GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska platforma za prijevode privukla milijunsku investiciju

Slovenska platforma za prijevode privukla milijunsku investiciju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Slovenski start-up Taia, koji nudi internetsku platformu za prevođenje, početkom listopada podržao je europski fond rizičnog kapitala Fil Rouge Capital. U tvrtku je uložio 1,2 milijuna eura, što je ujedno i najveće ulaganje u slovenske tehnološke tvrtke ove godine.

Mrežni prevoditelj automatizira prijevod tekstova između 98 jezika, a pokreće ga algoritmi dubokog učenja, kaže TAIA-i. Ulaganje će se prvenstveno koristiti za širenje na inozemno tržište i za daljnji razvoj tehnologije koja pokreće internetsku platformu; sustav napreduje u razumijevanju pravila jezika i konteksta sa svakim prijevodom, pa je povećana uporaba stoga izrazito korisna. Direktor i suosnivač tvrtke Marko Hozjan o investiciji i planiranom proširenju:

"Ovom investicijom ćemo se još brže proširiti na zapadnoeuropska tržišta, prodrijeti u SAD i nastaviti razvijati tehnološka rješenja koja omogućuju brži i bolji prijevod tekstova."

Tvrtka sada zapošljava šesnaest ljudi, a planira zaposliti dodatnih pet u sljedećih pet mjeseci, prvenstveno u potrazi za programerima i profesionalcima u digitalnom marketingu.

Također se očekuje da će internetska platforma za prevođenje popuniti prazninu između prevoditeljskih agencija i prevoditelja koje je Google razvio širenjem i daljnjim razvojem.

„Trenutno postoji jaz između tradicionalnih prevoditeljskih agencija, koje su neučinkovite, i Google Prevoditelja. TAIA je savršeno postavljena i spremna ispuniti ovu prazninu”, ističe Stevica Kuharski, partner u Fil Rouge Capitalu.

Istodobno, Hozjan ističe da je glavna prednost prevoditeljske platforme brzina i niska cijena prijevoda, uz zadržavanje iste kvalitete. Platforma u svom trenutnom obliku nudi jedinstveno sučelje putem kojeg korisnici dobivaju pojedinačni strojni ili ljudski prijevod. Istovremeno, korisnici također imaju mogućnost prevođenja cijelog dokumenta koji sustav vraća u istom formatu. Tvrtka kaže da platforma podržava 65 formata dokumenata, što je ujedno i najviše među pružateljima takvih rješenja.

Počeci tvrtke TAIA stvoreni su prije pet godina, kada su osnivači tvrtke s markom Language Academy ponudili uglavnom tečajeve jezika. S automatizacijom prijevodnih usluga započeli su 2018. godine, a od tada su preveli preko 15 milijuna riječi, a njihove usluge sada koristi više od 1800 korisnika.

iz ove tvrtke poručuju da cijela industrija ima ogroman potencijal za automatizaciju, što je ujedno i središnja smjernica internetske platforme.

"Kada smo 2018. shvatili kakav potencijal za automatizaciju postoji u ovoj industriji, odlučili smo razviti platformu koja će povezati klijente s jedne strane i prevoditelje s druge strane u izravno povezanom okruženju", kaže suosnivač Matija Kovač.

Tagovi: prevoditeljska platforma TAIA, Language Academy, Matija Kovač, Fil Rouge Capital, Stevica Kuharski, Google Translate, online prevoditelj
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE