GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokol pozvao na veća ulaganja u umjetnu inteligenciju

Sokol pozvao na veća ulaganja u umjetnu inteligenciju
EUROPSKI PARLAMENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 14:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jučer je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu održana rasprava o oblikovanju digitalne budućnosti Europe korištenjem umjetne inteligencije.

U raspravi je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Govoreći o umjetnoj inteligenciji Sokol je istaknuo da 61 % građana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju ali da 88 % građana smatra da se njome treba pažljivo upravljati.

- Dok raspravljamo o ovoj bitnoj temi, u Hrvatskoj, nedaleko od Zagreba, započinje gradnja jednog od najnaprednijih tehnoloških kampusa u kojem će se, među ostalim, razvijati i tehnologija autonomnih vozila bazirana na umjetnoj inteligenciji. U tom smislu, ističem i da su sveobuhvatna pravila o umjetnoj inteligenciji potrebna da bi se, s jedne strane poticao razvoj i razvitak, a s druge maksimalno zaštitio interes potrošača. - naglasio je Sokol te je ukazao na potencijal kojeg umjetna inteligencija ima u području zdravstva:

- Čak polovina naših građana smatra da je upravo zdravstveni sektor onaj u kojem umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. Da je tome uistinu tako svjedoče i najnovija istraživanja koja pokazuju da algoritmi umjetne inteligencije identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.’

Sokol je pozvao europske institucije da nastave snažno podupirati razvoj umjetne inteligencije jer ona pruža mogućnost rane dijagnoze zloćudnih bolesti, a time daje i nadu pacijentima za njihovo uspješno izlječenje.

Podsjetimo, procjenjuje se da zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju raka, učinkovitosti liječenja i pratećoj skrbi za oboljele, u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300 000 osoba koje su rak preboljele u dječjoj dobi.

Tagovi: Tomislav Sokol, Europski parlament, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Microsoft želi privući gamere na Edge
STRATEŠKI
Microsoft želi privući gamere na Edge
REDMOND - Microsoftov Edge preglednik još uvijek se s mukom bori protiv Chromea i drugih internetskih preglednika, pa je ekipa iz Redmonda odlučila privući jednu veliku vojsku potencijalnih korisnika, gamera, koji bi Edgeu trebali značajno boostati popularnost.
Ruski hakeri napali Litvu
HAKERSKI NAPAD
Ruski hakeri napali Litvu
VILNIUS - Litavske državne i privatne institucije našle su se pod kibernetičkim DDoS (Distributed Denial of Service) napadom u ponedjeljak, rekao je litavski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, a odgovornost za napad preuzela je ruska hakerska skupina Killnet.
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
USLUGE
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
ANALIZA - VPN u posljednje vrijeme postaje sve atraktivnija usluga kad se govori o kvalitetnijem spajanju na internet.
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
INOVACIJE
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
ZAGREB - Čak četiri projekta inovacija u zdravstvu iz Hrvatske našla su se među 20 odabranih koje će ove godine financirati Europski institut za inovacije i tehnologiju u segmentu zdravlja za srednju, istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS), piše u nedjelju Večernji list.
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
STRATEŠKI
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
BEOGRAD - Telekom Srbija je prva kompanija koja je osnovala alternativni fond za finansiranje startupa, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE