GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast slovenskog IT sektora u 2022.

Snažan rast slovenskog IT sektora u 2022.
IT SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 12:23
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Poduzeća iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) prošle su godine ostvarila 5,8 milijardi neto prihoda, što je 15 posto više nego godinu prije, te 2,25 milijardi eura dodane vrijednosti ili 11 posto više nego godinu prije. Broj aktivnih tvrtki porastao je za sedam posto, a broj zaposlenih za šest posto.

Prošle godine ICT sektor činilo je 10.197 aktivnih tvrtki. Ta poduzeća činila su 5,3 posto svih aktivnih poduzeća koja se bave pretežno marketinškim aktivnostima (5,1 posto u 2021.), objavio je ovoga tjedna Državni zavod za statistiku.

Većina tvrtki iz ICT sektora bavila se računalnim programiranjem, savjetovanjem i drugim srodnim djelatnostima. Lani je njihov broj premašio 8000 i porastao je za osam posto (u 2021. za šest posto). Broj tvrtki u obradi podataka i srodnim djelatnostima te radu internetskih portala porastao je četiri posto (2021. osam posto).

Lani su tvrtke iz ICT sektora povećale neto prihode za 15 posto na oko 5,8 milijardi eura. 87 posto tih prihoda ostvarile su tvrtke u uslužnom sektoru. Neto prihodi ostvareni u ICT uslužnom sektoru porasli su za 13 posto i premašili su pet milijardi eura (za deset posto u 2021.), a za 30 posto u proizvodnom ICT sektoru (za 20 posto u 2021.).

Tvrtke iz djelatnosti računalnog programiranja, savjetovanja i ostalih srodnih djelatnosti ostvarile su 15 posto više neto prihoda. Njihova je ukupna vrijednost dosegla približno 2,26 milijardi eura.

Oko 868 milijuna eura, ili 79 milijuna više nego u 2021. godini, ostvarile su tvrtke u djelatnosti trgovine na veliko uređajima informacijske i komunikacijske tehnologije, a oko 57 milijuna eura neto prihoda (34 posto više) u djelatnosti popravka računala i uređaji za održavanje i komunikaciju.

Što se tiče dodane vrijednosti, najviše (54 posto) stvorile su tvrtke iz područja računalnog programiranja, savjetovanja i drugih srodnih djelatnosti. Ukupno je dosegnuo približno 1,2 milijarde eura ili 15 posto više nego godinu prije.

Tvrtke u telekomunikacijskim djelatnostima stvorile su oko 600 milijuna eura dodane vrijednosti ili 18 posto više nego u 2021. Dodana vrijednost tvrtki u ICT sektoru po zaposlenom i samozaposlenom iznosila je 64.667 eura ili četiri posto više nego godinu prije.

U ICT sektoru lani je radilo 34.670 zaposlenika i samozaposlenih, što je šest posto više nego godinu prije. U proizvodnom sektoru njihov je broj veći za četiri posto, a u uslužnom sektoru za šest posto. U sektoru ICT usluga broj zaposlenih i samozaposlenih osoba porastao je na 30.315, što predstavlja 87 posto svih zaposlenih i samozaposlenih osoba u industriji.

ICT sektor lani je za plaće izdvojio nešto više od milijardu eura, što je 12 posto više nego na godišnjoj razini. 59 posto tih sredstava bilo je namijenjeno za plaće u programiranju, savjetovanju i drugim srodnim djelatnostima.

Tagovi: SLOVENSKI IZ SEKTOR, IT SEKTOR, SLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
Kineski hakeri ukrali 60.000 e-mailova američkog State Departmenta
HAKERI
Kineski hakeri ukrali 60.000 e-mailova američkog State Departmenta

ZAGREB - Jedan od službenika američkog Senata rekao je za Reuters kako su kineski hakeri uspjeli ukrasti oko 60.000 e-pošte američkog State Departmenta.

Concentrix dolazi u Srbiju, spaja se s Webhelpom
ŠIRENJE
Concentrix dolazi u Srbiju, spaja se s Webhelpom
BEOGRAD - Američka tvrtka Concentrix, vodeći svjetski pružatelj usluga i tehnologija korisničkog iskustva (CX), dolazi na srpsko tržište. Naime, Concentrix se spojio s Webhelpom, koji također ima predstavništvo u Beogradu.
Digital Realty proširuje prisutnost u Zagrebu
ŠIRENJE
Digital Realty proširuje prisutnost u Zagrebu
ZAGREB – Digital Realty najveći globalni pružatelj rješenja za data centre, kolokacije i međusobno povezivanje neovisnih o oblaku i operatoru, danas je najavio planove za povećanje svoje prisutnosti u jugoistočnoj Europi kupnjom zemljišne parcele za proširenje zagrebačkog kampusa. Parcela se nalazi u blizini postojećeg data centra ZAG1 tvrtke Digital Realty, jednog od najpovezanijih objekata u regiji.
EK blokirao Bookingovu kupnju švedskog eTravelija
BLOKADA
EK blokirao Bookingovu kupnju švedskog eTravelija
VRUXELLES - Europska komisija zabranila je u ponedjeljak američkoj digitalnoj plaftormi Booking.com kupnju švedskog eTravelija, istaknuvši da bi ojačala njezinu poziciju na tržištu usluga usporedbe cijena i i rezervacije avionskih karata.
Slovenski Reusable Technologies razvio vlastiti proces za recikliranje električnih baterija
INOVACIJE
Slovenski Reusable Technologies razvio vlastiti proces za recikliranje električnih baterija
NOVI GRAD - Recikliranje odnosno pomlađivanje litij-ionskih baterija ili elektroničke komponente u proizvodnji novih proizvoda. Baterijske ćelije, a time i sklopovi baterija, mogu se obnoviti do 92% nakon prve uporabe. Proces se priprema za industrijsku upotrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE