GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi hrvatska aplikacija za praćenje kontakata Stop COVID-19?

Što donosi hrvatska aplikacija za praćenje kontakata Stop COVID-19?
APLIKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 21:51
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - U Hrvatskoj je od danas dostupna nova mobilna aplikacija koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa — Stop COVID-19. Izdana je pod okriljem Ministarstva zdravstva, izradio ju je Apis IT, dok je tvrtka Bornfight donirala UX/UI.

Aplikacija se bazira na tome da kada se nalazite u blizini bilo koje osobe koja ima mobitel, mobiteli razmjenjuju kriptirane kodove o tome koliko ste dugo i na kojoj udaljenosti bili u kontaktu. To može biti doma, na poslu, u restoranu, tramvaju, taksiju, bilo gdje… JAKO BITNO — mobiteli ne izmjenjuju informacije, već samo te kodove u kojima ne postoji niti jedan vaš osobni podatak, i oni se nigdje ne pohranjuju (tehnologija koju su Apple i Google razvili za ovu svrhu to nikad ne bi dopustila aplikaciji koja bi to pokušala napraviti).

Ako se osoba zarazi koronavirusom, u aplikaciju će moći svojevoljno upisati da je zaražena (kako bi se izbjeglo potencijalno lažno upisivanje zaraze u aplikaciju, svaka će zaražena osoba dobiti poseban kod od liječnika koji potom može unijeti u aplikaciju) i potom će sve osobe s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu (u određenom periodu, na određenoj udaljenosti i duže od određenog broja minuta) dobiti obavijest o tome da su bili u blizini zaražene osobe i upute što mogu napraviti — otići na testiranje, u izolaciju, posjetiti liječnika…

Ovdje je važno naglasiti da sama aplikacija radi na taj način da nitko na svijetu neće znati da ste vi dobili informaciju o tome da ste bili u blizini zaražene osobe — niti Vlada, niti epidemiolozi, niti Apple, niti Google, niti itko drugi. Sve je potpuno anonimno i ne postoji tehnička mogućnost da itko osim vas ima informaciju da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

CEO Bornfighta Tomislav Grubišić kaže da, kako bi se osiguralo da aplikacija uspješno izvršava svoju svrhu, trebalo bi je instalirati barem 60% svih građana Hrvatske. Ako će je koristiti manje ljudi, onda sve pada u vodu jer neće biti kritične mase koja će moći biti obaviještena da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Uz ovo, jedan od potencijalnih izazova je i što zbog nove tehnologije aplikacija radi na zadnjoj verziji Androida, a Android je dosta spor kad je u pitanju izbacivanje zadnjih verzija operativnog sustava na sve dostupne uređaje (Apple, s druge strane, nema tih problema i već sada više od 90% uređaja ima zadnju verziju iOS-a).

Zadnji aspekt koji će biti ključan za uspjeh, a ujedno i najveći izazov cijele aplikacije jest povjerenje korisnika. Stoga kreatori aplikacije poručuju da ona ne prati lokaciju i kretanje ljudi, poštuje privatnost, razmjenjuje kriptirane podatke te nema mogućnosti identifikacije korisnika s kojima je netko kontaktirao.

Mobilnu aplikaciju Stop COVID-19 moguće je od danas preuzeti putem weba koronavirus.hr, te putem Google Playa i App Storea.

Tagovi: Stop COVID-19, Tomislav Grubišić , aplikacija za praćenje kontakata, Apis IT, Bornfight, Apple, Google
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE