GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Subvencije za tvornice čipova u Njemačkoj su promašena investicija?

Subvencije za tvornice čipova u Njemačkoj su promašena investicija?
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 18:43
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Milijarde eura državnih subvencija za izgradnju tvornica čipova u Njemačkoj su promašena investicija, smatra predsjednik Leibniz instituta za ekonomska istraživanja (IWH) Reint Gropp.

"Bilo bi bolje da je taj novac otišao u nešto drugo", rekao je Gropp za Süddeutsche Zeitung u ponedjeljak.

Za tvornicu Infineon u Dresdenu vlada izdvaja protuvrijednost od milijun eura po radnom mjestu. "To je previše", rekao je Grop. "Zašto davati novac već profitabilnim tvrtkama? Nemojte davati darove."

Prije svega, još je nejasno hoće li u budućnosti opet biti uskih grla u opskrbi čipovima, pa je "nedopustivo trošenje javnih sredstava na kapacitete koji mogu biti suvišni".

Ni Grop dolazak američkog Intela u Magdeburg ne smatra prekretnicom za regiju. "Intel gradi veliku tvornicu, ali ondje neće donositi velike odluke niti provoditi značajna istraživanja i razvoj", rekao je.

Umjesto toga, nastavio je Gropp, Njemačka bi trebala ulagati u novu tehnologiju i poduprijeti istraživanje i razvoj na sveučilištima, fakultetima i institutima te u poduzećima.

Prema njegovim riječima, "puno novca se može koristiti i za financiranje velikih projekata, jer su to dugoročno korisnija ulaganja".

U ožujku prošle godine Intel je najavio da će od 2027. u Magdeburgu započeti proizvodnja nove generacije čipova. Projekt je vrijedan 17 milijardi eura.

Vlada u Bellerinu nedavno je objavila da Intel sada traži 10 milijardi eura subvencija za tvornicu, umjesto početnih 6,8.

Proizvođač čipova Infineon ove jeseni planira započeti izgradnju tvornice za 1000 radnika u Dresdenu. Infineon traži oko milijardu eura subvencija, a investicija se procjenjuje na oko pet milijardi.

Tagovi: čipovi, manjak čipova, Infineon, Leibniz institut za ekonomska istraživanja, Reint Gropp.
PROČITAJ I OVO
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE