prosudbu.

“S početkom covida svijet se odjednom preselio online, a brzi rast e-trgovine doveo je do ogromnog povećanja prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam tako mislio pa sam odlučio znatno povećati svoja ulaganja. "Nažalost, nije se odigralo onako kako sam očekivao", napisao je u izjavi zaposlenicima.

Upravo je veliki val otpuštanja u IT sektoru tijekom 2022. i općenito lošije poslovanje od očekivanog izazvalo bankarsku krizu bankrotom Silicon Valley banke.

Ta je banka uglavnom poslovala s tvrtkama iz tehnološkog sektora, kako joj i ime govori, a u njoj su novac držale mnoge tvrtke i startupi.

Kako je 2022. bila krizna za IT sektor, sve je manje investitora i fondova željelo uložiti novac u male tehnološke tvrtke i startupe.

Većina tih tvrtki nije profitabilna, iz redovnih prihoda od prodaje ne mogu isplatiti ni plaće, pa ovise o investicijama.

Tijekom 2022. godine novac je stizao sporije, ali su računi pristizali istom brzinom.

Zbog toga su tvrtke iz tehnološkog sektora, koje su bile većina klijenata SVB-a, počele povlačiti novac iz banke.

Jednostavno su morali pokriti tekuće troškove.

Smanjio se i priljev novog novca u banku, jer se smanjio njihovim klijentima, a ti su klijenti počeli povlačiti novac koji su imali iz banke.

Pozornica se polako pripremala za "run on the bank" i 10. ožujka bankrotirala.

Tagovi: otpuštanja u tehnološkom sektoru, Big Tech, Google, Amazon, Microsoft, Meta Platforms, Facebook
PROČITAJ I OVO
Google prekinuo suradnju s Huaweijem
POTEZI
Google prekinuo suradnju s Huaweijem
NEW YORK - Alphabet Inc, Googleova krovna kompanija, odlučila je prekinuti suradnju s Huaweijem, sada je i ta kompanija objavila.
Twitter se povukao iz EU kodeksa o borbi protiv dezinformacija
POTEZI
Twitter se povukao iz EU kodeksa o borbi protiv dezinformacija
BRUXELLES - Twitter je odlučio povući se iz svog kodeksa ponašanja o dezinformacijama, dobrovoljnog akta EU-a koji okuplja glavne društvene platforme, rekao je u petak europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.
SAD i Japan jačaju suradnju u razvoju čipova
ČIPOVI
SAD i Japan jačaju suradnju u razvoju čipova

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države i Japan će produbiti suradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su obje zemlje u petak, što je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije.

Muskov Neuralink dobiva odobrenje FDA za proučavanje moždanih implantata
ZELENO SVJETLO
Muskov Neuralink dobiva odobrenje FDA za proučavanje moždanih implantata
WASHINGTON - Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.
Potpisana dva memoranduma o suradnji Huaweija s osječkim fakultetima
SURADNJA
Potpisana dva memoranduma o suradnji Huaweija s osječkim fakultetima
PEKING - Huawei Technologies Hrvatska organizirao je posjet hrvatske delegacije globalnom sjedištu Huaweija u Kini u svrhu jačanja suradnje i potpisivanja dvaju memoranduma o suradnji u području digitalne poljoprivrede s fakultetom FAZOS i digitalne energetike s fakultetom FERIT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE