GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei

Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei
BAZNA STANICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 11:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada Solomonskih Otoka potpisala je s Kinom ugovor o kreditu od 66 milijuna dolara. S njima će postaviti 161 baznu stanicu, koje će isporučiti i izgraditi kineski telekomunikacijski div Huawei.

Očekuje se da će 48 posto infrastrukture biti postavljeno do studenog 2023., kada će zemlja biti domaćin Pacifičkih igara. Kako je priopćeno iz Vlade, na ovaj potez odlučili su se jer nisu imali odgovarajuće kapacitete za održavanje izbora i sportskog natjecanja te godine. Trenutno je na otocima manje od 30% telekomunikacijske pokrivenosti.

Ovo je prvi takav korak od 2019., kada je zemlja usvojila novu diplomatsku politiku i distancirala se od savezništva s Tajvanom te produbila bilateralne odnose s Kinom.

161 Huawei baznih stanica bit će u vlasništvu drugih kompanija u ime vlade Solomonskih Otoka. Projekt će se provoditi pod kontrolom državne telekomunikacijske tvrtke  (STCL), koja je u većinskom (97,32 posto) vlasništvu građana preko Nation Provident Funda.

Vlada se nada da će zajam Kini vratiti za 11 godina, iako u ugovoru stoji 20 godina.

No, svjetska javnost je zabrinuta. Salomonski otoci su ove godine čak sklopili sporazum o sigurnosnoj suradnji s Pekingom. Detalji sporazuma nisu poznati, ali je njegov nacrt kružio u javnosti, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće vojne prirode sporazuma.

Predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin izjavio je da je glavna svrha sporazuma uglavnom pomoć u održavanju socijalnog mira, nacionalne sigurnosti i pomoć u suočavanju s prirodnim katastrofama. Premijer Solomonskih Otoka Manasseh Sogavare više puta je uvjeravao da Kina ne uspostavlja vojnu bazu na teritoriju ove zemlje.

"Ovo je povijesno partnerstvo na području poslovanja između dviju zemalja", objavila je vlada Salomonskih Otoka, "tijesno ćemo surađivati kako bismo osigurali uspješnu provedbu projekta."

Međutim, prema Guardianu, izgradnja novih baznih stanica mogla bi izazvati uzbunu u Australiji, koja je zabranila Huaweiu suradnju s tom zemljom na bilo kakvim infrastrukturnim projektima. Kao razlog navedeni su sigurnosni problemi.

Zbog bliskih veza između uprave Huaweija i kineske vlade, SAD je 2019. zabranio bilo kakvo dijeljenje tehnologije s tvrtkom, a britanska vlada godinu dana kasnije zabranila je tvrtki sudjelovanje u postavljanju 5G mreže.

Godine 2018., kada su Solomonski Otoci još bili u diplomatskom savezu s Tajvanom, Huawei je dobio ugovor za izgradnju telekomunikacijskog sustava ispod razine mora, ali tada je intervenirala australska vlada, ponudivši da će ona radije financirati izgradnju sustava - prihvaćena ponuda Salomonskih Otoka.

Tagovi: Solomonski otoci, Huawei, Solomon Telekom Company Limited
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE