GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija na 13. mjestu u inovativnosti u EU

Slovenija na 13. mjestu u inovativnosti u EU
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Većina država članica Europske unije ove je godine povećala svoj inovacijski učinak u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izvješće o inovacijskom uspjehu za 2024. koje je danas objavljeno u Bruxellesu. Slovenija je zauzela 13. mjesto, što je za grad bolje nego prošle godine.

Prema nalazima Europskog sustava pokazatelja inovacija (EIS) za 2024. godinu, Danska je zauzela prvo mjesto među vodećim inovatorima u EU. Slijede ih Švedska, koja je inače bila na vrhu ljestvice između 2017. i 2022., te Finska i Nizozemska.

U skupini jakih inovatora su Belgija, Austrija, Irska, Luksemburg, Njemačka, Cipar, Estonija i Francuska. Slovenija pripada skupini umjerenih inovatora zajedno sa Španjolskom, Češkom, Italijom, Maltom, Litvom, Portugalom, Grčkom i Mađarskom.

Izvješće svrstava Hrvatsku, Poljsku, Slovačku, Latviju, Bugarsku i Rumunjsku među inovatore u usponu.

Godine 2024. dvije su se zemlje uspjele svrstati u drugu skupinu učinka. Estonija je napredovala od umjerenog inovatora do skupine jakih inovatora. Belgija, koja je prošle godine bila među vodećim zemljama na području inovacija, skliznula je u kategoriju jakih inovatora.

Iako su se razlike u učinku između jakih inovatora i umjerenih inovatora malo smanjile između 2017. i 2024., prema Europskoj komisiji, postale su izraženije između vodećih inovatora i inovatora u usponu.

"Također postoje stalne geografske razlike u inovacijskom učinku, s vodećim inovatorima i većinom jakih inovatora prvenstveno u sjevernoj i zapadnoj Europi, te mnogim umjerenim inovatorima u usponu u južnoj i istočnoj Europi", istaknula je komisija. Inovacijski učinak EU-a porastao je u prosjeku za 0,5 posto između 2023. i 2024., a od 2017. ojačao je deset posto, izračunali su u Bruxellesu.

EIS je godišnja publikacija Europske komisije koja sadrži usporednu procjenu inovacijske uspješnosti zemalja članica EU, susjednih europskih zemalja i odabranih globalnih konkurenata. Temelji se na 32 pokazatelja koji pokrivaju gospodarstvo, poslovanje i poduzetništvo, profile inovacija, okvir upravljanja i politike, klimatske promjene i demografiju.

EIS ove godine po prvi put pokriva sve članice EU, 12 susjednih europskih zemalja, uključujući Moldaviju, te s manjim skupom pokazatelja 11 globalnih konkurenata.

Šira analiza, koja uključuje druge europske zemlje i odabrane globalne konkurente, pokazala je da se međunarodno okruženje mijenja. "Švicarska je najinovativnija europska zemlja, a Južna Koreja i dalje je najinovativniji globalni konkurent. Kina je prestigla Japan i postupno smanjuje zaostatak u odnosu na EU", ističu u Europskoj komisiji.

Prema Europskoj komisiji, zadržava solidnu poziciju na globalnoj razini jer pokazuje visoku učinkovitost u većini pokazatelja. S druge strane, u usporedbi sa svojim glavnim globalnim konkurentima, još uvijek se suočava s izazovima u područjima kao što su intelektualna imovina, suradnja između inovativnih malih i srednjih poduzeća i izdaci za istraživanje i razvoj u poslovnom sektoru.

Tagovi: slovenija, inovativnost, inovacije
PROČITAJ I OVO
Nova era pametnih kućanskih uređaja koji olakšavaju svakodnevicu
NOVI STANDARDI
Nova era pametnih kućanskih uređaja koji olakšavaju svakodnevicu
Zamislite svakodnevicu u kojoj su kućanski poslovi izvor užitka. Zvuči kao san, no Samsung kontinuirano postavlja nove standarde u kućanskim uređajima, pružajući korisnicima funkcionalnost i integraciju naprednih tehnoloških rješenja u domovima.
Telekom Slovenije zabilježio rekordan broj cyber napada u prvoj polovici godine
REKORDI
Telekom Slovenije zabilježio rekordan broj cyber napada u prvoj polovici godine
LJUBLJANA - U prvom polugodištu u centru za kibernetičku sigurnost i otpornost Telekoma Slovenije zabilježen je rekordan broj kibernetičkih napada i sigurnosnih incidenata.
Rezultati ASML-a iznad očekivanja, dionice uzletjele
DOBRE BROJKE
Rezultati ASML-a iznad očekivanja, dionice uzletjele
AMSTERDAM - ASML je izvijestio o zaradi i prodaji u drugom tromjesečju koji su nadmašili predviđanja, budući da interes za čipove umjetne inteligencije povećava potražnju za kritičnom opremom nizozemske tvrtke za izradu poluvodiča.
Dionice TSMC-a tonu nakon ove Trumpove izjave
REAKCIJE
Dionice TSMC-a tonu nakon ove Trumpove izjave
TAIPEI - Dionice proizvođača čipova TSMC pale su u srijedu za više od 2% nakon što je američki predsjednički kandidat Donald Trump rekao da bi Tajvan trebao platiti za obranu.
TC2 potpisuje četverogodišnji strateški ugovor o suradnji s Amazon Web Servicesom
SURADNJA
TC2 potpisuje četverogodišnji strateški ugovor o suradnji s Amazon Web Servicesom
ZAGREB - TC2 i podružnica Amazona, Amazon Web Services (AWS), potpisali su četverogodišnji strateški ugovor o suradnji kako bi ubrzali usvajanje rješenja u oblaku i digitalizaciju korisnika putem naprednih rješenja i usluga diljem Srednje i Istočne Europe (CEE) i Jugoistočne Europe (SEE), s posebnim fokusom na Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu te Albaniju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE