GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika

Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika
SAMOZAPOSLENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 20:05
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Pravni tretman ovih radnika, koji su po svojoj prirodi bliži kategoriji samozaposlenih, nego klasičnih radnika kod poslodavaca, i u razvijenim zemljama poput Danske je bio predmet debate, ali se tamo država trudila da im olakša plaćanje poreza, razumevši da je freelancerima teško da sami obračunavaju i plaćaju poreze - izjavila je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković.

Žarković  je govorila na panelu pod nazivom "Novi oblici radnih odnosa, nova šansa ili novi prekarijat?", koji je u okviru ciklusa Ekonomski razgovori organizovala Fridriech Ebert fondacija.

Freelanceri, kako je navela, nisu prepoznatljivi u zakonima što znači da već u startu imaju manja radna prava. Međutim, po pitanju budućeg oporezivanja freelancera, što je trenutno u fokusu javnosti u iščekivanju donošenja novog zakona o fleksibilnim oblicima rada, Žarković je upozorila da bi prihvatanje suviše niskih doprinosa, značilo i da će u budućnosti imati manje penzije. To je ujedno i problem sa kojim se susreću drugih ljudi angažovani u netradicionalnim radnim odnosima, poput platformskih radnika koji rade za službe poput Volta, Glova, Donesi ili Kar goa.

Predstavnik Udruženja radnika na internetu, koje je prošle nedelje organizovalo proteste ispred Narodne Skupštine kako bi sprečili usvajanje zakonskog rešenja o budućem oporezivanju freelancera sa kojim se ne slažu, ocenio je da frilenseri predstavljaju "novi prekarijat", to jest radnike za ugroženim položajem, te dodao da se oni sami više osećaju kao klasični radnici nego kao preduzetnici.

"Mi se zalažemo da naplata poreza počne od oktobra 2020. godine, a ne za to da ne plaćamo porez", rekao je Miran Pogačar, dodavši da država ništa nije učinila u poslednjih 10 ili 15 godina da se ova oblast uredi.

Profesorka Žarković je upozorila i na velike razlike u visini primanja freelancera, što ukazuje na to da nisu svi u istom položaju, što je Pogačar potvrdio rekavši da "freelancera u proseku mesečno zarađuju od 70.000 i 80.000 dinara bruto", a da pojedini mogu da zarade i 2.000 i 3.000 evra.

Osim frilensera i platformskih radnika, u nestandardne oblike radnog angažovanja spadaju i radnici na sezonskim poslovima, a izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, čija je institucija dala ključan doprinos formiranju zakona koji je po prvi put i praktično omogućio da ovakvi radnici u poljoprivredi budu prijavljeni, podsetila se ranije prijavljivalo oko 3.000 sezonskih radnika radnika godišnje, a da je za tri godine od donošenja zakona prijavljeno oko 50.000 ljudi, od oko 70.000 koliko se procenjuje da ih ima. Zato u NALED-u smatraju da bi ovaj isti šablon mogao da se primeni i na druge vrste sezonaca.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije najavio je da bi SSSS uskoro mogao u svoje redove da uvrsti i freelancere i dodao da je u kontaktu sa Pogačarem.

"Blizu smo toga da napravimo granski sindikat koji će obuhvati upravo freelancere i sve one koji ne rade u klasičnim delatnostima", rekao je Vuković, dodajući da novi oblici radnih odnosa dovode do toga da se smanjuju prava radnika i da opada broj standardnih ugovora o radu na neodređeno..

Tagovi: frilenseri, freelanceri, Jelena Žarković, Marko Pogačar, prekarijat
PROČITAJ I OVO
Microsoft želi privući gamere na Edge
STRATEŠKI
Microsoft želi privući gamere na Edge
REDMOND - Microsoftov Edge preglednik još uvijek se s mukom bori protiv Chromea i drugih internetskih preglednika, pa je ekipa iz Redmonda odlučila privući jednu veliku vojsku potencijalnih korisnika, gamera, koji bi Edgeu trebali značajno boostati popularnost.
Ruski hakeri napali Litvu
HAKERSKI NAPAD
Ruski hakeri napali Litvu
VILNIUS - Litavske državne i privatne institucije našle su se pod kibernetičkim DDoS (Distributed Denial of Service) napadom u ponedjeljak, rekao je litavski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, a odgovornost za napad preuzela je ruska hakerska skupina Killnet.
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
USLUGE
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
ANALIZA - VPN u posljednje vrijeme postaje sve atraktivnija usluga kad se govori o kvalitetnijem spajanju na internet.
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
INOVACIJE
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
ZAGREB - Čak četiri projekta inovacija u zdravstvu iz Hrvatske našla su se među 20 odabranih koje će ove godine financirati Europski institut za inovacije i tehnologiju u segmentu zdravlja za srednju, istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS), piše u nedjelju Večernji list.
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
STRATEŠKI
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
BEOGRAD - Telekom Srbija je prva kompanija koja je osnovala alternativni fond za finansiranje startupa, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE