GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska platforma za prijevode privukla milijunsku investiciju

Slovenska platforma za prijevode privukla milijunsku investiciju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Slovenski start-up Taia, koji nudi internetsku platformu za prevođenje, početkom listopada podržao je europski fond rizičnog kapitala Fil Rouge Capital. U tvrtku je uložio 1,2 milijuna eura, što je ujedno i najveće ulaganje u slovenske tehnološke tvrtke ove godine.

Mrežni prevoditelj automatizira prijevod tekstova između 98 jezika, a pokreće ga algoritmi dubokog učenja, kaže TAIA-i. Ulaganje će se prvenstveno koristiti za širenje na inozemno tržište i za daljnji razvoj tehnologije koja pokreće internetsku platformu; sustav napreduje u razumijevanju pravila jezika i konteksta sa svakim prijevodom, pa je povećana uporaba stoga izrazito korisna. Direktor i suosnivač tvrtke Marko Hozjan o investiciji i planiranom proširenju:

"Ovom investicijom ćemo se još brže proširiti na zapadnoeuropska tržišta, prodrijeti u SAD i nastaviti razvijati tehnološka rješenja koja omogućuju brži i bolji prijevod tekstova."

Tvrtka sada zapošljava šesnaest ljudi, a planira zaposliti dodatnih pet u sljedećih pet mjeseci, prvenstveno u potrazi za programerima i profesionalcima u digitalnom marketingu.

Također se očekuje da će internetska platforma za prevođenje popuniti prazninu između prevoditeljskih agencija i prevoditelja koje je Google razvio širenjem i daljnjim razvojem.

„Trenutno postoji jaz između tradicionalnih prevoditeljskih agencija, koje su neučinkovite, i Google Prevoditelja. TAIA je savršeno postavljena i spremna ispuniti ovu prazninu”, ističe Stevica Kuharski, partner u Fil Rouge Capitalu.

Istodobno, Hozjan ističe da je glavna prednost prevoditeljske platforme brzina i niska cijena prijevoda, uz zadržavanje iste kvalitete. Platforma u svom trenutnom obliku nudi jedinstveno sučelje putem kojeg korisnici dobivaju pojedinačni strojni ili ljudski prijevod. Istovremeno, korisnici također imaju mogućnost prevođenja cijelog dokumenta koji sustav vraća u istom formatu. Tvrtka kaže da platforma podržava 65 formata dokumenata, što je ujedno i najviše među pružateljima takvih rješenja.

Počeci tvrtke TAIA stvoreni su prije pet godina, kada su osnivači tvrtke s markom Language Academy ponudili uglavnom tečajeve jezika. S automatizacijom prijevodnih usluga započeli su 2018. godine, a od tada su preveli preko 15 milijuna riječi, a njihove usluge sada koristi više od 1800 korisnika.

iz ove tvrtke poručuju da cijela industrija ima ogroman potencijal za automatizaciju, što je ujedno i središnja smjernica internetske platforme.

"Kada smo 2018. shvatili kakav potencijal za automatizaciju postoji u ovoj industriji, odlučili smo razviti platformu koja će povezati klijente s jedne strane i prevoditelje s druge strane u izravno povezanom okruženju", kaže suosnivač Matija Kovač.

Tagovi: prevoditeljska platforma TAIA, Language Academy, Matija Kovač, Fil Rouge Capital, Stevica Kuharski, Google Translate, online prevoditelj
PROČITAJ I OVO
Salesforce želi preuzeti Slack
AKVIZICIJE
Salesforce želi preuzeti Slack
NEW YORK - Slackova tržišna vrijednost premašila je 23 milijarde dolara, a on je konkurencija Microsoftovom Teamsu, Facebookovom Workplaceu, Googleovom Currentsu, Ciscovom WebExu, Zoomu i SAP-u.
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
CROWDFUNDING
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
NEW YORK - Ekipa iz tvrtke Living.AI na Kicstarteru je uspješno "crowdfundala" malog robota kućnog ljubimca pod nazivom EMO koji djeluje poput igračke, no predstavlja puno više od toga.
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
OTKUPNINA
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
MANCHESTER - Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
AMBICIJE
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
NEW YORK - Japanski tehnološki konglomerat i investicijski holding SoftBank trenutačni je vlasnik možda i najpoznatijeg proizvođača autonomnih "inteligentnih" robota na svijetu, Boston Dynamicsa.
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
INFLUENCERI
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
ZAGREB - Kako bi potaknuo prodaju iPhone 12 mini telefona za koji kaže da je najmanji 5G telefon na svijetu, Apple se okrenuo TikTok influencerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE