GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?

Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
USLUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz
ANALIZA - VPN u posljednje vrijeme postaje sve atraktivnija usluga kad se govori o kvalitetnijem spajanju na internet.

Radi se o virtualnoj privatnoj mreži, a zapravo označava unutarnje veze lokalne mreže gdje se koriste kriptirani podaci kako bi se osigurala sigurna međusobna komunikacija. Konkretno, VPN znači da korisnici mogu unutar javne mreže (interneta) napraviti svoju virtualnu sigurnu mrežu putem koje mogu slati osjetljive podatke i sve što mora biti zaštićeno na kvalitetan način.

VPN download vrlo je jednostavan, a virtualna privatna mreža zapravo tvori prividnu lokalnu mrežu, što korisnicima znatno olakšava rad u mnogim situacijama.

Možda je najveća prednost VPN-a sigurnost, a znamo da je upravo pojam sigurnosti podataka posljednjih godina središnja tema kad govorimo o poslovanju na internetu. VPN korisnicima osigurava da svoje podatke enkriptiraju i tako šalju nerazumljive podatke koje hakeri ne mogu ‘pročitati'. Korištenje VPN-a jedan je od sigurnijih načina rada na internetu i možete biti sigurni kako će vaši podaci ostati tajni i neće biti meta hakerskog napada.

Neki od podataka koji će korištenjem VPN-a ostati anonimni uključuju i podatke poput brojeva s kreditne kartice, što posebno zanima hakere i lopove. Da stvar bude gora, internetske kompanije nisu dovoljno učinkovite što se tiče sigurnosti. Najpopularniji preglednici i operativni sustavi česta su meta hakera, koji se mogu dokopati i drugih osjetljivih informacija.

Jedna od važnih prednosti korištenja VPN-a jest i privatnost. Štiti vas od kršenja privatnosti i pruža pristup blokiranim web stranicama. Također kriptira i vašu vezu kako ni Google, Facebook, a ni vaš pružatelj internetske usluge ne bi mogli pratiti vaša online kretanja. Imajući to na umu, u nastavku su neki razlozi zašto biste trebali nabaviti VPN.

Osim sigurnosti i privatnosti, vrlo je važna i brzina, posebno kad se radi o poslu kojeg morate obaviti u najkraćem mogućem vremenu. Česta je pojava događa da u većim i razvijenijim gradovima imamo puno veću brzinu, nego u onim slabije razvijenim – što stvara određenu neravnopravnost među tvrtkama i pojedincima. Rješenje ovog problema može biti VPN koji će vam pomoći u podizanju brzine interneta, odnosno omogućit će vam brži transfer podataka. Uz brzinu, trebali bi porasti i svi ostali parametri slanja podataka, odnosno korištenja interneta.

Neki VPN-ovi mogu blokirati oglase i sprječavati zlonamjerne stranice da zaraze vaš uređaj zlonamjernim softverom i alatima za praćenje. Ove se postavke obično mogu uključiti u postavkama vašeg VPN-a.

Internet ima svojih ograničenja, a jedno od onih koje smetaju korisnicima je blokiranje određenih korisnika na temelju IP adrese, odnosno države iz koje korisnik dolazi. Takvo što nedavno su morale ukinuti web trgovine u Europi, no dio servisa iz udaljenijih zemalja još uvijek blokira zemlje iz regije. Ako želite pristupiti takvim stranicama VPN će vam osigurati da promijenite svoju IP adresu, koju možete postaviti na neku drugu zemlju – te tako pristupiti svemu svugdje.

I na kraju - vjerojatno se pitate kako odabrati najbolju VPN uslugu. To je uvijek individualna odluka, ali važno je da izaberete onaj VPN koji nudi pouzdanu korisničku podršku (posebno mogućnost chata uživo 24/7). Uz to, provjerite je li VPN kompatibilan sa svim uređajima na kojima ga želite koristiti te nudi li dovoljno istovremenih veza kako biste ga mogli odjednom koristiti na svim svojim uređajima.

Tagovi: VPN, VPN usluga, Surfshark VPN, sigurnost na internetu, pravo na privatnost, brzina interneta, geoblokiranje
PROČITAJ I OVO
Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei
BAZNA STANICA
Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei
ZAGREB - Vlada Solomonskih Otoka potpisala je s Kinom ugovor o kreditu od 66 milijuna dolara. S njima će postaviti 161 baznu stanicu, koje će isporučiti i izgraditi kineski telekomunikacijski div Huawei.
Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv zloćudnih aktera
CYBER OPASNOST
Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv zloćudnih aktera
ZAGREB - Elitni stručnjaci iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a proveli su u suradnji sa Sigurnosno obavještajnom agencijom zajedničku operaciju protiv “zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama”.
Apple će plasirati više oglasa u svoje aplikacije
OGLASI
Apple će plasirati više oglasa u svoje aplikacije
SAN FRANCISCO - Apple će na predinstaliranim aplikacijama na iOS-u, iPadOS-u i MacOS-u uvesti više oglasa te tako stvoriti novi izvor zarade.
Energoatom izvijestio o ruskom kibernetičkom napadu bez presedana
NAPAD
Energoatom izvijestio o ruskom kibernetičkom napadu bez presedana
KIJEV - Ukrajinski operater za nuklearne elektrane Energoatom osudio je u utorak u priopćenju ruski kibernetički napad "bez presedana" na svoju internetsku stranicu, pojašnjavajući da funkcioniranje nije bilo poremećeno.
Kineski internetski divovi regulatoru omogućili uvid u algoritme
KONTROLA
Kineski internetski divovi regulatoru omogućili uvid u algoritme
ZAGREB - Skupina kineskih digitalnih divova, uključujući Alibabu, Tencent i ByteDance, vlasnika TikToka, dostavila je regulatoru uvid u algoritme, koji društvene mreže obično smatraju poslovnom tajnom budući da su ključne za njihov uspjeh.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE