GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija i Huawei: Vučić se nada da Kinezi neće zameriti odredbu o 5G iz Vašingtonskog sporazuma

Srbija i Huawei: Vučić se nada da Kinezi neće zameriti odredbu o 5G iz Vašingtonskog sporazuma
KINA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 22:29
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se sastao s ambasadorkom Kine Chen Bo i obavestio je o razgovorima u Vašingtonu i toku dijaloga u Briselu. Vučić je istakao da će Srbija čuvati iskreno prijateljstvo sa Kinom i nastaviti da razvija bilateralnu saradnju u svim oblastima, uključujući i oblast telekomunikacija.

Istovremeno je, gostujući na RTS pre dve večeri, predsednik Srbije objasnio da u Vašingtonskom sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

On je tako odgovorio na pitanje da li će Srbija imati probleme sa Kinom, s obzirom na tačku koja se odnosi na korišćenje 5G mreže i ugovor „Telekoma” sa kineskom kompanijom Huawei.

– Ima li nekog problema u toj opremi? Da li u sporazumu piše da je Kina problem? Daleko smo još od 5G, ali nigde ne piše Kina – rekao je preksinoć Vučić i naglasio da je mnogo važnije šta piše, a ne šta ko misli.

Podsetimo, u devetoj tački sporazuma navedeno je da se „obe strane obavezuju da u svojim mrežama mobilnih komunikacija zabrane 5G opremu koju isporučuje nepouzdani dobavljač, a gde postoji, da se ukloni”.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) nije imala uvid u sadržaj Vašingtonskog sporazuma, niti ima zakonsku nadležnost da tumači odredbe istog, kažu za „Politiku” u ovoj agenciji.

– Termin „nepouzdan dobavljač” nije definisan u Zakonu o elektronskim komunikacijama, niti u podzakonskim aktima, kao ni procena kvaliteta iste od strane RATEL-a u smislu bezbednosti podataka. RATEL je imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti radio-opreme i telekomunikacione terminalne opreme u skladu sa Pravilnikom o radio-opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi. Prema tom pravilniku, pre stavljanja na tržište i upotrebe radio-opreme (npr. bazne stanice), proveravaju se bitni zahtevi koji se odnose na zaštitu zdravlja i bezbednost ljudi i drugih korisnika, elektromagnetska kompatibilnost i efikasno korišćenje radiofrekvencijskog spektra, ali ne i pitanje zaštite podataka o ličnosti i privatnosti pretplatnika prilikom sprovođenja tog postupka – navodi se u odgovoru RATEL-a.

U ovoj agenciji kažu da na teritoriji Srbije trenutno ne postoji aktivna 5G bazna stanica. RATEL izdaje pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija za svaku pojedinačnu baznu radio-stanicu, a u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama i Planom namene korišćenja radio-frekvencijskih opsega koji donosi vlada.

RATEL, na osnovu zahteva, izdaje privremenu dozvolu za korišćenje radio-frekvencija, između ostalog, radi tržišnog ili tehničkog ispitivanja proizvoda i usluga, istraživanja ili projektovanja, i to na period do 60 dana.

Oni su, kako navode, izdali privremene dozvole za 5G bazne radio-stanice operatorima „Telenor” (jednu na lokaciji Naučnotehnološki park „Zvezdara”) i „Telekomu Srbija” (tri u Beogradu). Posle isteka roka važenja privremene dozvole, navedene bazne radio-stanice su isključene iz rada i trenutno nisu u upotrebi. Operator vlasnik postavlja i uklanja opremu na lokacijama o svom trošku, kažu u RATEL-u.

Američki predsednik Donald Trump stavio je u maju prošle godine Huawei na crnu listu, uz zabranu američkim kompanijama da koriste opremu ovog kineskog tehnološkog giganta i obrazloženje da se time ugrožava nacionalna bezbednost.

Zemlje EU treba da preduzmu hitne akcije kako bi diversifikovale dobavljače opreme za 5G mreže, saopštila je Evropska komisija u svom zvaničnom dokumentu od 24. jula.

Takav zaključak komisije je, prema oceni Rojtersa, korak u pravcu smanjenja prisustva kineske kompanije Huawei u Evropi, pošto Sjedinjene Države vrše pritisak na 27-člani blok da sledi primer Britanije i zabrani opremu kineske kompanije u evropskim 5G mrežama.

Tagovi: Huawei, Aleksandar Vučić, Telekom Srbija, RATEL, 5G tehnologija, Vašingtonski sporazum
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE