GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija korak bliže 5G mreži

Srbija korak bliže 5G mreži
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz

BEOGRAD - Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega.

Od toga je jedan "zlatan" jer je za buduću 5G mrežu.

Pravilnici o utvrđivanju Plana raspodele radio frekvencija u radio-frekvencijskom opsegu 3400-3800 MHz i opsegu 2500-2690 MHz objavljeni su u Službenom glasniku sa jučerašnjim datumom.

Pomoćnica ministra Irini Reljin za Tanjug kaže da je jedan od pravilnika postojao i ranije ali nije sadržavao elemente koji bi omogućavali jednostavnu primenu 5G tehnologije.

"Mi imamo u našem zakonodavstvu primenjenu tehnološku neutralnost. U obavezi smo da sve tehnologije budu omogućene. Prosto to moramo da radimo. A u obavezi smo, i potrebi, da uvozimo i širimo nove tehnologije", kaže ona.

Za drugi pravilnik kaže je preimenovan u skladu sa evropskim principima koji se tiču dogovora na nivou evropske telekomunikacione organizacije i dodaje da su tu donose usaglašavanja na nivou regiona.

"Mi smo ovim upotpunili našu regulativu. Oba pravilnika su u skladu sa planom namene radio-frekvencija koji je usvojen ove godine", kaže ona.

Reljin potvrđuje da smo donetim dokumentima korak bliže 5G tehnologiji i mreži u Srbiji.

"Bilo je neophodno da se donesu. Većina država u svetu je počinjala uvođenje 5G tehnologije iz opsega 3,4-3,8 GHz koji mi sada zovemo "zlatnim" radio-frekvencijskim opsegom jer je jedan od najznačajnih u oblasti telekomunikacija u ovom trenutku", kaže ona.

Srbiji predstoji aukcija za prodaju prava korišćenja opsega za novu, odnosno 5G tehnologiju

"Naši operatori su već iskazali početnu želju da razvijaju nove tehnologije. Ministarstvo je pripremilo draft verziju pravilnika o minimalnim uslovima za aukciju. To će prilagoditi onom trenutku kada se aukcija bude raspisivala", ističe ona.

Posle aukcije uslediće izgradnja velike mreže u Srbiji a cilj države je da budući operatori imaju vrlo velike investicije u toj oblasti.

"Čekamo neki trenutak koji bi bio pogodan za razvoj ovih mreža. Na trenutak utiče i kovid situacija. Od početka kovida operatori pružaju podršku i imaju pune ruke posla. Mi treba da pronađemo optimalan trenutak za aukciju u skladu sa situacijom u kojoj se nažalost nalazimo", kaže Reljin.

Aukciju koja će biti novi korak ka novim tehnologijama, odnosno 5G, obaviće RATEL u skladu sa Pravilnikom o minimalnim uslovima koji postavlja Ministarstvo.

Tagovi: 5G mreža, 5G tehnologija, Rasim Ljajić, Irini Reljin
PROČITAJ I OVO
Francuska ponovo kreće s naplatom digitalnog poreza
POREZI
Francuska ponovo kreće s naplatom digitalnog poreza
PARIZ - Francusko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je obavijestilo velike tehnološke kompanije da će u prosincu ubrati porez na digitalne usluge nakon slabih rezultata međunarodnih pregovora o izmjenama međunarodnog poreznog sustava.
Procurili podaci o 47.000 korisničkih računa u Hrvatskoj
HAKERI
Procurili podaci o 47.000 korisničkih računa u Hrvatskoj
ZAGREB - CARNET-ov Nacionalni CERT analizom je utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24 000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.
Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža
5G
Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža
LONDON - Kazne do 100 tisuća funti dnevno protiv britanskih tvrtki koje krše odluku o postupnom napuštanju opreme kineske tvrtke Huawei iz nacionalnih telekomunikacijskih mreža, predviđene su prijedlogom zakona koji u utorak u parlamentu predstavlja vlada Ujedinjenog Kraljevstva.
Croatia osiguranje i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli specijalistički studij INSURTECH
STUDIJ
Croatia osiguranje i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli specijalistički studij INSURTECH
ZAGREB - Stručnjaci iz CROATIA osiguranja i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osmislili su i pokrenuli specijalistički studij „Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju - INSURTECH“.
Igra Dystopia: Contest of Heroes predstavljena ekskluzivno u AppGallery trgovini
IGRE
Igra Dystopia: Contest of Heroes predstavljena ekskluzivno u AppGallery trgovini
ZAGREB – Huawei je objavio kako je sve popularniji neovisni studio za razvoj igara Beetroot Lab predstavio svoju novu postapokaliptičnu igru u cyberpunk stilu, Dystopia: Contest of Heroes, ekskluzivno u AppGallery trgovini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE