GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shenzhen prvi grad na svijetu potpuno pokriven 5G mrežom

Shenzhen prvi grad na svijetu potpuno pokriven 5G mrežom
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 10:57
Autor: SEEbiz
SHENZEN - Kineski grad Shenzhen često se navodi kao glavna kineska protuteža američkoj Silicijskoj dolini. Ondje se gomilaju obećavajući start-upovi, a istovremeno se tehnologija budućnosti naglo razvija. Između ostalog, Tencent i Huawei imaju sjedište u ovom gradu.

Dok u većini gradova širom svijeta stanovnici i dalje čekaju futurističku mrežu pete generacije, grad Shenzhen je postigao samostalnu pokrivenost 5G mrežom. Gradonačelnik Chen Rugui najavio je da sada svi stanovnici imaju pristup vrlo brzoj mreži 5G.

Shenzhen je tako postao prvi grad na svijetu koji svuda nudi 5G mrežu i ne ovisi samo o prethodnoj 4G mreži, kaže Jia Xingdong, direktor gradskog Ureda za industriju i tehnologiju.

"Shenzhen je grad s najvećim brojem 5G baznih stanica na svijetu, kao i potrebnim terminalima", dodao je Xingdong.

Čak 46.000 baznih stanica 5G postavljeno je po gradu, ali iz izjava čelnika nije jasno hoće li signal doista stići do stanovnika na periferiji grada.

Ali samostalna 5G mreža ne znači jasnu korist samo za obične korisnike pametnih telefona; prvi oblik 5G mreže još uvijek se temelji na 4G infrastrukturi, ali sada će nuditi nešto brže veze. Nezavisno djelovanje neovisne mreže zahtijeva dodatnu infrastrukturu, što zahtijeva više vremena i dodatnih ulaganja. To je posebno važno prilikom izgradnje pametnih tvornica koje bi se u gradu mogle pojaviti pomalo brzo.

Ako se grad Shenzhen nekada smatrao svjetskom tvornicom, danas je to primarno dom kineskih tehnoloških divova. Tencent, tvrtka za računalne igre, i WeChat, programeri za telekomunikacijske tehnologije Huawei i ZTE, kao i vodeća tvrtka za leteće dronove DJI sa sjedištem su u Shenzhenu. Ovim se svjetskim poznatim tvrtkama pridružuju i manja poduzeća koja računaju na suradnju s tvornicama iz regije.

Izuzetan razvoj regije i poduzetnički potencijal jedan su od glavnih razloga zašto je grad brzo zgrabio ideju o pokrivanju grada neovisnom mrežom 5G. Mreža će već podržati 20 urbanih projekata koji će pokazati uporabnost mreže nove generacije. Projekti su ukupno vrijedni 1,6 milijardi juana (nešto manje od dvjesto milijuna eura), a to uključuje zdravstvenu tehnologiju, industrijski internet, mobilnost i mnoga druga područja.

Brz odgovor na novu tehnologiju također je rezultat potpore kineske vlade koja je razvoj i uporabu mreže 5G stavila u svoje prioritetne nacionalne strateške planove. 5G zaživio je u Kini u studenom prošle godine, a opisan je kao najveća mreža takve vrste na svijetu. Razvoj nije zaustavila ni pandemija, jer su davatelji lokalnih mreža izvršili planove bez odlaganja.

Do sada je pokrivenost 5G mrežom u mnogim kineskim gradovima mrska. U lipnju ove godine u zemlji je ugrađeno 410 tisuća baznih stanica, a plan je do kraja godine dostići pola milijuna.

Tagovi: Shenzhen, 5G mreža, 5G tehnologija, Tencent, Huawei, WeChat
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE