GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Softverska grupa IN2 planira postati globalna grupacija

Softverska grupa IN2 planira postati globalna grupacija
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2017 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Softverska grupa IN2, koja je u proteklih 25 godina izvela više od 200 projekata u Hrvatskoj i svijetu, i ove će godine zabilježiti rast poslovanja, a dugoročno planira transformaciju iz regionalne u globalnu grupaciju, doznaje se iz te tvrtke.

U posljednjih pet godina, od 2012. do 2017., prosječni godišnji rast prihoda za IN2 Zagreb kretao se oko 8 posto, a za cijelu IN2 Grupu oko 13 posto.

"Ove smo godine bili fokusirani na izvoz i ostvarili nekoliko bitnih referenci na azijskom tržištu, gdje planiramo daljnji rast u idućim godinama. Neki od projekata u inozemstvu koji su obilježili ovu godinu su informatizacija bolnica u Azerbajdžanu, Vijetnamu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i serijalizacija za farmaceutsku industriju u Indiji", kaže predsjednik Uprave i osnivač IN2 Ante Mandić.

Iduće godine očekuje nastavak pozitivnih trendova, pri čemu ističe planiranje strategije transformacije grupacije iz regionalne u globalnu.

"Uz pravog strateškog partnera, IN2 ima znanja, kapacitete i kvalitetu napraviti taj iskorak, što nije samo ambicija već i nužnost, jer Hrvatska zadnjih godina nema porast gospodarstva kakav vidimo u svijetu te su zbog toga i ulaganja u IT i vezane usluge skromna. Iako već godinama očekujemo veće strateške projekte financirane EU sredstvima na razini države, zamah se još nije dogodio, te je tvrtka naše veličine i mogućnosti prevelika da živi samo od hrvatskog tržišta", kaže Mandić.

Dodaje da trenutno u IN2 grupi ima više od 650 IT stručnjaka, te da grupa stalno zapošljava, mada je to zadnjih godina sve veći izazov.

"Pronaći kvalitetne kadrove u mnogim je industrijama, a pogotovo u IT-u, veliki izazov zadnjih godina, a i trend odlaska našeg kadra u inozemstvo je zabrinjavajući. Imamo slučajeva odlazaka i u našoj firmi, cijele obitelji sele se u Irsku, Švedsku, Njemačku, Ujedinjene Arapske Emirate i to je, nažalost, realnost s kojom moramo živjeti", kaže Mandić.

Dodaje da je drugi je veliki problem za IT industriju to što Hrvatsku vani vide kao dobro tržište za 'outsourcing', a ni 'freelanceri' nisu podložni jednakim poreznim opterećenjima kao poslodavci, što je za IT kadar dosta primamljivo.

"Kada se na to doda mali broj diplomiranih stručnjaka, velika je konkurencija za svakog čovjeka i to osjete svi u industriji", kaže Mandić.

Razvoj kroz 25 godina

IN2 je privatna kompanija osnovana 1992., kada su se deklarirali kao tvrtka koja želi (g)raditi ne samo softver već poslovna rješenja. Danas, kada obilježavaju 25 godina postojanja, djeluju kao IN2 Grupa, koju čini još niz tvrtki i s kojima, osim u Hrvatskoj, posluje u zemalja regije - Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

Od više od 200 projekata koje su izveli tijekom 25 godina neki nisu bili veliki, ali su im bili strateški bitni. Od 2000. ozbiljno su ušli i u područje investicijskog bankarstva i rješenja za mirovinske fondove te razvili proizvod koji danas funkcionira u šest zemalja.

"Strategija se temeljila na uzrečici 'dobar glas daleko se čuje' tako da nam nije trebao marketing i prodaja, a u državi koja je još bila u ratu, prvih godina nije bilo posla, pa smo ga potražili u susjedstva i već 1994. osnovali tvrtku u Sloveniji", kaže Mandić.

Objašnjava da su time naglasili da žele biti bar regionalna tvrtka dok ne skupe snage i kapitala za globalno poslovanje.

"To je i razlog zašto danas imamo tvrtke u svim dijelovima Hrvatske i svim zemljama regije te radimo projekte sve do jugoistočne Azije. Organski rast je naporan i spor, pa smo ga, počevši od 2007., ubrzali nizom akvizicija manjih softverskih tvrtki kojim smo upotpunili portfelj proizvoda i usluga", zaključuje Mandić.

Tagovi: IN2, Ante Mandić, softver, investicijsko bankarstvo, mirovinski fondovi
PROČITAJ I OVO
Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije
PROVJERE
Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije
ESSEN - Njemački regulator tržišnog natjecanja objavio je u petak da provjerava podliježe li Facebookovo planirano preuzimanje inovativne tvrtke Kustomer kontroli koja bi trebala spriječiti tržišnu koncentraciju.
EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju od danas vrijede 270 dana
POTVRDE
EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju od danas vrijede 270 dana
ZAGREB - Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u mobilnoj aplikaciji CovidGO, izvijestila je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) u petak.
Evo što će na neobičan način povezati Twitter i Reddit
TESTIRANJE
Evo što će na neobičan način povezati Twitter i Reddit
NEW YORK - Glas gore ili glas dolje dvije su reakcije s kojima su jako dobro upoznati korisnici popularne društvene platforme Reddit, a Twitter ih želi iskoristiti kako bi dobio bolji uvid u način na koji njihova platforma za mikro blogging funkcionira.
Evo zašto su milenijalci postali pokretačka snaga online trgovine
MILENIJALCI
Evo zašto su milenijalci postali pokretačka snaga online trgovine
ZAGREB - Opširna DHL-ova studija „Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“ donijela je neke veoma važne rezultate i smjernice te razotkrila iznenađujuće trendove vezane za uspješno poslovanje u prvom stoljeću.
Netflix se okreće video-igricama, očekuje manje pretplatnika nakon pandemije
STRATEŠKI
Netflix se okreće video-igricama, očekuje manje pretplatnika nakon pandemije
LOS GATOS - Streaming platforma Netflix planira veća ulaganja u video igrice budući da očekuje slabiji rast broja pretplatnika na uslugu streaminga zbog sve konkurencije i ukidanja pandemijskih ograničenja koja su držala ljude kod kuće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE