GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samsung najavljuje divovsku investiciju u tvornicu čipova

Samsung najavljuje divovsku investiciju u tvornicu čipova
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 09:25
Autor: SEEbiz
SEUL - Južna Koreja kaže da će izgraditi ogromno postrojenje za proizvodnju računalnih čipova u širem području Seula, s oko 230 milijardi dolara ulaganja diva za memorijske čipove Samsung Electronics.

Planove je najavio predsjednik Yoon Suk Yeol u srijedu, a potvrdio ih je elektronički div.

"Izgradit ćemo najveći novi 'klaster visokotehnoloških sustava poluvodiča' u metropolitanskom području Seoula na temelju velikog privatnog ulaganja od gotovo 300 trilijuna korejskih wona", rekao je.

"Osim toga, povećat ćemo 'poluvodički mega klaster' do najvećeg na svijetu u vezi s postojećim kompleksima za proizvodnju memorijskih poluvodiča."

Vladino priopćenje navodi da će klaster čipova biti smješten u pokrajini Gyeonggi, koja je dio gradskog područja Seoula, a ukupna investicija bit će dovršena za oko 20 godina.

Kako bi zaštitila intelektualno vlasništvo, zemlja će revidirati svoj Zakon o zaštiti industrijske tehnologije, navodi se u priopćenju koje ne nudi dodatne pojedinosti.

Prošlog svibnja Samsung (SSNLF) je iznio plan za ulaganje više od 350 milijardi dolara u svoje poslovanje i stvaranje desetaka tisuća novih radnih mjesta do 2026. Rekao je da će prvenstveno ulagati u temeljne poslove kao što su proizvodnja čipova i biofarmaceutika.

Nije odmah bilo jasno hoće li se prethodno najavljena investicija preklapati s onom koju je vlada najavila u srijedu.

Sanjeev Rana, analitičar CLSA, rekao je za CNN da se Samsungovi investicijski planovi u sljedeća dva desetljeća prevode u prosjek od oko 15 trilijuna wona godišnje, što je blizu njegovih postojećih godišnjih kapitalnih izdataka.

"To je u skladu s očekivanjima tržišta", rekao je.

Samsung je najpoznatiji po svom odjelu za elektroniku, sa svojim popularnim pametnim telefonima i televizorima. Posljednjih godina tvrtka se još više posvetila svojoj ulozi dobavljača poluvodiča jer proizvođači diljem svijeta pate od nestašica.

Memorijski čipovi, koji su se pokazali ključnim izvorom novca za Samsung, i dalje će biti područje fokusa s planiranim daljnjim ulaganjima, prema tvrtki.

Tagovi: Samsung, Samsung Electronics, čipovi, manjak čipova
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE