GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika

Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika
SAMOZAPOSLENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 20:05
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Pravni tretman ovih radnika, koji su po svojoj prirodi bliži kategoriji samozaposlenih, nego klasičnih radnika kod poslodavaca, i u razvijenim zemljama poput Danske je bio predmet debate, ali se tamo država trudila da im olakša plaćanje poreza, razumevši da je freelancerima teško da sami obračunavaju i plaćaju poreze - izjavila je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković.

Žarković  je govorila na panelu pod nazivom "Novi oblici radnih odnosa, nova šansa ili novi prekarijat?", koji je u okviru ciklusa Ekonomski razgovori organizovala Fridriech Ebert fondacija.

Freelanceri, kako je navela, nisu prepoznatljivi u zakonima što znači da već u startu imaju manja radna prava. Međutim, po pitanju budućeg oporezivanja freelancera, što je trenutno u fokusu javnosti u iščekivanju donošenja novog zakona o fleksibilnim oblicima rada, Žarković je upozorila da bi prihvatanje suviše niskih doprinosa, značilo i da će u budućnosti imati manje penzije. To je ujedno i problem sa kojim se susreću drugih ljudi angažovani u netradicionalnim radnim odnosima, poput platformskih radnika koji rade za službe poput Volta, Glova, Donesi ili Kar goa.

Predstavnik Udruženja radnika na internetu, koje je prošle nedelje organizovalo proteste ispred Narodne Skupštine kako bi sprečili usvajanje zakonskog rešenja o budućem oporezivanju freelancera sa kojim se ne slažu, ocenio je da frilenseri predstavljaju "novi prekarijat", to jest radnike za ugroženim položajem, te dodao da se oni sami više osećaju kao klasični radnici nego kao preduzetnici.

"Mi se zalažemo da naplata poreza počne od oktobra 2020. godine, a ne za to da ne plaćamo porez", rekao je Miran Pogačar, dodavši da država ništa nije učinila u poslednjih 10 ili 15 godina da se ova oblast uredi.

Profesorka Žarković je upozorila i na velike razlike u visini primanja freelancera, što ukazuje na to da nisu svi u istom položaju, što je Pogačar potvrdio rekavši da "freelancera u proseku mesečno zarađuju od 70.000 i 80.000 dinara bruto", a da pojedini mogu da zarade i 2.000 i 3.000 evra.

Osim frilensera i platformskih radnika, u nestandardne oblike radnog angažovanja spadaju i radnici na sezonskim poslovima, a izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, čija je institucija dala ključan doprinos formiranju zakona koji je po prvi put i praktično omogućio da ovakvi radnici u poljoprivredi budu prijavljeni, podsetila se ranije prijavljivalo oko 3.000 sezonskih radnika radnika godišnje, a da je za tri godine od donošenja zakona prijavljeno oko 50.000 ljudi, od oko 70.000 koliko se procenjuje da ih ima. Zato u NALED-u smatraju da bi ovaj isti šablon mogao da se primeni i na druge vrste sezonaca.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije najavio je da bi SSSS uskoro mogao u svoje redove da uvrsti i freelancere i dodao da je u kontaktu sa Pogačarem.

"Blizu smo toga da napravimo granski sindikat koji će obuhvati upravo freelancere i sve one koji ne rade u klasičnim delatnostima", rekao je Vuković, dodajući da novi oblici radnih odnosa dovode do toga da se smanjuju prava radnika i da opada broj standardnih ugovora o radu na neodređeno..

Tagovi: frilenseri, freelanceri, Jelena Žarković, Marko Pogačar, prekarijat
PROČITAJ I OVO
Kinezi žele suzbiti gejming
GEJIMING
Kinezi žele suzbiti gejming
PEKING - Dionice Tencenta i NetEasea potonule su nakon što jsu kineski državni mediji online gejming nazvali opijumom.
Googleovi servisi više neće raditi na starom Androidu
SERVISI
Googleovi servisi više neće raditi na starom Androidu
SAN FRANCISCO - Ako kojim slučajem posjedujete telefon s Androidom starijim od inačice 2.3.7, uskoro ćete (ako već niste) od Googlea dobiti email obavijest da se morate ažurirati na verziju Androida 3.0 ili noviju, jer vam u protivnom neće biti omogućeno spajanje u mnoge njegove servise, uključujući Gmail, YouTube, Play Store i Google Drive.
Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)
ROBOTI
Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)
Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)
NEW YORK - Znanstvenici Sveučilišta Oregon State (OSU) održali su nesvakidašnje testiranje svoje dvonožne robotice pod nazivom Cassie, natjeravši je da otrči 5 km s jednim punjenjem baterija na cesti unutar kampusa.
Evo zašto je korisna aplikacija Moovit
APLIKACIJE
Evo zašto je korisna aplikacija Moovit
ZAGREB - Moovit je odlična aplikacija koja pomaže kretati se pješice, biciklom ili javnim prijevozom…
Rezultati tehnoloških divova: Apple i Amazon najavili sive oblake
REZULTATI
Rezultati tehnoloških divova: Apple i Amazon najavili sive oblake
NEW YORK - Tehnološki divovi kao da su se natjecali tko će prijaviti zapanjujuće brojke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE