GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru

SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 16:46
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Masovna otpuštanja u IT sektoru se nastavljaju, gotovo sve velike tvrtke od početka godine najavile su veliki broj otkaza čime je nastavljen trend započet početkom prošle godine.

Doba velikog rasta kompanija davno je završilo, a prilagodba novim uvjetima prvenstveno se provodi kroz otpuštanja, objavio je portal Index.hr.

Samo od početka ove godine u velikim tehnološkim tvrtkama otpušteno je više od 100.000 radnika, a približno toliko i tijekom prošle godine.

Konzervativna procjena je da je od početka 2022. do danas dano 200.000 otkaza, dok neke procjene idu i do pola milijuna.

Google, Meta (Facebook), Amazon, Microsoft i brojne druge tvrtke smanjuju broj zaposlenih.

Zapravo, teško je pronaći tvrtku koja nema politiku masovnog otpuštanja.

Taj trend neizravno je doveo do početka velike krize, gurnuvši Sillicon Valley Bank (SVB) u stečaj.

Čelnici spomenutih tvrtki uglavnom se pravdaju argumentom da su prezaposlili jer je potražnja za njihovim uslugama naglo porasla tijekom pandemije.

Krajem prošle godine, u jednom od prvih masovnih otkaza Mete (Facebook), Mark Zuckerberg izravno je priznao lošu poslovnu prosudbu.

“S početkom covida svijet se odjednom preselio online, a brzi rast e-trgovine doveo je do ogromnog povećanja prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam tako mislio pa sam odlučio znatno povećati svoja ulaganja. "Nažalost, nije se odigralo onako kako sam očekivao", napisao je u izjavi zaposlenicima.

Upravo je veliki val otpuštanja u IT sektoru tijekom 2022. i općenito lošije poslovanje od očekivanog izazvalo bankarsku krizu bankrotom Silicon Valley banke.

Ta je banka uglavnom poslovala s tvrtkama iz tehnološkog sektora, kako joj i ime govori, a u njoj su novac držale mnoge tvrtke i startupi.

Kako je 2022. bila krizna za IT sektor, sve je manje investitora i fondova željelo uložiti novac u male tehnološke tvrtke i startupe.

Većina tih tvrtki nije profitabilna, iz redovnih prihoda od prodaje ne mogu isplatiti ni plaće, pa ovise o investicijama.

Tijekom 2022. godine novac je stizao sporije, ali su računi pristizali istom brzinom.

Zbog toga su tvrtke iz tehnološkog sektora, koje su bile većina klijenata SVB-a, počele povlačiti novac iz banke.

Jednostavno su morali pokriti tekuće troškove.

Smanjio se i priljev novog novca u banku, jer se smanjio njihovim klijentima, a ti su klijenti počeli povlačiti novac koji su imali iz banke.

Pozornica se polako pripremala za "run on the bank" i 10. ožujka bankrotirala.

Tagovi: otpuštanja u tehnološkom sektoru, Big Tech, Google, Amazon, Microsoft, Meta Platforms, Facebook
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE