GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samsung Electronics očekuje pad operativne dobiti u četvrtom kvartalu

Samsung Electronics očekuje pad operativne dobiti u četvrtom kvartalu
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Operativna dobit Samsung Electronicsa u četvrtom je tromjesečju potonula više od trećine, procijenio je u srijedu najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova.

U razdoblju od listopada do prosinca kompanija očekuje operativnu dobit od 7.100 milijardi wona (6,1 milijardu dolara), za 34,2 posto nižu nego u istom razdoblju godine ranije.

Prihodi bi se trebali zadržati na 59.000 milijardi wona, koliko su iznosili i u istom razdoblju prethodne godine, dodaju iz kompanije.

U cijeloj 2019. godini operativna dobit Samsung Electronicsa trebala bi se smanjiti 52,9 posto, na 27.700 milijardi wona. Prihodi bi trebali pasti 5,8 posto, na 229.500 milijarde wona.

U upravi objašnjavaju slabije rezultate nizom teškoća u 2019. godini, uključujući nabujale zalihe čipova i pad cijena, nasuprot snažnom rastu tržišta u prethodnim godinama.

Konkurencija na tržištu skupih pametnih telefona također se intenzivirala i kupci sada dulje odgađaju kupnju novih modela.

Samsung Electronics jako je važan za zdravlje južnokorejskog gospodarstva, 11. gospodarstava svijeta. Ujedno je vodeća je podružnica Samsung grupe, daleko najvećeg konglomerata pod kontrolom neke korejske obitelji, napominje AFP.

Samsung Electronics našao se u škripcu zbog dugotrajnog trgovinskog spora Kine i SAD-a, te diplomatskog sukoba Seula i Tokija oko povijesnih sporova. Japan je u srpnju strogo ograničio izvoz određenih sirovina, važnih za južnokorejske tehnološke divove.

Sjenu je na kompaniju bacilo i novo suđenje potpredsjedniku uprave i čelniku Lee Jae-yongu zbog velikog korupcijskog skandala koji je doveo i do smjene bivše južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Ako se Jae-yongu dokaže krivnja i on dobije dugu zatvorsku kaznu, Samsung Electronics ostat će bez čelnika koji donosi ključne odluke, napominje AFP.

Tagovi: Samsung Electronics, Samsung, pametni telefoni
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE