GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika

Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika
SAMOZAPOSLENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 20:05
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Pravni tretman ovih radnika, koji su po svojoj prirodi bliži kategoriji samozaposlenih, nego klasičnih radnika kod poslodavaca, i u razvijenim zemljama poput Danske je bio predmet debate, ali se tamo država trudila da im olakša plaćanje poreza, razumevši da je freelancerima teško da sami obračunavaju i plaćaju poreze - izjavila je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković.

Žarković  je govorila na panelu pod nazivom "Novi oblici radnih odnosa, nova šansa ili novi prekarijat?", koji je u okviru ciklusa Ekonomski razgovori organizovala Fridriech Ebert fondacija.

Freelanceri, kako je navela, nisu prepoznatljivi u zakonima što znači da već u startu imaju manja radna prava. Međutim, po pitanju budućeg oporezivanja freelancera, što je trenutno u fokusu javnosti u iščekivanju donošenja novog zakona o fleksibilnim oblicima rada, Žarković je upozorila da bi prihvatanje suviše niskih doprinosa, značilo i da će u budućnosti imati manje penzije. To je ujedno i problem sa kojim se susreću drugih ljudi angažovani u netradicionalnim radnim odnosima, poput platformskih radnika koji rade za službe poput Volta, Glova, Donesi ili Kar goa.

Predstavnik Udruženja radnika na internetu, koje je prošle nedelje organizovalo proteste ispred Narodne Skupštine kako bi sprečili usvajanje zakonskog rešenja o budućem oporezivanju freelancera sa kojim se ne slažu, ocenio je da frilenseri predstavljaju "novi prekarijat", to jest radnike za ugroženim položajem, te dodao da se oni sami više osećaju kao klasični radnici nego kao preduzetnici.

"Mi se zalažemo da naplata poreza počne od oktobra 2020. godine, a ne za to da ne plaćamo porez", rekao je Miran Pogačar, dodavši da država ništa nije učinila u poslednjih 10 ili 15 godina da se ova oblast uredi.

Profesorka Žarković je upozorila i na velike razlike u visini primanja freelancera, što ukazuje na to da nisu svi u istom položaju, što je Pogačar potvrdio rekavši da "freelancera u proseku mesečno zarađuju od 70.000 i 80.000 dinara bruto", a da pojedini mogu da zarade i 2.000 i 3.000 evra.

Osim frilensera i platformskih radnika, u nestandardne oblike radnog angažovanja spadaju i radnici na sezonskim poslovima, a izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, čija je institucija dala ključan doprinos formiranju zakona koji je po prvi put i praktično omogućio da ovakvi radnici u poljoprivredi budu prijavljeni, podsetila se ranije prijavljivalo oko 3.000 sezonskih radnika radnika godišnje, a da je za tri godine od donošenja zakona prijavljeno oko 50.000 ljudi, od oko 70.000 koliko se procenjuje da ih ima. Zato u NALED-u smatraju da bi ovaj isti šablon mogao da se primeni i na druge vrste sezonaca.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije najavio je da bi SSSS uskoro mogao u svoje redove da uvrsti i freelancere i dodao da je u kontaktu sa Pogačarem.

"Blizu smo toga da napravimo granski sindikat koji će obuhvati upravo freelancere i sve one koji ne rade u klasičnim delatnostima", rekao je Vuković, dodajući da novi oblici radnih odnosa dovode do toga da se smanjuju prava radnika i da opada broj standardnih ugovora o radu na neodređeno..

Tagovi: frilenseri, freelanceri, Jelena Žarković, Marko Pogačar, prekarijat
PROČITAJ I OVO
Dvije maloljetne Ruskinje zapalile 195 tona slame, htjele snimiti video za TikTok
SULUDO
Dvije maloljetne Ruskinje zapalile 195 tona slame, htjele snimiti video za TikTok
MOSKVA - Dvije djevojke u Rusiji zapalile su gotovo 200 tona slame, uzrokujući veliku štetu, dok su pokušavale snimiti video za TikTok.
Balmuda najavila svoj prvi pametni telefon
NAJAVE
Balmuda najavila svoj prvi pametni telefon
ZAGREB - Japanski dizajnerski studio Balmuda najavio je svoj prvi pametni telefon, 5G uređaj koji će u Japanu prodavati teleoperater SoftBank, dok će se drugdje u svijetu moći kupiti otključana verzija.
Xiaomi otvorio prvi Mi Store u Osijeku
ŠIRENJE
Xiaomi otvorio prvi Mi Store u Osijeku
OSIJEK - Globalni tehnološki lider Xiaomi danas je otvorio prvi Mi Store u Osijeku. Četvrti je ovo Mi Store na hrvatskom tržištu od 2018. godine kada je otvoren prvi Mi Store u Zagrebu, nakon čega su u 2020. godini otvorena dva Mi Storea, u Splitu i Rijeci.
Kineska svemirska letjelica uspješno sletjela na površinu Marsa
USPJESI
Kineska svemirska letjelica uspješno sletjela na površinu Marsa

PEKING - Besposadna kineska svemirska letjelica uspješno je sletjela na površinu Marsa u subotu, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Crveni planet.

Samsung najavljuje 151 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju čipova
ENORMNO
Samsung najavljuje 151 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju čipova
SEUL - Južnokorejski div Samsung Electronics odlučio je zbog globalne nestašice dramatično povećati ulaganja u tehnologiju proizvodnje čipova, najavljujući 171.000 milijardi wona (151 milijardu dolara) za istraživanja i novi pogon do 2030. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE