GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Brzi internet preskup je za hrvatske plaće

Svjetska banka: Brzi internet preskup je za hrvatske plaće
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 10:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Digitalno tržite Hrvatske, zaključuje Svjetska banka u svom finalnom izvješću, nije potpuno zrelo, a Hrvatska pripada zemljama koje bi mogle biti nazvane “zaostali brzi pokretači”, piše u ponedjeljak Večernji list.

Svjetska banka, pri analizi ICT sektora, usredotočila se na dio koji definira kao internet (fiksni i mobilni), telefoniju (fiksnu i mobilnu) te tržišta plaćenih usluga TV-a.

Nedovoljnu zrelost Svjetska banka tumači činjenicom da većina prihoda i dalje dolazi od telefonije, a ne internetskih usluga.

Drugu ocjenu tzv. zaostalih brzih pokretača gleda pak spram europskog digitalnog indeksa DESI gdje je Hrvatska po pitanju digitalnih performansi i korištenja usluga ispod prosjeka EU, ali je stopa poboljšanja iznad prosjeka EU.

Kada se radi o fiksnom internetu, Hrvatska ima priliku dodatno ubrzati svoje performanse jer pokrivenost fiksnom širokopojasnom mrežom bolja je od usporednih zemalja, no to se ne odražava u korištenju.

U smislu brzih fiksnih usluga (najmanje 30 Mbps, Hrvatska je znatno ispod prosjeka u stvarnom pristupu unatoč pokrivenosti. Kada se radi o ultrabrzom fiksnom internetu (100 Mbps) Hrvatska je ispod prosjeka pokrivenosti i korištenja usluga.

Iako je Hrvatska posljednjih godina napredovala u smislu preuzimanja brze fiksne širokopojasne usluge, urbano preuzimanje još je uvijek dvostruko više od ruralnog preuzimanja.

U izvještaju stoji i da Hrvatska ima posebno loše rezultate u pogledu prodiranja u ruralna područja u usporedbi s drugim zemljama EU i još uvijek je daleko od stopostotne pokrivenosti domaćinstava s internetom brzine od najmanje 30 Mbps, što je bio postavljeni cilj EU za 2020.

Jedan od razloga slabije prihvaćenosti širokopojasnog fiksnog interneta i ukupne procjene uspješnosti digitalnog tržišta Svjetska banka vidi u ekonomskoj moći te u svom izvješću ukazuje kako je Hrvatska prema ekonomskoj moći prilično ispod razine većine zemalja EU, donosi Večernji list.

Tagovi: Svjetska banka, brzi internet, širokopojasni internet
PROČITAJ I OVO
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
INVESTICIJE
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
REDMOND - Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da američki div želi ojačati svoju poziciju u tehnologiji usred sve veće konkurencije.
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE