GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD traži od tajvanskih kompanija više čipova za proizvođače automobila

SAD traži od tajvanskih kompanija više čipova za proizvođače automobila
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 13:28
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko ministarstvo trgovine traži od Taiwan Semiconductor Manufacturinga (TSMC) i drugih tajvanskih proizvođača čipova da im prioritet bude opskrba američkih proizvođača automobila kako bi u kratkom roku ublažili nestašicu.

Ministrica trgovine Gina Raimondo rekla je u utorak na sastanku Vijeća Amerika da na dulji rok treba povećati ulaganja kako bi se više čipova proizvodilo u SAD-u.

I drugi ključni lanci moraju se vratiti kući, a isto vrijedi i za zemlje-saveznice, naglasila je Raimondo.

"Jako se trudimo nagovoriti Tajvance i TSMC, veliku tamošnju tvrtku, da im, znate, prioritet budu potrebe naših automobilskih tvrtki jer je na kocki puno američkih poslova", rekla je ministrica u odgovoru na pitanje izvršnog direktora General Motorsa.

"Kao što sam rekla, ne prođe dan a da na tome ne radimo", naglasila je ministrica, dodajući da bi srednjoročno i dugoročno rješenje bilo "jednostavno proizvoditi više čipova u Americi".

TSMC je danas poručio da je rješavanje nestašice i dalje njihov glavni prioritet.

"TSMC surađuje sa svim stranama na ublažavanju manjka u opskrbi automobilskim čipovima, razumijemo da taj problem dijele proizvođači automobila u cijelom svijetu", istaknuli su u tajvanskoj kompaniji.

Izvršni direktor C. C. Wei rekao je u travnju da TSMC od siječnja surađuje s kupcima na preusmjeravanju više kapaciteta u potporu automobilskoj industriji, ali nestašica se pogoršala zbog snježne oluje u Teksasu i prekida proizvodnje u Japanu.

Wei očekuje da će manjak čipova za klijente u autoindustriji biti znatno ublažen od sljedećeg kvartala.

Tajvanska ministrica gospodarstva Wang Mei-hua rekala je zastupnicima u Taipeiju da su mnoge zemlje zatražile pomoć od vlade i TSMC-a.

"Međutim, TSMC ima komercijalni mehanizam i mora se držati komercijalnih normi," rekla je Mei-hua u srijedu, ne ulazeći u detalje.

Američko ministarstvo trgovine planira se idućeg tjedna sastati s proizvođačima automobila kako bi razgovarali o problemu manjka čipova, rekli su upućeni dužnosnici. Glasnogovornik ministarstva trgovine nije želio komentirati tu informaciju.

Čelnik sindikata radnika automobilske industrije Josh Nassar naveo je u pisanom svjedočenju za današnje saslušanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa da je nedostatak čipova donio otkaze "desecima tisuća radnika".

"Jasno, moramo pojačati domaću proizvodnju poluvodiča za automobilsku industriju", zaključio je Nassar.

Ford Motor upozorio je prošlog tjedna da bi nestašica čipova mogla prepoloviti proizvodnju u drugom tromjesečju, što bi stajalo 2,5 milijarde dolara i oko 1,1 milijun automobila izgubljene proizvodnje u ovoj godini.

GM je krajem prošlog tjedna da će zbog nestašice produljiti obustavu proizvodnje u nekoliko tvornica u Sjevernoj Americi.

Tagovi: aiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, čipovi, General Motors, Gina Raimondo
PROČITAJ I OVO
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE