GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smanjenje naknada za radiofrekvencije poticaj operatorima za investicije i 5G

Smanjenje naknada za radiofrekvencije poticaj operatorima za investicije i 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj zadovoljne su najavljenim smanjenjem naknada za radiofrekvencijski spektar, što drže važnim za poticanje daljih investicija u mobilne mreže, posebice 5G, za koje se dodjela frekvencija zbog pandemije covida-19 odlaže za početak 2021. godine.

Vlada je, naime, u sklopu akcijskog plana smanjivanja davanja (neporeznih i parafiskalih) na sjednici 7. svibnja najavila smanjenje, i to za 50 posto, godišnje naknade mobilnim operatorima za uporabu radiofrekvencijskog spektra. To treba biti i formalizirano izmjenama odgovarajućeg pravilnika, što se očekuje do sredine godine.

Uz to, početkom svibnja je, na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, donijet i Nacionalni plan djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHz, čiji su ciljevi u skladu s onima EU-a, a to je uspostava jedinstvene, visokokvalitetne širokopojasne povezivosti za poslovne i javne potrebe u tom pojasu, uključujući i pristup internetu te potrebe audiovizualne distribucije.

Smanjenje naknada za radiofrekvencije telekomi su od Vlade tražili dulje vrijeme, a u nekim ranijim izjavama predstavnici HUP-a, u sklopu kojeg djeluje i udruga ICT poslodavaca, poručivali su da će tražiti 50-postotno smanjenje te naknade, što su sada i dobili.

HAKOM: Proračunu trenutno 100 milijuna kuna manje, ali kasnije više

Pozdravljajući te odluke Vlade i komentirajući ih važnim prilogom u stvaranju poticajnog okruženja za ulaganja, predsjednik Vijeća HAKOMA-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) Tonko Obuljen iznosi da smanjenjem te naknade primjerice oni koji su do sada za frekvencijsko područje 800/900 MHz plaćali 800 tisuća kuna godišnje, sada će plaćati 400 tisuća kuna po MHz.

"Utjecaj tog smanjenja na prihode državnog proračuna trenutno znači oko 100 milijuna kuna manje, ali s druge strane, kako bi se već iduće godine operatorima trebao dodijeliti dodatni radiofrekvencijski spektar, to će značiti i budući dodatni prihod u odnosu na sadašnji", kaže Obuljen.

Iznosi i procjene da će za implementaciju 5G tehnologije u Hrvatskoj operatori trebati investirati više od 1,25 milijardi kuna i da će se dostupnost te tehnologije pozitivno ekonomski odraziti na cijelo društvo, konkurentnost, nova radna mjesta i doprinosom BDV-u većim od investicija.

Obulljen podsjeća da je ove godine plan bio osloboditi frekvencije u području 700 MHz i operatorima ih dodijeliti zajedno s frekvencijskim područjem 3,6 GHz za novu 5G mrežu, no to je zbog pandemije pomaknuto na kraj ove odnosno na iduću godinu, čemu su i operatori morali prilagoditi investicijske planove.

"Elektroničke komunikacije stalno traže visoka ulaganja u odnosu na prihode, no bez uvođenja novih tehnologija i praćenja svjetskih trendova Hrvatska neće imati poticajnu podlogu za razvoj digitalnog društva i gospodarstva. Stoga ovo smanjenje naknada operatorima mobilnih mreža omogućava snažnije investicije, pogotovo za vrijeme epidemije, čime hrvatski korisnici i tvrtke neće zaostajati u mogućnostima i uslugama u tehnološki najrazvijenijim zemljama, ali i u razvoj 5G-a", smatra Obuljen.

Operatori se spremaju za dodjelu frekvencija za 5G u 2021.

Najavljujući da će se dodjela frekvencijskih resursa za 5G održati putem javne dražbe, i to najvjerojatnije u prvom kvartalu 2021., Obuljen dodaje kako to očekuju i operatori, koji se za to pripremaju, što i potvrđuju iz sve tri tvrtke-mobilnih operatora Hrvatskog telekoma (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska, iz kojih na upit Hine ističu i spremnost na daljnje investicije u 5G (mreže pete generacije), u čemu vide i priliku za razvoj i napredak gospodarstva i društva.

Sve tri tvrtke, kao i HAKOM, najavljuju i nastavak investicija i testiranja 5G tehnologija na privremenim frekvencijama na nekoliko lokacija po Hrvatskoj, kao i sudjelovanje u implementaciji 5G-a u Osijeku ove godine odabranom kao prvi 5G grad u Hrvatskoj, pri čemju svi ističu da to nije komercijalni rad nego funkcionalno pokrivanje, koje će postati komercijalno kada se nakon provedene javne dražbe trajno dodijele dozvole za uporabu spektra za 5G mrežu.

Iz HT-a su poručili da je i u Hrvatskoj, kao i globalno, kriza uzrokovana covidom19 usporila sve razvojne aktivnosti, što utječe i na 5G, pa su smanjili intenzitet testiranja, a s planiranim će aktivnostima nastaviti čim se za to stvore uvjeti.

A1 Hrvatska će, kako najavljuju, do kraja ove godine realizirati planirano u pripremama za uvođenja 5G tehnologije u Osijeku, smatrajući i da tehnološki razvoj nema alternative te da unapređenja mreže i dalje razvijanje potrebnog kapaciteta nije moguće bez mobilne 5G mreže, čemu će, vjeruju, pridonijeti i Vladine mjere.

Tele2 Hrvatska također planira ispuniti dogovore za ovu godinu za Osijek kao prvom 5G gradu, dodajući da su testiranje 5G mreže proveli i u Zagrebu te da su uz podignutu razinu kompetencija tehničkog tima spremni za implementaciju 5G tehnologije kada za to budu ostvareni preduvjeti, a to je prije svega dodjela spektra na troškovno učinkovit način.

Tagovi: 5G tehnologija, naknade za radiofrekvencijski spektar, HAKOM, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Tele2 Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE